Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Giresun, Ordu ile Doğu Karadeniz bölgesinin başlangıcını oluşturmaktadır ve aynı zamanda da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Şehre vardığınız zaman sahil şeridi boyunca göreceğiniz yürüyüş yolu ilginizi çekecektir.

Giresun Kalesi

Giresun’a gelip de kaleyi görmeden giden yok denebilecek kadar azdır. Burası adeta bir simge haline gelmiş bir kaledir. Günümüzde kalenin içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve kale aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kale turistlerin ilgisini de son derece fazla çektiğinden dolayı ziyaretçiler ile her daim dolmaktadır. Kale, Bronz Duvarlı Kale olarak da bilinmekte ve anılmaktadır. Aynı zamanda kalenin Pontus Kralı tarafından yaptırıldığı da düşünülmektedir. Kalenin günümüze gelen kalıntıları bizlere Helenistik ve Roma dönemine kadar bir tarih göstermektedir.

Kulakkaya Yaylası

Yayla, Giresun merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yayla, ilginç derecede hoş görünmektedir ve Giresun’un en eski yaylaları arasında yer almaktadır. Yazları yemyeşil çimler ile bezenmiş yaylada çeşitli hayvanlar otlar ve inanılmaz bir doğa manzarası sizleri karşılar. Ayrıca yılın belli bir döneminde de burada Kulakkaya Yaylası Festivali düzenlenir ve yerli halk ile turistlerin tamamı bu festivale katılırlar.

Giresun Adası

Giresun’da gezilecek yerler listemizde sırada Giresun Adası bulunuyor. Bu ada, Karadeniz’de bulunan iki adadan bir tanesidir. Diğer ada ise Kefken adasıdır. Adanın bitkisel yapılı son derece ilgi çekmektedir. Yaklaşık olarak 71 farklı bitki çeşidi bu adada yer almaktadır. Ada, çeşitli kuşların göç ettiği ve aynı zamanda çeşitli kuşların ürediği bir ada olarak bilinmektedir. Adanın hakkında birçok farklı efsane anlatılmaktadır ki bu efsaneler de turistleri çekme konusunda oldukça fazla işe yaramaktadır. Ada, ikinci dereceden sit alanıdır. Bunların hepsinin yanı sıra adanın üzerinde birçok mitolojik kalıntı yer almaktadır. Adayı yaz aylarında ziyaret edebilir ve burada hoş bir piknik yapabilirsiniz.

Adanın efsanelerinden bir tanesi de Amazon kraliçelerinin savaş tanrısı Ares için burada bir tapınak yaptırdığına dayanmaktadır.

Kuzalan Şelalesi

Şelale, daha önce birçok gazete ve dergiye de konu olmuştur. Ülkemizin değerli doğal zenginlikleri arasında yer alan şelale tüm ziyaretçileri kendisine hayran bırakmaktadır. Şelale, traverten su kaynağı yapısı ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Şelale, Aksu deresine dökülmektedir. Bu bölge özellik ile de yaz aylarında turistler tarafından son derece büyük bir ilgi görmektedir.

Giresun Gece Hayatı Nasıldır?

Çok sayıda meyhanesi olan Giresun, nispeten canlı bir gece hayatına ve yakınlardaki Ordu ve Trabzon şehirlerinden birçok bölge ziyaretçisi için hafta sonu gezilerinin varış noktası olma özelliğine sahiptir. İster canlı müzik, ister gece kulübü ister ise sakin bir bar veya pub arayışınız olsun, Giresun size bunların hepsini sağlayabilir. Giresun’u ziyaret etmeden önce, Giresun Gece Hayatı konusunda endişeleriniz var ise bunların son derece yersiz olduğunu bilmenizi isteriz. Arkadaşlarınız ile rakı balık tarzı bir eğlence arayışınız var ise, şehir merkezinde bulunan ve şehrin en eski meyhanelerinden olan Kulak Restoran’ı tercih edebilirsiniz. 1977 yılında hizmete başlamış olan Kulak Restoran, günümüzde hala ziyaretçilerine yüksek kaliteli hizmet sağlamaktadır. Şehir merkezinde gayet kaliteli şekilde rakı balık yapabileceğiniz bir diğer mekan ise Eşkina Restoran’dır. Bu saydıklarımız, Giresun’da tercih edebileceğiniz en kaliteli mekanlardan bazılarıdır. Bar ve publar için, şansınızı şehir merkezinde bulunan otellerin barlarında deneyebilirsiniz. Giresun’un gece hayatı konusunda size istediğinizi vereceğine kesinlikle emin olabilirsiniz.

