Gölbaşı Gezilecek Yerler

Gölbaşı Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Altınlı Köprü

Gölbaşı’nda gezilecek yerler pek çok söylentiye de konu olan Altınlı Köprü ile başlar. Kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Bununla ilgili çeşitli söylentiler vardır. Roma Döneminde yapıldığı veya İslami mimari ile yapıldığı söylenmektedir. İslami mimari ile yapıldığına inanılmasının sebebi köprünün yıkılması halinde, yeni köprünün yapılması için bir miktar altının, köprü yakınlarında bir yerlerde gömülü olduğuna inanılmasıdır. Bu yüzden ismi “Altınlı köprü” olarak anılıyor.

Köprünün Kemer kısmı kesme beyaz taş, diğer kısımları moloz taştan yapılmıştır. Köprünün önden yüksekliği yaklaşık 20 metredir. Bu köprünün en önemli özelliği harç kullanmadan yapılmış olmasıdır.

Gölbaşı Gölü

Gölbaşı’nda gezilecek yerler arasında bulunan göl incelendiğinde tektonik göl olduğu belirlenmiştir. Kar ve yağmur suları ile beslendiği için suyu tatlıdır. Burada piknik alanları bulunmaktadır.

Azaplı Gölü

3 kilometrekare büyüklüğündedir ve denizden yaklaşık 845 metre yüksekliktedir. Kıyıları girintili ve çıkıntılı değildir ve sazlıktır. Suyu tatlı olmasına rağmen içilmez. Sazan ve yayın balığı bu gölde yetiştirilmektedir.

Gölbaşı İlçesi Nasırlı Köyü Kalıntıları

Gölbaşı’nda gezilecek yerler arasında bulunan Nasırlı Köyü’nde pek çok tarihi kalıntı ve eser bulunmuştur.

Kız Kapan

Su sarnıçları ve basamaklarla çıkılan mağaralar bulunmaktadır. Kız Kapan’da çevreye yayılmış olarak çok sayıda cam, ok demirleri, çanak ve çömlek kalıntılarına rastlanmıştır.

Gölün Başı Mağarası

Nasırlı köyünün 2 kilometre kadar uzağında yer alan bu mağarada öküz başı rölyefi bulunmuştur. Buraya yörede; Çardak veya Gölün Başı Mağarası denilmektedir.

Kırkbayır

Köyün kuzeyindeki bu bölümde: mağaralar ve mezarlar bulunmaktadır.

Gölbaşı Çatal Çete Köyü

Gölbaşı’nda gezilecek yerler arasında tarih tutkunlarının ilgi gösterdikleri Çatalçete Köyü, Nasırlı Köyü gibi pek çok kalıntı ve antik esere ev sahipliği yapmaktadır.

Kara Mağara

Çataltepe köyünün güneybatısında yer alır. Bu doğal mağara üzerinde, 1 metre çapında ve 2 metre derinliğinde tahıl saklama veya şarap kuyusu olduğu düşünülen kalıntılar bulunmaktadır. Ayrıca, yine bu yörede, kilise ve ev kalıntılarına rastlanmıştır. Bunlar da bölgenin bir zamanlar kalabalık bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını kanıtlamaktadır.

Ne Yenir?

Gölbaşı’nın içli köfte, çiğ köfte, keklik kömbesi, yahni, boranisi meşhurdur. Patlıcan, domates ve biberden yapılan dövmeç yemeği de buraya has ve damakta iz bırakan bir lezzettir. Ayrıca, çiğdem mevsiminde toplanan çiğdemlerin meyve kısmından yapılan çiğdem sütlacını mutlaka denemeniz tavsiye edilmektedir.