İstanbul Gezilecek Yerler

İstanbul Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Yüzlerce medeniyetin ev sahibi, kutsal şehri ve başkenti olan İstanbul gezilecek yerler bakımından da son derece zengin bir şehirdir. Tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel yaşamı, konumu, kozmopolit yapısı, iş ve yaşam metropolü olması nedeniyle Türkiye’nin en kalabalık şehridir.

Sultanahmet Meydanı

İstanbul gezilecek yerler arasında olan Sultanahmet Meydanı aslen Osmanlı Döneminde at yarışlarının yapıldığı bir meydandır. 1800 yıllık bu meydan tarihin izlerini taşımaktadır. Sultanahmet Camii bu bölgede yer alır ve görkemli güzelliği ile meydanın simgesidir.

Eminönü

İstanbul gezilecek yerler arasında yer alan Eminönü, İstanbul’un en eski tarihi semtlerinden biridir. Osmanlı Dönemi’nde Gümrük Eminliği ve Deniz Gümrüğü burada bulunduğu için Eminönü adını almıştır. Bölgede Yeni Camii, Hidayet Camii, Zeynep Sultan Camii, Alay Köşkü, Hünkar Kasrı, Büyük Postane ve Tanzimat müzeleri, Atıf Efendi Kütüphanesi ile Nurosmaniye Kütüphanesi gibi yapıları da gezebilir ve görebilirsiniz. Hem gezip hem de alışveriş yapabileceğiniz şehrin en eski çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı Eminönü’nde yer alır.

İstiklal Caddesi

İstanbul gezilecek yerler arasında yer alan İstiklal Caddesi, Cumhuriyet döneminde meydan haline getirilmiştir. Beyoğlu’nda bulunan ve bir tünel ile Taksim’e bağlanan Türkiye’nin en ünlü caddelerinden bir tanesidir.19. yüzyıldan beri kültürel, sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. İstiklal caddesi aynı zamanda alışveriş merkezidir. Pek çok ünlü markanın satış alanları burada bulunur.

İstanbul Boğazı

İstanbul gezilecek yerler rotası oluşturulurken İstanbul Boğazı ve muhteşem manzarasını asla unutmamak gerekir. Avrupa ve Asya’yı birbirinden ayıran bu muhteşem boğaz, tekne turları ile mutlaka görülmelidir.

Ayasofya Müzesi

Dünyanın 8. Harikası olan Ayasofya Müzesi; Fatih’te Sultan Ahmet meydanında Sultan Ahmet Camisinin tam karşısında bulunmaktadır. Ayasofya; Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. 916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile camii olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Rumeli Hisarı

İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesinde yer alan Rumeli Hisarı Boğazkesen Hisarı olarak da bilinir. İstanbul gezilecek yerler arasında bulunan Rumeli Hisarı’nda Hisarlar Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Ayrıca Rumeli Hisarı çevresinde bulunan kahvaltı mekanları ve kafelerde Rumeli Hisarının eşsiz manzarası ile kahvaltı edebilirsiniz.

Anadolu Hisarı

1300’lü yıllarda yapılmış olan Anadolu Hisarı İstanbul gezilecek yerler arasında yer alır. İstanbul Boğazı’nın en dar yerine konumlandırılmıştır. 7000 m2’lik bir alanı kapsamaktadır. Kahvaltı mekanları ile ünlü Anadolu Hisarı’nın manzarası da görülmeye değerdir.

Hz. Yuşa Tepesi ve Türbesi

Çok eski tarihlerden beri Hz. Yuşa Tepesi dini alan olarak kabul edilmektedir. İstanbul gezilecek yerler arasında yer alan Hz. Yuşa Türbesi bu tepede bulunmaktadır.

İstanbul Gece Hayatı Nasıldır?

