Espiye Gezilecek Yerler

Espiye’de Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Espiye ilçesi Giresun il merkezine 33 km uzaklıkta yer almaktadır. Espiye yeşil tabiata ve doğal güzelliğe sahip bir ilçedir.

Tarihçesi

Espiye'nin oldukça eski bir tarihi vardır. XIII. Yüzyılın ilk yansında Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde kurulduğu sanılmaktadır. Espiye' de Milattan sonra birinci Yüzyılda bakır madeni bulunmuş ve işlenmiştir. Espiye O tarihlerde yerleşim merkezi olarak kullanılmış olup Cenevizlilerden de kalma eserleri vardır. Cenevizlilerin bölgede uzun süre kaldıkları, Espiye ve Tirebolu çevresinde üç şehir anlamına gelen TRİPOLİS (Üç Kale) kurdukları bilinmektedir.

Espiye’de Gezilecek Yerler: Yeniköy Mağarası

Espiye ilçe merkezine 33 km uzaklıkta Yeniköy ve Avluca Köyleri arasında yer almaktadır. Karadona Deresinin batı kenarında yer alan Yeniköy Mağarası içinde kaynak su çıkmaktadır. Yeniköy Mağarası makarna sarkıtları, duvar damlataşları, sütunları ve dikitleri ile dikkat çekmektedir.

Espiye’de Gezilecek Yerler: Andoz Kalesi

Espiye ilçesinin girişinde Yağlıdere Deresinin hemen yanında yer almaktadır. Denize ve vadiye hakim bir tepe üzerinde bulunan kalenin MÖ. 1300 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kaleye kuzey tarafından çıkılmaktadır.

Etrafı surlar ile çevrili kalenin bazı kısımlarında kuleler bulunmaktadır. 1. Derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen Andoz Kalesi koruma altına alınmıştır. Hem denize hem de ilçeye hakim olan Andoz Kalesi muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. Andoz Kalesi oldukça küçük bir kaledir. Her yönüyle bölgeye hakim olan tarihi Andoz Kalesi'nden günümüze yer yer tahribata uğramış surlar gelebilmiştir. Ancak önceki yıllarda yapılan restorasyon çalışması ile aslına uygun hale getirilen tarihi kale bugün eski görünümü ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Espiye’de Gezilecek Yerler: Tarihi Köprüler

Ağanın Köprüsü, Harova Köprüsü, Sınır Köprüsü ve Ericek Köprüsü adıyla anılan kemer köprüler dikkat çekicidir.

Espiye’de Gezilecek Yerler: Otçu Göçü Yayla Şenliği

Yayla şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygın bir gelenek olan "Otçu Göçü" yatmaktadır. Mısırların 20-30 cm büyüdüğü zamanlarda aralarda sık biten kısımların araları 30-40 cm. açılacak şekilde sökülmesine "Sık Kazma" dibindeki otları 2.kez temizlemeye "Ot Biçme" ve fındık bahçelerindeki otları tırpanla ve orakla biçilmesine de "Kırkma" denilmektedir.

Bu işlerden iyice yorulan ve işleri biten Cenikliler (köy ve şehirde oturanlar) yorgunluklarını atmak ve eğlenmek için genellikle Temmuz ayı içinde yaylalara yaptıkları toplu gezi ve ziyaretlerine "Otçu Göçü" denir. Zaman olarak mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama arasında kalan 15-20 günlük boşluktur. Genellikle perşembe ve cuma günü yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir, yola çıkılır. Geçmişin getirdiği örf ve adet gereği yolculuk sırasında pınar başlarında oturulur, yemekler yenir, türküler söylenir, tabancalar atılır, kağıt fişeği ve dinamitler patlatılır ve horanlar oynanır.