Giresun Yemekleri Nelerdir?

Giresun taze balık ve sebze yemekleri ile bilinir. Şehir, birçok eşsiz tarifle bölgesinde önemli bir mutfak yeridir. Giresun'un ilk akla getirdiği şey, kırmızı lahana ve hamsidir. Mısır unu, yemek hazırlamak için yaygın olarak kullanılır. Bazı yemekler; Kırmızı Lahana Çorbası, Kırmızı Lahana Dible, Püre Isırgan, Mısır Ekmeği, Koşucu Fasulye Turşusu, Kiraz Düzleme ve Pezik Omlettir. Pide yemek istiyorsanız, Ayvasıl Ayhan Usta Restoran ve Ağa Pide Salonu’nu, meşhur balık yemekleri için, Şoray Balık Lokantası’nı, tel kadayıf için Mustafa Patar lokantasını, geleneksel fasulye ve pirinç için Cinaga'nın Yeri’ni tercih edebilirsiniz. Giresun Yemekleri, Giresun’un barındırdığı kültürel çeşitlilik sayesinde oldukça zengindir. Özellikle balık yemekleri ile aranız iyiyse, Giresun’da yemek konusunda oldukça memnun kalacağınızı söyleyebiliriz. Lezzetli sebzeler ile harmanlanmış müthiş balık yemekleri arasında, damak tadınıza uygun balık yemeğini bulmanız hiç zor olmayacak. Bunlar dışında Giresun’un sebze yemeklerinin de oldukça fazla rağbet gördüğünü bilmenizi isteriz. Yukarıda tavsiye ettiğimiz mekanlarda, bu saydığımız yemekleri gayet kaliteli ve ekonomik bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Giresun Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Giresun, Trabzon'un yaklaşık 175 km batısındaki Doğu Karadeniz'in en büyük kentlerinden biri olarak D010 sahil yolu üzerinde yer almaktadır. En yakın ticari havaalanı Trabzon Havalimanı’dır. Oradan Giresun'a otobüs veya servis araçları ile geçiş sağlayabilirsiniz. Giresun ulaşım, Türkiye’nin her ilinden oldukça kolaydır. Giresun, muhteşem mutfağının eşlik ettiği birçok doğal ve tarihi cazibe merkezine sahiptir. Birçok havayolu şirketi, İstanbul'dan Giresun'a doğrudan uçuşlar sunmaktadır. İstanbul'dan Giresun'a uçuş süresi 1 saat 45 dakikadır. Giresun'a İstanbul'dan doğrudan uçak biletinizi havayolu şirketlerinin internet siteleri üzerinden alabilirsiniz. İstanbul - Giresun 942 km uzaklıktadır. Ankara – Giresun ise 626 km uzaklıktadır. Türkiye’mizin neredeyse her ilinden, Giresun’a doğrudan otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu otobüs seferleri sayesinde Giresun’a karayolları aracılığıyla doğrudan ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayolu ile ulaşımı tercih edecekseniz, aktarmalı olarak Giresun’a ulaşım sağlayan birçok havayolu şirketi olduğunu bilmenizi isteriz. Eğer bir Giresun seyahati düşünüyor iseniz, Giresun’a ulaşım kafanıza takmanız gereken en son şeydir.

