Çorum Gezilecek Yerler

Çorum Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Çorum’a gelerek Çorum Gezilecek Yerleri görmeden gitmemelisiniz. Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret konusunda bölgesinin en gelişmiş şehirlerinden biri olan bu Karadeniz şehrinde sayısız turistik alan bulunmaktadır. Üstelik Çorum denildiğinde akla gelen leblebiyi de unutmamak gerekir. İşte bu şehre geldiğinizde görmeniz gereken yerleri sizin için bu yazıda derledik.

Çorum Gezilecek Yerler İçinde Bir Antik Kent: Hattuşaş

Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş, 450 yıl boyunca Hititlere başkent olmuş bir yerdir. UNESCO “Dünya Kültür Mirası” noktaları arasında olan ve “Dünya Belleği” listesindeki tek antik şehir olması ile bilinmektedir.  Burasının Anadolu’daki ilk medeniyetlerinden biri olduğu bilinmektedir. Hatti ve Hitit kültürlerine ait birçok eserin ve izin yer aldığı bu şehir, Çorum’un Boğazkale ilçesindedir. Burası 1834 yılında ilk yapılan kazılarla bulunmasına rağmen o kadar uzun yıllara şahit olmasının verdiği miras ile halen kazılara ev sahipliği yapmaktadır.

Çorum Kalesi

Anadolu’nun her şehrinde en az bir kale görmezseniz olmaz. Bu topraklarda yaşamız medeniyetler kendilerini korumak amacıyla bu ülkenin dört bir yanına ilginç ve görülmesi gereken birçok kale inşa etmişler. Bunlarda birisi de Çorum’da yer alan Çorum Kalesi’dir. Şehir merkezinde bulacağınız bu kale Selçuklu mimari özelliklerini taşımaktadır. Bu kalenin hem tarihinde hem de içinde Selçuklu dönemine ait birçok iz ile karşılaşabilirsiniz.

Heybetli ve Büyüleyici Çorum Gezilecek Yerler Noktalarından Birisi: Çorum Ulu Camii

Osmancık Caddesi üzerinde karşınıza çıkacak bu heybetli caminin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak kimin tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat’ın azarlı kölesi olan Hayrettin Hazır tarafından yaptırılmıştır. Aynı zamanda tasarımındaki detaylar yakından incelendiğinde bu caminin Selçuklu döneminin sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Bu camii kesinlikle Çorum’a geldiğinizde görmeniz ve içine girmeniz gereken en önemli yerlerden sadece birisidir.

İskilip Kaya Mezarı

Anadolu’nun dört bir yanında kaya mezarlarına rastlamak oldukça yaygındır. Bunlardan bir tanesi de Çorum ili sınırları içerisinde karşımıza çıkıyor. İskilip Kaya Mezarı, Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda güneydoğu eteğinde Roma dönemine ait kaya mezarları da bulunmaktadır. Oldukça ilgi çekici tasarım detaylarına rastlayabileceğiniz bu mezarların önündeki sütunlarda iki aslan figürü bulunmaktadır. Bu aslan kabartmalarının birinde kılış diğerinde ise kadeh bulunmaktadır.

Çorum Gezilecek Yerler Arasındaki Yol: Hitit Yolu

Birçok farklı medeniyete ev sahibi yapan bu topraklarda gezilecek ve keşfedilecek birçok şey vardır. Bunların birçoğunun bir arada yer aldığı ve 1988 yılında milli park ilan edilen Boğazkale ilçesi içindeki Hattuşaş ve Alacahöyük’ü içine alan ve gezebileceğiniz rotaya Hitit Yolu adı verilmektedir. Bu milli park içindekileri keşfetmek için bu rotayı takip edebilirsiniz.

Çorum Gece Hayatı Nasıldır?