Yüzlerce yıldır hem kültürel hem tarihi yapısı ile herkesi büyüleyen kent olan İstanbul gece hayatı ile öne çıkan şehirlerden biridir. İstanbul gece hayatı içinde istediğiniz tarzda eğlenceler yaşayabilirsiniz. İstanbul’un dört bir yanında farklı eğlence çeşitlerini, tüm kültürlere uygun eğlence mekanlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Pek çok çeşit kulüp, türkü bar ve bar tarzı mekanlar, Punk, Rock ve elektronik müzik gruplarının sahne aldığı yerler İstanbul’da yer almaktadır. İstanbul’un gece hayatını en fazla yaşayabileceğiniz yerler Şişli, Galatasaray, Cihangir, Kadıköy, Ortaköy ve Boğaz hattıdır. Happy Hour olarak adlandırılan 18:30-21:00 arası Bebek, Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Tünel, Etiler ve Caddebostan’da düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz. Kültürel bir şehir olan İstanbul’da gece dilerseniz klasik tarzda eğlence mekanlarına gidebilir veya festival, konser ve tiyatro etkinliklerine katılabilirsiniz hatta gece pikniklerine bile katılabilirsiniz.

İstanbul Yemekleri Nelerdir?

İstanbul’a iş seyahati veya tatil amaçlı gelen hemen herkesin aklına İstanbul yemekleri nelerdir? sorusu gelir. İstanbul yemekleri kendine has yöresel zenginliklere sahiptir. Ayrıca, İstanbul genelinde yetiştirilen sebze ve meyveler de ünlüdür. Bunlardan bazıları; Gümüşsuyu'nun baklası, Bayrampaşa'nın enginarı ve Yedikule'nin yağlı göbekli maruludur. İstanbul yemekleri nelerdir? diye sorulduğunda ilk akla gelene ünlü lezzetler İstanbul Pilavı, Sultanahmet Köftesi, Sarıyer Böreği, Bakla Fava, Alibeyköy Tulumba Tatlısı, Kanlıca Yoğurdu, Sarıyer Böreği gibi lezzetler olmaktadır. İstanbul’un hemen her semtinde ünlü lezzetlere rastlamanız mümkündür. Örneğin; Süleymaniye Camii çevresinde kuru fasulye yemeği, Bebek’te badem ezmesi, Beyoğlu’nun çikolatası, Karaköy’ün baklavası, Vefa semtinin bozası, Eyüp'ün kebabı ve kaymağı, Üsküdar-Şemsi Paşa’nın turşusu ve Beykoz’un ünlü Beykoz Kebabı gibi pek çok lezzet, İstanbul’a gelenlerin damaklarında kalıcı tatlar bırakmaktadır.

İstanbul Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

İstanbul Türkiye’nin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Nüfusun yoğun olduğu İstanbul şehri büyük ve alternatifli ulaşım ağlarına sahiptir. Şehir içi karayolu ve deniz yolu İstanbul ulaşım İETT tarafından yapılmaktadır.  İstanbul ulaşım için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otobüs A. Ş’de otobüs ve minibüsler ile hizmet vermektedir. Bu ulaşım hizmetlerinin yanı sıra Marmaray, metro, tramvay ve vapur da İstanbul şehiriçi ulaşım alternatifleri arasında yer alır.  Şehir içinde toplu taşımada İstanbul Kart kullanılmaktadır. İstanbul Kart tüm otobüs duraklarından ve İETT noktalarından temin edilebilmektedir. İstanbul kart ile yapılan yolculuklarda ulaşılmak istenen noktaya bir başka toplu taşıma aracı ile gidilmesi gerekiyorsa 2 saat içinde bir başka araca ücretsiz olarak aktarma yapılması mümkündür. İstanbul ulaşım için bir diğer alternatif olan vapur hatları günlük olarak yaklaşık 600’den fazla sefer düzenlemektedir. Şehir vapur hatları Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş, Adalar, Haliç, Bostancı ve Üsküdar yönlerinde hizmet vermektedir. İstanbul’da bir diğer ulaşım yöntemi ise taksi ile ulaşımdır. Şehrin hemen her bölgesinde onlarca taksi durağı İstanbul şehiriçi ulaşım için hizmet vermektedir.

