Gümüşhane Gezilecek Yerler

Gümüşhane Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’de görmeniz gereken en önemli noktaları Gümüşhane Gezilecek Yerler rehberinde sizin için derledik. Karadeniz’in en küçük illerinden biri olan Gümüşhane, boyutunun aksine oldukça fazla gezilecek alana sahiptir. Özellikle doğal güzelliklere sahip bu Karadeniz şehrinde, antik kent, harabeler ve daha nice tarihi noktada sizi bekliyor.

Gümüşhane Gezilecek Yerler İçindeki Eski Yaşam Alanı: Satala Antik Kenti

Sadak Köyü’nde bulunan bu antik kent, arkeolojik sit alanı olarak korunmaktadır. Bu antik kentin mimari özellikleri incelendiğinde Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir. Bu antik kentin Fırat sınırını korumak için yapılmış bir karakol kenti olduğu düşünülmektedir. Kale ve kemer kalıntılarına sahip bu antik kentin üst kısımlarında ise yaşam alanlarının izleri durmaktadır.

Dini Ve Ticari Bir Alandan Geriye Kalanlar: Santa Harabeleri

On yedinci yüzyılda Rumlar tarafından yapıldığı düşünülen bu yerleşim alanından geriye harabeler kalmıştır. Bu kalıntıları incelediğimizde dini, ticari ve kültürel anlamda önemli merkezlerden biri olduğunu söylemek gerekir. Aynı zamanda Rum çetelerinin de sığındığı bir yaşam alanıdır burası.

Şu anda Arkeolojik sit alanı olarak korunan Santa Harabeleri oldukça büyük bir alanı kapsamaktadır. Toplamda yedi mahallesi ve üç yüzü aşkın evi bulunan bu kent, içerisinde tek katlı konutlar, kilise ve her sokakta çeşme bulunuyor.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Arasındaki Önemli Geçiş Bölgesi: Krom Vadisi

Krom Vadisi, eski dönemlerden beri oldukça önemli bir geçiş bölgesi olma özelliğini korumuştur. İmera ve İstavrit gibi dönemin önemli merkezleri arasındaki yerini koruyan bu vadi, aynı zamanda madenler konusunda oldukça zengin bir kaynağa da sahiptir. Bu nedenler dolayısı ile asırlar boyunca birçok insan bu vadiden ekmek yemiştir. Şu anda da turistleri çeken bir bölge olması ile oldukça önemli bir yere sahiptir.

Turizm’in En Canlı Noktalarından: Karaca Mağarası

Burası kesinlikle Gümüşhane’nin en turistik yerlerinden birisi olarak bu yazıdaki yerini alıyor. Torul ilçesinde bulunan bu mağara doğal güzellikleri ve özellikleri sayesinde sizi büyüleyecek bir yerdir. Buraya gelmek istiyorsanız öncelikle Karaca Mahallesi’ne gelmeniz gerekmektedir.

Gümüşhane Gezilecek Yerler Rehberindeki Asırlardır Sağlam Bir Manastır: İmera Manastırı

Gümüşhane dendiğinde akla gelmesi gereken en önemli tarihi yapılardan birisidir İmera Manastırı. Şu anda Arkeolojik Sit alanı olan bu bölge, günümüze kalmış en sağlam yapılardan birisidir. Bu manastırın 1350 yılında yapıldığını ise yapının yazıtından öğrenebilmekteyiz. Manastırın yakınında ise rahiplerin kaldığı bir de konut yapıları bulunmaktadır.

Gümüşhane Gece Hayatı Nasıldır?

Gümüşhane, küçük bir Karadeniz şehri olmasına rağmen yerlilerine ve ziyaretçilerine sunduğu gelişmiş gece hayatı sayesinde dikkatleri oldukça üzerine çekmektedir. Gümüşhane şehir merkezinde bulunan barlar, publar ve gece kulüpleri şehre sürekli olarak aktif bir gece hayatı sağlar. Siz de Gümüşhane’yi ziyaret ettiğinizde bu mekanları ziyaret ederek, kolay bir şekilde Gümüşhane seyahatinizi daha eğlenceli hale dönüştürebilirsiniz. Balyemez Konağı, Heybeli Bar şehir merkezinde bulunan, canlı müzik eşliğinde alkollü içecekleri tüketebileceğiniz mekanlardan bazılarıdır. Volkan Club, Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde bulunan, Gümüşhane’nin en çok tanınan gece kulübüdür. Düzenli olarak getirdiği ünlü DJler sayesinde, Gümüşhane yerlilerine ve ziyaretçilerine oldukça aktif bir gece hayatı sunar. Siz de Gümüşhane gece hayatı konusunda bu mekanları gönül rahatlığı ile tercih edebilir, ister yalnız başınıza, ister ise dostlarınız ile birlikte Gümüşhane’de oldukça eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Karadeniz’in bu şirin ve güzel şehri, sadece doğal güzellikleri keşfetmeniz için değil, aktif ve kaliteli bir şekilde eğlenmeniz için de sizleri bekliyor!