Çorum gece hayatı bakımından canlı illerimiz arasında değildir. Az sayıda bar ve disko gece eğlenceleri düzenler. Ata Türkü Bar, Mekan Bar, Shot, Cafe Ertel gibi mekanlarda canlı müzikli programlar düzenleniyor. Arinna Restaurant tüm yıl boyunca gece eğlenceleri, türkü geceleri gibi organizasyonlar düzenliyor. Arinna Restaurant aynı zamanda zengin menüsü ile de dikkat çekiyor. Panku Roof Restaurant Çorum’da canlı müzik ile gece eğlencesi düzenleyene ender yerlerden biridir. Türk ve Dünya mutfağından lezzetleri barındırna menüsü ile mekan ilk tercih edilen yerlerden biridir. Çorum’da yer alan Pirbaba Cafe ise sazlı eğlenceler için tercih edilen müzikli mekanlardan biridir. Pirbaba Cafe’de yöresel lezzetler de sunulmaktadır.

Çorum Yemekleri Nelerdir?

Çorum yemekleri zengin ve çeşitlilik gösteren yapısıyla ayrı bir yere sahiptir. Düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava gibi başlıca lezzetler özel günlerde ve düğünlerde yöresel olarak mutlaka yapılır. Helle halindeki mayalı hamur, kızgın yağlı bir sac üzerine dökülerek pişirilmesi ile yapılan Cızlak, yufka ekmeğinin su ile ıslatılarak içine kıyma serpilip kızartılması ile yapılan Kızartma, mercimek ve yarma kullanılarak hazırlanan Çatal Aşı, Akçeltik pirinci, et, et suyu ve kuyruk ya da sığır iç yağı ile hazırlanan İskilip, kuzu göbeği ya da morel mantarı kullanılarak hazırlanan Söbelek Dolması, madımak ve pastırma ile hazırlanan Pastırmalı Madımak, kuzu etinden hazırlanan, uzun saatler boyunca kısık ateşte pişirilen Kuzu Tandır, iç harcında dana kıyma kullanıldığında lezzeti fazlalaşan, hamuru özenle hazırlanıp açılan, sos olarak bol salçalı ve tereyağı kullanılarak servis edilen Çorum Mantısı şehrin lezzetleri arasındadır. Çorum lezzetleri içinde yer alan Çorum Leblebisi dünyaca ünlüdür.

Çorum Ulaşım Bilgileri ve Çorum Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Çorum ulaşım genellikle karayolu ve havayolu ile sağlanmaktadır. Samsun Çorum arası yaklaşık 170 kilometre, Ankara Çorum arası yaklaşık 240 kilometre, Kayseri Çorum arası yaklaşık 280 kilometredir. Çorum’a en yakın havalimanı olan Amasya Merzifon Havalimanı yaklaşık olarak 67 km mesafede yer alır. Türkiye’nin birçok şehrinden Çorum’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Çorum’da şehir içi ulaşım genellikle otobüs, minibüs ve taksi ile gerçekleştirilmektedir. Çorum ulaşım sisteminde yapılan yeni düzenlemelere göre Akıllı Durak Teknolojisi hayata geçirilmiştir. Bu teknoloji ile toplu taşıma güzergahları, ücretleri, Çorum Kart alınabilecek yerler ve kart dolum noktaları, otobüslerin ne kadar uzaklıkta olduklarına dair bilgiler ulaşım sağlamak isteyenler tarafından cep telefonlarından görüntülenebilmektedir. Çorum’da şehir içi ulaşımda taksi ile ulaşım ve araç kiralama firmalarından araç kiralayarak ulaşım da mümkündür.