İstanbul Etkinlik Önerileri ve İstanbul Eğlence Yerleri

Her bütçeye uygun seçenekleri ile İstanbul eğlence yerleri şehrin cazibe oranını arttırmaktadır. Bu büyük metropolde hem siz hem de çocuklarınız eğlencenin tadına varabilirsiniz. İstanbul etkinlik önerileri nelerdir? sorusuna verilecek pek çok cevap bulunmaktadır. Örneğin; İstanbul’un tarihi bir yarımada olması nedeniyle kültürel ve tarihi pek çok aktivite gerçekleştirebilirsiniz hatta bu aktivitelerin bir kısmını da ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul’un tarihini en çok hissedebileceğiniz noktalardan biri olan Sirkeci Garı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sirkeci garı bir süredir demiryolu müzesi olarak ücretsiz olarak hizmet vermektedir. İstanbul’un 15. Yüzyıldan kalma Kürkçü Hanı’nı ziyaret edebilir ve tarihin ayak seslerini hissedebilirsiniz. Tarihi hamamları ile ünlü olan İstanbul’da Tahtakale Hamamı’nı görebilirsiniz. Hamam günümüzde çarşı olarak kullanılıyor ve alt katında ücretsiz sergiler düzenleniyor. İstanbul eğlence yerleri arasında çocuklarınızla yapacağınız aktiviteleri lunaparklar ve Tema Parklarda gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin Eyüp’te bulunan Vialand, Sütlüce’de bulunan Miniatürk, Forum İstanbul’da bulunan JurassicLand, İstanbul Florya’da bulunan İstanbul Akvaryum hem siz hem de çocuklarınız için aktivite alanlarından birkaç örneği oluşturuyor.

İstanbul Konaklama İpuçları

İstanbul büyüleyici ve büyük bir metropoldür. İstanbul’u ziyaret etmeye karar verdiğinizde İstanbul konaklama yerleri hakkında bilgilere ihtiyacınız olacaktır. İstanbul konaklama yerleri arasında Taksim, Beşiktaş, Sultanahmet, Galata, Karaköy, Kadıköy, Adalar yer almaktadır. Bu bölgelerde farklı bütçelere göre konaklama seçenekleri vardır. Lüks oteller, orta seviye ve ekonomik oteller şeklinde ayrılan otellerde konaklayabilir veya uzun süreli bir seyahat planınız var ise ev veya daire kiralayabilirsiniz. Uzun süreli seyahatlerinizde İstanbul’un dört bir yanında bulunan rezidanslarda daire kiralamak da sizin için bir alternatif olabilir. Konaklama yerleri hakkında ilk karar verilmesi gereken hangi bölgede konaklama yapılacağıdır. Eğer şehir hareketliliği içinde yer almak istiyorsanız Beşiktaş ve Taksim gibi bölgeler, tarihle içiçe olmak istiyorum diyorsanız Sultanahmet, Galata ve Karaköy, sakinlik ve hareketlilik bir arada olsun diyorsanız Kadıköy, deniz hemen yanı başımda olsun diyorsanız Adalar sizler için uygun konaklama bölgeleridir.

İstanbul Festivalleri Nelerdir?

İstanbul festivalleri tüm yıla yayılmıştır. Her yıl düzenlenen İstanbul festivalleri arasında İstanbul Uluslararası Kukla Festivali, İstanbul Uluslararası Dans Festivali, İstanbul Film Festivali, İstanbul Sahaf Festivali, İstanbul Shopping Fest, İstanbul Tasarım Bienali ve İstanbul Caz Festivali Yer en öne çıkan festivaller arasında yer almaktadır. İstanbul Caz Festivali; Caz, soul ve funk müzikleri eşliğinde yaz aylarında gerçekleştirilen bir festivaldir. İstanbul Tasarım Bienali; ekim ayında her yıl belirli bir tema ile düzenlenir. İstanbul Shopping Fest; her sene haziran ayında yapılıyor ve bu dönemde Kapalıçarşı ve gözde alıveriş alanlarında alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Ünlü markaların ürünlerini uygun fiyatlar ile alabileceğiniz bu festival yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İstanbul Sahaf Festivali; her yıl çeşitli semtlerde sahafların bir araya gelmesi ile düzenleniyor. On binlerce kitap, eski kartpostallar, dergiler, plaklar bu festivalde ziyaretçiler ile buluşuyor. İstanbul Film Festivali; her yıl düzenleniyor. İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasında festival kapsamında yer alan filmler sinemalarda izlenebiliyor. Biletleri internet üzerinden temin ediliyor. İstanbul Uluslararası Dans Festivali’nde Asya, Avrupa ve Latin Amerikalı dansçılar farklı mekanlarda birkaç gün dans gösterileri sergiliyorlar. Dünya Dans Şampiyonası ve sportif dans gösterileri de bu festivalde yer alıyor. İstanbul Kula Festivali ise; her yıl mayıs ayında yapılıyor. Yerli ve yabancı kukla grupları bu festivalde gösterileri ile bir araya geliyor.