Gümüşhane Yemekleri Nelerdir?

Gümüşhane yemekleri, çoğunlukla Mantı, Kuşburnu Çorbası, Zuluflu Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Fıtfıt Haşılı, Kızarmış Patates, Muhla, Yergök Dolması, Haş Sütlü, Peynir Dolgusu, Ekmek Yemeği, Çıtma Fasulyesi, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis, Erişti Tatlı, Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma, (sini), String Helva, Lalanga çeşitlerindendir. Gümüşhane Mutfağı çoğunlukla yarma, erişte, tarhana, bulgur ve benzerlerinden oluşur. Birçok ünlü çorba masalara getirilir. Erişte, mantı çorbası, lemis, siron, gavut çorbası, yavan çorbası, cinsi çorbası ve zuluflu çorbası otantik lezzetlerdir. Ayrıca bölgenin kendine özgü birçok yöresel lezzeti bulunmaktadır. Siz de bu yerel lezzetli tercih ederek Gümüşhane ziyaretinizi daha leziz bir hale getirebilirsiniz. Yukarıda saydığımız yiyeceklerin çoğunu, şehir merkezinde bulunan restoran ve lokantalarda deneyimleyebilirsiniz. Gümüşhane şehir merkezinde her bütçeye uygun, ekonomik restoran ve lokanta seçenekleri aktif olarak daima bulunmaktadır. Eğer Gümüşhane seyahatinizde karnınızı doyurabileceğiniz lokanta seçenekleri arıyor iseniz, adresiniz kesinlikle şehir merkezi olmalı.

Gümüşhane Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Gümüşhane'ye karayolu ile ulaşılmaktadır. Otobüs terminali şehir merkezinde yer almaktadır. Turlar düzenleyen bir dizi seyahat acentesi ve otobüs şirketi bulunmaktadır. Şehirde dolaşmak için dolmuş minibüslerini ve toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. İstanbul - Gümüşhane 1150 km uzaklıktadır. Ankara - Gümüşhane 710 km uzaklıktadır. Bu güzel alternatiflerle dolu şehre Trabzon ve Samsun'dan karayolu ile ulaşılabilirsiniz. En yakın havaalanı Trabzon havaalanıdır. Birçok havayolu şirketi, Türkiye’nin neredeyse havaalanı bulunan her ilinden Trabzon’a seyahat düzenlemektedir. Siz de bu şekilde Trabzon’a uçuş yaparak, daha sonra karayolu ile Gümüşhane’ye geçebilirsiniz. Gümüşhane ulaşım konusunda da çok alternatifli bir şehirdir. Şehir merkezinde bulunan dolmuş minibüsler ve taksiler sayesinde kolay bir şekilde şehir terminaline ulaşım sağlayabilirsiniz. Buradan dilediğiniz şehre geçebilir, servisler sayesinde Gümüşhane ilçelerini ziyaret edebilirsiniz. Gümüşhane diğer her konuda olduğu gibi, ulaşım konusunda da size oldukça fazla alternatif sunacak bir şehirdir. Bunları deneyimlemeniz için ise Gümüşhane’yi ziyaret etmeniz yeterli.

