Kapadokya Peri Bacaları Hakkında Her Şey

Kapadokya peri bacaları Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden birisidir. Ayrıca dünya üzerinde Kapadokya’ya benzer bir yerin bulunmaması sebebiyle yabancı turistlerinde mutlaka gezip görmek istediği yerlerdendir. http://istanbulartsnob.com Bu özelliği sebebiyle de bölge insanlar tarafından Dünyanın 7 harikası arasında kabul edilmektedir. Doğal oluşuma sahip olan ve Kapadokya’da bulunun peri bacaları hakkındaki her şey…

Kapadokya ismiyle anılan bölgede bulunan peri bacaları bölgede aktif halde bulunan Hasandağı, Güllüdağ ve Erciyes isimli volkanik dağların 3.jeolojik dönemde harekete geçmelerinin etkisiyle oluşmuştur. Peri bacalarının oluşumundan önce bir iç deniz nevşehir escort olan bölge volkanik dağların aktif oldukları dönemde püskürttükleri lav ve küllerle dolmuştur. Lav ve küllerin geçen sürede sertleşmesi ve yeni lavlarla katmanlaşması sonucunda konik biçimlerde üstü şapkalı peri bacaları ortaya çıkmıştır.

Ayrıca bölgede bulunan akarsuların etkisiyle de derin vadiler oluşarak günümüzdeki Kapadokya bölgesini ortaya çıkarmıştır. Bölgede yüzlerce peri bacası vardır. Bunlardan bir kısmı büyük oranda bozulmaya uğramışsa da hala dimdik ayakta duran peri bacaları da vardır. Bu peri bacaları arasında 1-15 metre aralığında değişen boylara sahip peri bacaları görmek mümkündür.

Kapadokya Peri Bacalarının Tarihi

Bölgede bulunan peri bacalarının tarihi paleolitik çağa kadar uzanır. O dönemde bölgede yaşayan ilk insanlar Hititler olur. Hititlerin çöküşe geçtiği milattan önceki dönemde Asurlular ve Frigyalılar bölgeyi işgal eder. Ancak onları yenilgiye uğratan Persliler Kapadokya’ya hakim olurlar. Perslerin varlık sürdüğü dönemde peri bacalarının bulunduğu bölge Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen Kapadokya olarak anılır.

Persler’in ardından bölgeye Büyük İskender, Romalılar, Kapadokya Krallığı ve Selçuklular hakim olurlar. Bölgede ilk insanın yaşamaya başladığı dönemde peri bacaları oyulur ve yaşam alanı olarak kullanılmaya başlar. Ayrıca bu bölge Romalılar’a ait olduğu dönemde Hristiyanlığın merkezi olarak kullanılır ve yer altı şehirlerinde Hristiyanlığı yayma çalışmaları yapılır.

Bölgenin önce Selçuklular’a sonrasında Osmanlılar’a geçmesinin ardından kilise ve Hristiyanlığın etkileri azalmaya başlar. Ardından gelen Cumhuriyet’in ilanı sonrasında da mübadele yoluyla kalan Hristiyanlar bölgeden ayrılır. Ancak onlardan kalan yer altı şehirleri günümüzde de varlık gösterir ve turistler tarafından gezilebilir.

Peri Bacaları Nerededir? Nasıl Gidilir?

Peri bacaları Kapadokya isimli bölgede yer alır ve bölgeye ait ilk sınır Roma imparatorluğu döneminde Strabo tarafından açıklanmıştır. Coğrafyaca yazdığı kitabında Kapadokya’nın kuzeyde Karadeniz’e, doğuda Malatya’ya batıda Aksaray’a ve güneyde de Toroslar’a uzandığı şeklinde anlatmıştır. Ancak günümüzde Kapadokya için belirlenmiş olan bölge Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir’i kapsar. Bu alan yaklaşık olarak 5 bin km’dir. Bölgenin büyük bir bölümü Nevşehir’de yer aldığından dolayı Kapadokya denilince insanların aklına gelen yer Nevşehir’dir.

Tarihi ve turistik önemi büyük olan Kapadokya’ya gitmek isteyenlerin ise kullanabilecekleri farklı ulaşım yolları vardır. Bu yollardan birincisi hava yolu yolculuğu ikincisi ise otobüs yolculuğudur. Uçağı tercih eden kişiler Nevşehir veya Kayseri havalimanına iniş yaparak bölgeye geçebilirler. Nevşehir havalimanından bölgeye ulaşmak 20 dk sürer. Otobüsü tercih edenler ise Kapadokya için düzenlenen seferlere katılabilirler. Ayrıca insanların şahsı araçlarıyla da bölgeye ulaşması mümkündür.

Kapadokya Gezilecek Yerler Nelerdir?

Kapadokya olarak anılan bölge peri bacaları başta olmak üzere çok sayıda tarihi ve turistik yere sahiptir. Bu sebeple gezi için peri bacalarına gelenler büyük bir tarihe tanıklık ederler. Ayrıca doğanın nasıl harikalar yarattığına tanıklık ederler.

Kapadokya’da gezilecek yerler şunlardır;

  • Göreme Açık Hava Müzesi (kilise, manastırlar ve kaya evler bakımından en zengin bölge)
  • Ihlara Vadisi
  • Paşabağ Vadisi
  • Zelve Açık Sarayı (peri bacalarının en yoğun olduğu bölge)
  • Gülşehir
  • Çavuşin
  • Güvercinlik Vadisi
  • Devrent Vadisi
  • Yer altı şehirleri (Derinkuyu, Tatlarin, Kaymaklı, Mazı ve Özkonak)

Başta olmak üzere tam bir görsel şölen yaşatan Kapadokya her mevsim gezilebilecek olan bir bölgedir. Ancak vadiler ve peri bacaları gibi alanlar arasındaki mesafeler uzak olduğu için en ideal dönemler sonbahar ve ilkbahar dönemleridir.

Kapadokya Peri Bacalarında Ne Yenir? Ne İçilir?

Kapadokya peri bacalarını gezen kişilerin bölgenin ve Nevşehir’in özel lezzetlerini tatmadan gitmemeleri gerekir.

Kapadokya peri bacalarında yenilip içilecekler şunlardır;

  • Köftür
  • Testi Kebabı
  • Dolaz
  • İncik
  • Çömlekte kuru fasulye
  • Peşmani
  • Arapaşı
  • Çebiç

Bu lezzetlerin tadılabileceği bölgede birbirinden nezih ve kaliteli mekan vardır. Ayrıca bölgede Türkiye’nin en iyi şaraplarının bulunabileceği mekanlarda vardır. Bu sayede yöreye özgü üzüm şarapları gezi sırasında tadılabilir.