Giresun Etkinlik Önerileri ve Giresun Eğlence Yerleri

Giresun, yerel etkinlikler konusunda yerlilerine ve ziyaretçilere oldukça fazla seçenek sunmaktadır. Giresun Etkinlikleri genel olarak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yardımıyla düzenlenmektedir. Uluslaarası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Bulancak Belediyesi Mürsel Gülmez Tiyatro Günleri, Dizgine Hıdrellez Kültür-Turizm ve Sanat Festivali, Geleneksel Fırınlanmış Ören (Darı) Mısır Unu Helva Şenlikleri, Geleneksel Karaovacık Yaylası Otçu Göçü Şenliği, Yavuzkemal Ağaçbaşı Şenliği, Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali, Sağrakgöl Kültür, Turizm ve Sanat Festivali bu festivallerden etkinliklerden bazılarıdır. Giresun eğlence yerleri ise genellikle şehir merkezinde bulunan alışveriş merkezlerinden ve lunaparklardan oluşmaktadır. Giresun’da bulunan birçok alışveriş merkezini ziyaret ederek ailenizle birlikte keyifle alışveriş yapabilir, güzel dakikalar geçirebilirsiniz. Çocuklarınız ise Giresun’un müthiş lunaparklarında oldukça fazla eğleneceklerdir. Birbirinden eğlenceli bir sürü oyuncak, çocuklarınızın deneyimlemesi için sizi bekliyorlar. Hacı Hüseyin mahallesinde bulunan bu lunapark oldukça büyüktür ve içerisinde oldukça fazla sayıda oyuncağı barındırmaktadır. Hatta haftasonları çevre Karadeniz illerinden dahi birçok kişi, Giresun Lunapark’ını ziyaret etmek için Giresun’a gelmektedir.

Giresun Konaklama İpuçları

Giresun, ziyaretçilerine beş yıldızlı oteller veya butik oteller gibi çeşitli konaklama seçenekleri sunmamaktadır, ancak şehirde birçok harika 4 yıldızlı otel bulunmaktadır. Bu otellerin çoğu Gazi Caddesi'nin kuzey ucunda bulunmaktadır ve kentteki popüler cazibe merkezlerine yürüme mesafesindedir. Giresun'da dinlendirici bir tatil arıyorsanız Karabedik bölgesinde Amazon Aretias Hotel'i tercih edebilirsiniz. Şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan otel, muhteşem Karadeniz manzarasına sahiptir. Bunlar dışında, Bal Otel, Kit Tur Hotel, Ramada Giresun, en çok tercih edilen Giresun hotellerinden bazılarıdır. Giresun’u ziyaret etmeden önce her bütçeye uygun Giresun Konaklama alternatifi bulabileceğinizi bilmelisiniz. Bunlar dışında daha rahat ve özgür bir şekilde konaklamak istiyor iseniz, Giresun’da bulunan günlük kiralık evleri araştırabilir, bütçenize uygun olan bir günlük kiralık daireyi tercih edebilirsiniz. Giresun’un sadece konaklama konusunda değil, diğer birçok konuda da size birçok alternatif sunduğunu bilmenizi isteriz. Doğa ile iç içe bir konaklama yeri arayışınız var ise, Dereli ilçesi çözümünüz olacaktır. Buradaki yaylalarda bulunan birçok otel ve pansiyon, sizlere harika bir şekilde konaklama seçeneği sunacaktır.

Giresun Festivalleri Nelerdir?

Giresun'un en eski festivali, 20-30 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleşen Uluslararası Giresun Aksu Festivali'dir. Temmuz ayı boyunca Kumbet, Bektaş, Sis Dağı, Karaovacık platolarında binlerce insanın katılımıyla yaz şenlikleri gerçekleşmektedir. Giresun festivalleri her yıl binlerce kişinin katılımıyla, Karadeniz’in en fazla eğlence dolu festivallerini sunmaktadır. Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, bu festivallerden en bilinenidir. Her yıl 20 Mayıs’ta düzenlemektedir. Festival toplam 3-4 gün civarı sürmektedir. Türkiye çapından her yıl binlerce Giresunlunun katılımıyla gerçekleşmektedir. Uluslararası Dereli Kümbet Kültür ve Sanat Festivali, Giresun’da düzenlenen bir diğer festivaldir. Düzenli olarak her yıl Temmuz ayının ortalarına doğru düzenlenmektedir. Her yıl tahmini olarak 30.000 ile 40.000 kişi arası katılımın olduğu düşünülmektedir. Bu festivale katılarak Giresun’un yöresel ürünlerini deneyimleyebilir, müthiş el sanatları ürünlerini satın alabilirsiniz. Çıkrıkkapı Yayla Şenliği’de en az yukarıda saydıklarımız kadar popüler bir festivaldir. Her yıl onlarca farklı yöresel sanatçı katılmaktadır. Gurbette yaşayan birçok Giresunlu dahi, bu festivale katılmaktadır.