Çankırı Gezilecek Yerler

Çankırı Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Tarihi milattan önce Neolotik çağdan bu yana kesintisiz yaşama ev sahipliği yapan bu ili, Çankırı Gezilecek Yerler rehberi ile yakından keşfedebilirsiniz. Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu, Osmanlı ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde yer almıştır. Tüm bu uygarlıklara ev sahipliği yapması ise günümüzde de birçok izi halen barındırdığını göstermektedir. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir sentezine sahip olan bu şehirde gitmeniz gereken tüm yerleri ise sizin için derledik.

Çankırı Gezilecek Yerler Rehberi İçerisinde En İlginç Noktalardan Biri: Tuz Mağarası

Görenleri kendisine hayran bırakan bir mağara olan Tuz Mağarası, merkeze 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tuz yataklarının bulunduğu bu yer, Hititler döneminden beri işletildiğine dair izleri de taşımaktadır. Üstelik burası ülkemizin en büyük ve en geniş kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu yerdir.

Bu mağaranın bir diğer hayrete düşüren özelliği ise nem oranın sıfıra yakın olmasıdır. Bu sayede de mağara içerisinde ölen canlılar uzun zaman boyunca bozulmadan aynı şekilde kalabiliyor.  Özellikle burada sergilenen ölü eşek bu durumu en güzel şekilde gözler önüne seriyor.

Cendere Höyük

Çankırı-Kastamonu yolu üzerinde yer alan Cendere Köyü’ne geldiğinizde ulaşabileceğiniz bu alanda birçok anıtsal yapıya rastlayabilirsiniz. Birçok insan eliyle oyulmuş mağaralar, kaya mezarları, kaya kilisesi ve oyuklar bulunuyor. Büyük ihtimalle dini törenlerin yapıldığı bir alan olan burası kutsal bir mevki olarak dönemin en önemli yerlerinden biriydi. İbadet etmek, ayin yapmak ve dua etmek için birçok alana sahip olan bu yerin bir diğer adı da Salman Höyük’tür.

Birçok Dönemin İzlerine Sahip Çankırı Gezilecek Yerler Rotası : Çankırı Müzesi

Neolotik çağdan bu yana yaşama sahip olan bu şehirde yer alan bir müze olarak Çankırı Müzesi, birçok tarihi döneme ait ize ev sahipliği yapmaktadır. Bu dönemler arasında, Neolotik çağdan başlamak üzere Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini görebilirsiniz. Üstelik hem arkeoloji hem de etnografya bölümleri olmak üzere geniş bir koleksiyona da sahiptir. Çankırı’nın tarihine bakmak isteyenler için görülmesi gereken en önemli yer burasıdır.

Çankırı Gezilecek Yerler Arasında 19. Yüzyıldan Kalma Bir Köprü : Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

19. yüzyılda yapıldığı iddia edilen bu köprü, Melan Çayı üzerindedir. Hayvan ve yayaların geçmesine uzun yıllardır izin veren köprü, yöre halkının daima kullandığı bir yerdir. 2002 yılında orijinal hali korunarak restore edilen bu yeri, Çankırı’ya geldiğinizde kesinlikle görmeniz gerekir.

Çankırı Gece Hayatı Nasıldır?

Çankırı ilk olarak kültürel etkinlikleri sayesinde sunduğu gece hayatı ile dikkat çekse de, şehirde bulunan mekanlar sayesinde aktif bir gece hayatı yaşamak gayet mümkün. Çankırı şehir merkezinde bulunan Prestige Bar, Tren Lounge, Exit Cafe, Şefkat Restaurant bu mekanlardan bazılarıdır. Eğer Çankırı’da hızlı bir şekilde eğlenebileceğiniz gece kulübü arayışınız var ise, Çerkeş ilçesinde bulunan Hoşbeş Club’ı ziyaret edebilirsiniz. Ünlü DJ’lerin canlı performansları eşliğinde mekanın keyfini çıkartarak, gayet hızlı bir şekilde eğlenebilirsiniz. Çankırı gece hayatı, çevresinde bulunan diğer illerden çok daha aktif ve hızlıdır. Eğer eğlenceye önem veren bir birey iseniz, Çankırı’da bu konuda oldukça şanslı olacağınızı söyleyebiliriz. Şehir merkezinde bulunan eğlence mekanları, gece hayatı konusunda size istediğinizi vereceklerdir. Çankırı’yı seyahat ederken bu mekanları ziyaret edip, Çankırı seyahatinizi çok ama çok daha eğlenceli bir hale dönüştürmek tamamen sizin elinizdedir. Çankırı’nın kozmopolit yapısı gereği bu mekanlarda oldukça fazla insanla tanışabilmeniz de mümkündür.

