Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Gaziantep hem Türkiye’nin hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerindendir. Kültürler beşiği olarak bilinen Gaziantep coğrafyası ve kültürel çeşitliliği ile bu adını hak etmektedir.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’te gezilecek yerler arasında en fazla vakit ayırmanız gereken yer olacaktır. Tüm müzenin gezilmesi yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Dünya’nın en ilgi çekici müzelerinden biri olan müze ünlü Çingene Kız mozaiği ve içinde sergilenen binlerce eserle oldukça fazla ziyaretçi alır.

Rumkale

Küçük bir adakent görünümünde olup tarihi Hristiyanlığın ilk yıllarına kadar uzanmaktadır.

Zincirli Bedesten

Bedestendeki çarşının içinde 70’ten fazla dükkan mevcuttur. Gaziantep yöresine özel pek çok el emeği bulunabilecek Bedesten sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşya cennetidir. Ayrıca meşhur Gaziantep baharat ve salçalarını da buradan alabilirsiniz.

Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi

Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi olma özelliği taşıyan müze adeta kültür ve sanat merkezidir. Tüm Türkiye’den toplanmış nadide cam eserlerin toplandığı müze Gaziantep’te gezilecek yerler arasındadır.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi’nin tarihi M.Ö. 3600 yılına dayanmaktadır. 16. Yüzyılda Osmanlılar tarafından onarım görmüştür. Kale içerisinde Gaziantep’te gezilecek yerler arasında olan Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması Müzesi bulunuyor.

Tahmis Kahvesi

Gaziantep’te gezilecek yerler arasında hem konumu hem de dünyaca ünlü kahvesi ile Tahmis Kahvesi,  500 yıllık bir kahve ve pek çok müdavimi var. Çarşıyı gezerken güzel bir mola noktası olan Tahmis Kahvesi’nde yabani fıstıkla yapılan melengiç kahvesini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.  

Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi

Gaziantep denilince ünlü yemekleri gelir pek çok kişinin aklına. Mutfağı bu kadar ünlü olan bir şehirde elbette ki bir mutfak müzesi de olmalıdır. Gaziantep’te gezilecek yerler arasında olan müze Antep mutfak kültürünü eskilerden günümüze taşıyor.

Yeni Han

Yeni Han’ın her ne kadar yapılış tarihi bilinmiyor olsa da çeşitli kaynaklardan 1557’li yıllarda kullanıldığından bahsediliyor. İpek Yolu’ndan geçenlerin durak noktası olan han binlerce kişiyi ağırlamış ve günümüzde de mola alanı olarak kullanılıyor. Gaziantep’te gezilecek yerler arasında tadına doyamayacağınız güzel bir bardak çayı Yeni Han’daki çayevlerinden bir tanesinde içebilirsiniz.

Gaziantep Gece Hayatı Nasıldır?

Gaziantep gece hayatı bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtmaktadır. Medeniyetler beşiği olarak addedilen Gaziantep yer aldığı bölgenin en kalabalık nüfusuna sahiptir. Gaziantep’te gece hayatı barlardan gece kulüplerine, canlı müzik ve fasıl mekanlarından kafeler uzanan geniş bir yelpazede yaşanır. Gece hayatının en öne çıkan yerleri Deep Night Club, SPR Pub, Papirüs Kafe, Hayal Kahvesi, Garaj Bar, Le Mia Verita, Meymeşk Bar, Zılgıt Cafe- Bar’dır. Gaziantep gece hayatı denince akla gelen Deep Night Club Dedeman otelinde yer alır. Sabah saat 04:00’a kadar hizmet veren mekan 100 kişiliktir. Eğer Rock bar tazı bir mekanda Gaziantep gece eğlencesini yaşamak istiyorsanız Le Mia Verita sizin için uygun bir mekan olacaktır. SPR Pub Restoran ise Kırkayak Parkı karşısında yer alır. Bu mekanda canlı performanslar sergilenmektedir. Özellikle gençler gece eğlencesinde Kalander Plaza’nın alt katında hizmet veren Garaj Bar veya Atatürk Bulvarı’nda yer alan Papirüs Kafe’yi tercih etmektedirler.

Gaziantep Yemekleri Nelerdir?

Gaziantep yemekleri dünyaca ünlüdür. Medeniyetlerin buluşma noktası olan bu şehirde yemek kültürü son derece gelişmiştir. Hatta Gaziantep Mutfağını tanımak isteyenler için yerel ve uluslararası gurme turları düzenlenmektedir. Gaziantep mutfağı son derece gelişmiş bir mutfaktır. Binlerce yemek tarifi bu mutfakta yerini almıştır. En ünlü Gaziantep yemeklerinden birkaçı; Yuvalama, Ayvalı Tas Kebabı, Şiveydiz, Alinazik, Hünkarbeğendi, İçli Köfte, Cağırtlak Kebabı, Cacıklı Arap Köftesi, Öcce, Patlıcan Doğrama, Soğan Kebabı, Etli Firik Pilavı, Antep Terbiyeli Kuşbaşı Kebap olarak sırlanmaktadır. Şehrin meşhur nar ekşisi ve sumağı ile yapılan Antep Salatası hemen her yemeğin yanına eşlik etmektedir. Gaziantep kebapları ile meşhur bir şehir olsa da ünlü Antep fıstığının eşlik ettiği tatlıları ile de meşhurdur. Bu tatlılardan bazıları; Fıstıklı Katmer, Antep Fıstıklı Şam Tatlısı, Antep Kurabiyesi, Peynirli İrmik Helvasıdır. Zerde tatlısı yörede en fazla tüketilen tatlılardan biridir.