Gümüşhane Etkinlik Önerileri ve Gümüşhane Eğlence Yerleri

Gümüşhane etkinlikleri, şehrin doğal olanakları nedeniyle genellikle doğal etkinlikler üzerinde şekillenmiştir. Gümüşhane'de bol miktarda oksijen sağlayan yoğun ormanların arasında yer alan platolar vardır. Platoların çoğu kamp ve karavan gezileri için uygundur. Zigana, Taşköprü, Kazıkbeli, Kadırga, Artabel ve Erikbeli platoları her türlü imkanı sunmaktadır. Bu platolar uygun yürüyüş yollarına sahiptir. Zigana Gümüşhane'ye 40 km uzaklıktadır ve bir kayak merkezine sahiptir. Platoların tümü dağ tırmanışı, kampçılık, keşif gezileri, kuru yamaçta kayak ve normal kayak için uygundur. Bölgede birçok kaplıca ve şifalı su kaynakları bulunmaktadır. Gümüşhane Maden Suyu, şehir merkezindedir. Kaynarca Maden Suyu kaynağı Şiran'dadır. Libana Kaynağı Hasere Köyü'ndedir ve zemin seviyesinden kaynaklanmaktadır. Gaz halindeki bir sudur ve böbrek taşı rahatlaması için faydalıdır. Pekin Baharı Kelkit'in Pekin Köyü'ndedir. Çok soğuk bir sudur ve içmek hoştur. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Eğer siz de çoğu yerli ve ziyaretçi gibi Gümüşhane’nin doğal imkanlarından faydalanarak doğal etkinliklere katılmak istiyorsanız, yukarıda size sıraladığımız doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz. Gümüşhane, adrenalin dolu birçok spor için de uygun bir şehirdir. Gümüşhane eğlence yerleri ise şehir kozmopolit bir yapıya sahip olmasına rağmen sınırlıdır. Eğlence, genellikle şehir merkezinde bulunan alışveriş merkezleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Gümüşhane’yi ziyaret edeceğiniz zaman şehir merkezinde bulunan alışveriş merkezlerinin eğlence alanlarına giderek, Gümüşhane seyahatinizi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Gümüşhane Konaklama İpuçları

Ramada Gümüşhane, Harşit Otel, Gümüş Otel, Kale Palace şehrin en bilindik otelleridir. Otellerin tamamı şehir merkezinde bulunur, fiyatları ise 120 TL ile 340 TL arasında değişiklik göstermektedir. Gümüşhane’de her bütçeye uygun, ekonomik ve konforlu oteller bulabilmeniz mümkündür. Bunun dışında daha özgür bir şekilde konaklama istiyor iseniz, Gümüşhane şehir merkezinde bulunan günlük kiralık daire ilanlarını inceleyebilirsiniz. Yine otel alternatiflerinde de olduğu gibi, her bütçeye uygun günlük kiralık daire seçeneği bulabilmeniz mümkündür. Günlük kiralık dairelerin neredeyse tamamı şehir merkezinde yoğunlaşmaktadır, fiyatları ise 70 TL ile 150 TL arasında değişiklik göstermektedir. Eğer statünüz uygun ise, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde, Gümüşhane Öğretmen Evi’nde, KTU Yeni Mahallesi Lojmanı’nda da konaklayabilirsiniz. Gümüşhane konaklama konusunda da bol seçenekli bir şehirdir. Güvenli ve her şeyin elinizin altında olacağı şekilde konaklamak istiyor iseniz, kesinlikle şehir merkezinde bulunan otelleri ve pansiyonları tercih etmelisiniz.

Gümüşhane Festivalleri Nelerdir?

Gümüşhane Bağımsızlık Günü her yıl 15 Şubat'ta kutlanmaktadır. Zigana Yaylası Şenlikleri 14 Temmuz'da, Kuşburnu-meyve salçası Turizm Festivali 30 Ağustos - 2 Eylül tarihleri ​​arasında, Kadirga Yaylası Şenlikleri, 19-26 Temmuz tarihleri ​​arasında, Uzunkol Köyü'nde K. Çimen Yaylası Festivali 30 Haziran'da gerçekleştirilmektedir. Harmancık Yaylası Festivali her yıl Temmuz ayında yapılır. Ağustos ve Eylül ayının sonunda kuşburnu ile ilgili iki festival düzenlenir. Gümüşhane festivalleri her yıl düzenli olarak Gümüşhane yerlilerine ve ziyaretçilerine gayet eğlenceli dakikalar yaşatabilmeyi başarmaktadırlar. Siz de Gümüşhane ziyaretinizi bu festivallerin yapılacağı döneme denk getirerek, Gümüşhane’de oldukça eğlenceli anlar yaşayabilir, hem de kültürel anlamda kendinizi iyileştirebilirsiniz. Bilmenizi istediğimiz en önemli şey, Gümüşhane festivallerinin oldukça çeşitli ve kaliteli olduğudur. Ayazma Yayla Şenliği her yıl Mayıs ayının 3. Haftasında, Kuzuçimen Yayla Şenliği Haziran ayının 4. Haftasında, Alacapazarı Yayla Şenliği Haziran, Temmuz, Ağustos aylarının Pazar günlerinde, Dörtkonak Köyü Yayla Şenliği ise Temmuz ayının 2. Haftasında düzenlenmektedir.