Çankırı Yemekleri Nelerdir?

Çankırı yemekleri ve Çankırı'nın yerel mutfağı mantı, tarhana çorbası, krep, patates kızartması, güveç, pihti, harmandasi, fit fit asi, ceviz böreği, çeç turta, mıhlama, keşkek, çalma, çekme helva ve baklava gibi lezzetleri içerir. Kozmpolit yapısı ve kültürel çeşitliliği sayesinde, Çankırı mutfağı da oldukça gelişmiştir. Damak tadınız nasıl olursa olsun, Çankırı’da lezzetle yiyebileceğiniz yemekler bulabileceğinize emin olabilirsiniz. Şehir merkezi çevresinde yoğunlaşan restoran ve lokantalar, her bütçeye uygun ekonomik ve lezzetli yemek seçenekleri sunarlar. Sizin de Çankırı’da karnınızı doyurmak için ilk adresinizin bu şehir merkezinde yoğunlaşmış restoran ve lokantalar olmasını tavsiye ederiz. Böylelikle hem ekonomik, hem de lezzetli bir şekilde karnınızı doyurabilir, Çankırı seyahatinize daha enerjik bir şekilde devam edebilirsiniz. Eyüpoğlu Kebap, Sefer Usta’nın Yeri, Beyzade Konağı, Bulut Piknik, Meşhur Adıyaman Çiğ Köftecisi Ömer Aybak, Şefkat Restaurant, Avlu Konak Cafe Restoran, Şahinler Simit Sarayı Gümüşhane’nin en ünlü ve popüler restoran ve lokantalarından bazıları olmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu mekanların tamamına şehir merkezinde ulaşabilirsiniz.

Çankırı Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

İstanbul'dan Doğu Anadolu'ya ve Karadeniz'e giden E-80 karayolu Çankırı'dan geçmektedir. Otobüs terminali şehir merkezindedir. Trenle Ankara ve Zonguldak'a da geçebilirsiniz. Tren istasyonu da şehir merkezindedir. Çankırı'nın havalimanı bulunmamaktadır ama Ankara Esenboğa Havalimanı'na uçup Çankırı'ya karayoluyla sadece 130km yolculuk yapabilirsiniz. Şehir merkezindeki terminal sayesinde Ankara ve Zonguldak şehirlerine demiryolu ulaşımı sağlanmaktadır. Şehir terminallerinden direkt olarak Çankırı'ya ulaşım mümkün olsa da, araba seyahati de Çankırı ulaşım için bir seçenektir. Bu ulaşım yöntemlerinin yanı sıra bir hava yolculuğu seçeneği de bulunmaktadır. Yaklaşık 130 kilometre uzaklıktaki Ankara Havalimanı'ndan Çankırı'ya karayoluyla gitmek mümkündür. Çankırı, Ankara'nın kuzeyinde, rüzgârlı Anadolu bozkırlarında yaklaşık bir buçuk saat sürüş mesafesindedir, karayolunu uzaktan izleyen bazı erozyona uğramış yamaçların manzarasına sahiptir. Ayrıca şehir merkezinden, şehir terminaline kolay bir şekilde belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile geçebilirsiniz. Çankırı’da şehiriçi ulaşım çok basit ve gelişmiştir. Şehir merkezinin oldukça küçük olması da bunda etkilidir.

Çankırı Etkinlik Önerileri ve Çankırı Eğlence Yerleri

Çankırı yerlileri ve ziyaretçileri, Çankırı’nın barındırdığı doğal güzellikler nedeniyle Çankırı Etkinlikleri konusunda genel olarak doğal etkinlikleri tercih etmektedirler. Ilgaz Dağı'nda kayak yapmak, deniz yürüyüşleri, Kırkpınar Yaylası boyunca yürüyüş, gezi, kamp, ​​karavan, fotoğraf ve dağ yürüyüşü turistlerin tercih ettiği bazı eğlencelerdir. Eşsiz doğal güzelliği ve İç Anadolu'ya ait zengin kültürel ve tarihi mirası ile Çankırı, mutlaka görülmesi gereken şehirler arasındadır. Ilgaz Kayak Merkezi, kış turizmi açısından önemli bir yere sahip olan kayak merkezidir, gece boyunca bile hizmet vermektedir.