Çorum Etkinlik Önerileri ve Çorum Eğlence Yerleri

Çorum etkinlik takvimi genellikle Çorum Belediyesi tarafından hazırlanmaktadır. Şiir ve söyleşi etkinlikleri, konserler, tiyatro oyunları bu etkinlikler arasında yer alır. Çorum etkinlikleri şehrin resmi internet sayfasından güncel olarak takip edilebilmektedir. Çorum eğlence yerleri sayı olarak oldukça azdır. Şehir de yine de gece eğlenceleri için birkaç mekan bulmak mümkündür. Çorum’da bireysel veya turlar ile yapabileceğiniz gezi etkinlikleri bulunmaktadır. Çorum Müzesi, Alacahöyük Müzesi, Slanlı Kapı, Boğazkale Müzesi müze gezi etkinliğinde gezebileceğiniz yerler arasında yer alır. Bunun dışında açıkhava yürüyüşleri, trekking ve çeşitli etkinlikler yapılabilecek Sıklık Tabiat Parkı, AHL Park, Çatak Tabiat Parkı, Gölünyazı Milli Parkı hem siz hem de aileniz için keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler arasında yer alır. Tarihi ve kültürel geziler için şehirde turlar da düzenlenir.

Çorum Konaklama İpuçları

Çorum konaklama yerleri genellikle otellerdir. Çorum Sera Otel, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Çorum'da, özel otoparkı ve ücretsiz wi-fi erişimi ile konuklarına hizmet vermektedir. Konferans salonu da bulunan tesiste misafirler hem seyahat ve hem iş amaçlı konaklama olanağı bulmaktadır. Şirin Otel, konum olarak Boğazkale/Çorum'da yer alır. Merzifon Havalimanı'na araç ile 50 dakikalık sürüş mesafesindedir. Şirin Otel; Hitit Yolu, İncesu Kanyonu, Veli Paşa Hanı, Çorum Müzesi, Hattuşaş Antik Kenti, Alacahöyük Müzesi, Boğazköy Müzesi, Çorum Saat Kulesi, Şapinuva gibi merkezi yerlere yakın konumda yer almaktadır. Çorum merkezde konuklarını ferah ve konforlu odalarında ağırlayan Grand Park Hotel Çorum'un bünyesinde otopark alanı ve ücretsiz wi-fi erişim hizmeti bulunmaktadır. Tesiste misafirlere açık büfe kahvaltı verilmektedir. Hotel Aşıkoğlu, konum olarak Çorum-Boğazkale'de yer almaktadır. En yakın havalimanı olan Ankara Esenboğa Havalimanı'na 210 kilometre, Sungurlu Oto Gar’a ise 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Hititlerin başkenti olan Hattuşaş şimdiki adı ile Boğazköy'e 1 kilometrelik mesafededir. Boğazkale Müzesi'ne 2 dakikalık yürüme mesafesindedir. Konum olarak Çorum'un tarihi yerlerine yakın sayılabilecek mesafededir. Çorum’da bu oteller dışında konaklanabilecek birkaç tane daha otel bulunmaktadır.

Çorum Festivalleri

Leblebisi ile ünlü Çorum festivalleri ile de dikkat çekmektedir. Festivaller şehirde tüm yıla yayılmıştır. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali Haziran veya Temmuz aylarında her yıl yapılır. Şehir merkezinde yapılan festival ünlü sanatçıları ağırlamaktadır. Sergi yarışmalar ve etkinliklerle dolu olan festivale yer yıl binlerce kişi katılım sağlar. Kargı Panayırı her yıl Kasım ayında yapılır. Kargı’da düzenlenen festival Kargı ilçesinin kültürel ve sportif etkinliği olduğu için önem taşır. Çaldağ Pazarkaşı Yayla Festivali her yıl Osmancık’ta Temmuz ayında yapılır. Bu festivaller dışında Osmancık Pirinç Kültür ve Sanat festivali her yıl Ekim ayında Osmancık’ta, Hattuşaş Kültür ve Gastronomi Festivali her yıl Boğazkale’de Ekim ayında, Hıdırellez Şenlikleri her yıl Çorum merkez çevre ilçelerde Mayıs ayında yapılmaktadır. Çorum festivalleri detaylı bilgileri ve festival tarihleri şehrin resmi internet sayfasından takip edilebilmektedir.