Gaziantep Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Gaziantep ulaşım dendiğinde en fazla terih edilen ulaşım seçeneklerinden bahsetmek gerekir. Şehirde en fazla tercih edilen ulaşım seçenekleri özellikle şehir içi ulaşımda taksiler, belediye ve halk otobüsleri ve minibüsler olmaktadır. Otobüs ulaşımında sarı ve mavi halk otobüsleri Gaziantep Belediyesi tarafından işletilmektedir. Gaziulaş tarafından ise tramvay ve belediye otobüsleri hizmetleri verilmektedir. Toplu taşıma ağından ekonomik bir şekilde fayda sağlamak ve aktarma seçeneğinden de yararlanabilmek için Kart 27 adlı elektronik biletlerden temin etmek gerekmektedir. Bu elektronik biletler şehrin hemen her noktasında satılmaktadır. Turistlerin yoğun olarak bulunduğu Gaziantep’te ulaşım için tek günlük ulaşım kartları da bulunmaktadır. Gaziantep şehir içi ulaşımda diğer bir tercih ise minibüs ve dolmuşlar olmaktadır. Minibüs ve dolmuşlar ilçeler arası seyahatlerde de kullanılmaktadır.  Daha rahat ve hızlı bir ulaşım seçeneği tercih ediyorsanız taksiler ile ulaşım sizin için doğru tercih olacaktır.    

Gaziantep Etkinlik Önerileri ve Gaziantep Eğlence Yerleri

Gaziantep etkinlik takviminde öne çıkan ve tüm yıla yayılan etkinlikler genellikle GAÜN- Mavera Atatürk Kültür Salonu, ŞKM Kültür Merkezi, Gaziantep Onat Kutlar Sahnesi ve Divan Otel’de yapılmaktadır. Bunun dışında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere de geniş katılım sağlanmaktadır. Bu etkinliklerden bazıları; Teknofest, Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri, sahne sanatları etkinlikleri, geziler ve sergiler şeklindedir. Gaziantep’te gösteri ve sahne sanatları etkinlikleri dışında yapılabilecek aktiviteler de mevcuttur. Gaziantep’e gelmişken müze gezileri yapmadan özellikle de ünlü Zeugma Müzesi’ni görmeden seyahatinizi tamamlamamanız gerekir. Gaziantep’in meşhur yemeği Beyran’ı içtikten sonra ünlü müzeyi gezebilir ve Gaziantep tarihini soluyabilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı’nda dolaşarak Gaziantep el işçiliğine şahit olabilir, eviniz ve dostlarınız için hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Eğer hediye alacağınız çok dostunuz var ise mutlaka Bedestene de uğramanızı tavsiye ediyoruz. Buradan aynı zamanda ünlü Gaziantep kuruları, baklagilleri, salça vb. ihtiyaçlarınızı da temin edebilirsiniz. Bu gezinizde soluklanmak için mola verdiğinizde Tahmis Kahvesi’nin kahvesini tadabilirsiniz.     

Gaziantep Konaklama İpuçları

Gaziantep konaklama açısında pek çok seçeneğe sahip bir şehirdir. Her bütçeye uygun konaklama seçeneklerine sahip olan şehirde oteller konaklama için daha fazla tercih edilmektedir. Gaziantep’te konaklama için tercih edilen oteller arasında en fazla tercih edilenler; Best Western Ravanda Hotel, Hampton By Hilton Gaziantep City Centre, Holiday Inn Gaziantep, Ali Bey Konağı, Tugcan Hotel, DoubleTree by Hilton Gaziantep, Divan Gaziantep, Gaziantep Şirehan Hotel ve Rahmi Bey Konağı Butik Otel’dir. Gaziantep’te yer alan bazı oteller lüks üst segmentte bazıları ise orta segmentte yer alan ekonomik otellerdir. Gaziantep’te otantik noktalarda konaklama yapmak istiyorsanız; Anadolu Evleri, Rahmi Bey Konağı, Ali Bey Konağı, Asude Konak Hotel gibi konak tarzı oteller sizin için doğru tercih olacaktır. Orta bütçeli oteller tercihiniz olacak ise; Doubletree By Hilton Gaziantep, Hampton By Hilton Gaziantep City Centre, Holiday Inn Gaziantep, Novotel Gaziantep gibi otelleri tercih edebilirsiniz. Daha ekonomik sınıfta yer alan düşük bütçeli otel seçeneğinde ise Best Western Ravanda Hotel’i tercih edebilirsiniz.

Gaziantep Festivalleri Nelerdir?

Gaziantep Festivalleri şehrin tarihi yapısını yansıtmaktadır. Bu festivaller arasında en önemlileri; Hıdırellez Şenlikleri, İslahiye Üzüm, Biber ve Kültür Festivali, Fıstık Festivali, Oğuzeli Nar ve Kültür Festivali, Cumhuriyet Kupası Aba Güreşleri, Altın Baklava Film Akademisi Uluslararası Öğrenci Film Festivali, Uluslararası Zeugma Film Festivali, Teknofest şeklinde sıralanmaktadır. Festivaller arasında en fazla ilgi gören Uluslararası Aşırtmalı Aba Güreşi Festivali mayıs ayında, Üzüm ve Biber Festivali ağustos ayında, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali eylül ve ekim ayında, Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali ve TeknoFest eylül ayında gerçekleştirilmektedir. Yöresel ürünlerin sergilendiği ve tadım yapılabildiği Kültür Sanat Nar ve Yöresel Kurutmalık Festivali ekim ayında ve Gaziantep Müzik Festivali ise kasım ayında yapılmaktadır. Tüm Gaziantep Festivalleri ’ne katılım yerel ve uluslararası platformlarda gerçekleşmektedir.