Çam ağaçları ve karla kaplı bir manzara ile ziyaretçilere doğanın en güzel halini sunar. Çankırı Evleri, Çankırı’da görebileceğiniz diğer güzelliklerdir, Türk mimarisinin en güzel örnekleri bu evlere yansımaktadır. Sakaeli Kaya Mezarları ise turizm açısından önemli sayılır ve Roma ve Bizans dönemlerini yansıtır. Siz de Çankırı’da bu mekanları ziyaret ederek doğal Çankırı etkinliklerine katılabilirsiniz. Dilerseniz yerel tur şirketlerinin düzenlediği Çankırı turlarına da katılabilirsiniz. Çankırı eğlence yerleri genel olarak şehir merkezinde bulunan birkaç AVM ve lunaparktır. Çankırı’da dilediğiniz zaman bu alışveriş merkezlerini ve lunaparkları ziyaret ederek, ister yalnız başınıza ister ise aileniz ile birlikte eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Çankırı Konaklama İpuçları

Çankırı, diğer her konuda olduğu gibi Çankırı konaklama konusunda da yerlilere ve ziyaretçilere oldukça geniş bir yelpaze sunar. Çankırı, özellikle termal turizm açısından çok gelişmiş bir şehirdir. Cavundur Termal Spa, Cavundur İlçesi'nin Kurşunlu mahallesinde bulunmaktadır. Spa, 47 l/ s kaynak ile 54 °C'lik bir sıcaklığa sahiptir. Kurşunlu'ya 9km, Gerede - Samsun güzergahı boyunca Çankırı'ya 90km’dir. Spa, yerel konsey tarafından işletilen tesislerde 2 havuz ve 115 yatak kapasitesine sahiptir. Özel olarak işletilen bir yaşlı bölümü de bulunmaktadır. Alkali su, karaciğer, safra kesesi eksikliklerinden faydalanmak, hepatit tedavisinden sonra karaciğer fonksiyonlarını düzeltmek, kronik pankreas hastalıklarını, diyabet ve gut hastalığını hafifletmek için dahili olarak iyileştirici dozlarda alınabilir. Kronik sindirim, bağırsak, böbrek şikayetleri, mesane enfeksiyonlarının ve böbrek taşı oluşumunun önlenmesinin yanı sıra büyük faydalar sağlar. Termal turizm dışında şehir merkezinde birçok normal otel ve pansiyon da bulunmaktadır. Otel Sim Prestige, Koç Otel & Aquapark bu otel ve pansiyonlara örnek olarak verilebilir. Fiyatları gayet ekonomiktir ve konforlu bir şekilde konaklama seçeneği sunarlar.

Çankırı Festivalleri Nelerdir?

Çankırı'nın uzun yıllardır düzenli olarak yapılan Çankırı festivalleri vardır. Yapraklı Yağlı Güreş ve Yayla Festivali (Haziran), Maruf Köyü Yağlı Güreş Maçları (Haziran), Eldivan Kiraz Festivali ve Hacı Murad-ı Veli Anma Haftası (Haziran), Kızılırmak Kavun Festivali (Ağustos), Atatürk'ün Çankırı'ya Gelişi, Hat Reformu ve Karatekin Kültür Sanat Festivali (Ağustos), Çerkeş Hayvan Çiftliği ve Ürünleri Festivali (Ağustos) bu festivallerden bazılarıdır.

Eğer bu festivallere katılmayı düşünüyor iseniz, kültürel anlamda size çok şey katacaklarına emin olabilirsiniz. Her yıl binlerce yerlinin ve turistin katılımıyla düzenlenen bu festivaller, Çankırı yerlilerine ve ziyaretçilerine oldukça eğlenceli dakikalar yaşatmaktadırlar. Çoğunluğu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yardımıyla düzenlene bu festivaller, aynı zamanda çevre illerden birçok ziyaretçiyi Çankırı’ya çekmektedir. Festivaller sayesinde hem bir sürü lezzetli yerel yiyeceği tadabilir, hem de Çankırı’nın kültürel mirasından muhteşem bir şekilde faydalanabilirsiniz. Çankırı festivalleri katılıp eğlenceli dakikalar geçirmeniz için sizleri bekliyorlar!