Kars Gezilecek Yerler

Kars Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Heykeller şehri Kars’a geldiğinizde nerelere gitmeniz gerektiğini merak ediyorsanız Kars Gezilecek Yerler rehberi size yardımcı olacaktır. Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri olan Kars, bu nedenle kış turizmi açısından oldukça zengin bir şehirdir. Özellikle Sarıkamış Kayak Merkezi birçok turisti kendisine çekerken bir yandan da şehrin tarihi yerleri de kendilerini öne çıkarıyor.

Kars Gezilecek Yerler Arasında İlk Durak: Sarıkamış

Bu yer aslında iki farklı nedenden Kars’ın en çok ziyaret edilen noktasıdır. Bu nedenlerden ilki Kurtuluş Savaşı dönemlerine dayanmaktadır. Kışın zorlu koşulları nedeni ile burada birçok şehit veren ülkemiz her sene bu şehitleri anmak amacı ile Sarıkamış Şehitlerini Anma Haftası kapsamında birçok kişiyi ağırlıyor.

Diğer nedeni ise buradaki kayak merkezi olarak öne çıkıyor. Burada bulunan karların Alplerdeki gibi kristal toz karı olması Sarıkamış’ta snowboard ve kayak yapma keyfini unutulmaz bir deneyim haline getiriyor. Bu nedenle kış sporu hayranları ve kış tatili yapmak isteyenler rotayı buraya çeviriyor.

Beşinci Yüzyıldan Kalma Kars Gezilecek Yerler: Ani Harabeleri

Tarihte ilk kez beşinci yüzyılda bahsedilen Ani Harabeleri, Bronz ve Demir Çağlarından kaldığı düşünülmektedir. Yapılan kazılarda ise özellikle Urartulara ait birçok eşyaya ve kanıta rastlanması da bunu kanıtlamaktadır. Bu harabelerin olduğu bölge yüzyıllar boyuna birçok savaşın ve medeniyetin tanıklığını yapmıştır. Aynı zamanda bu harabelerin içinde 40 kilise, şapel ve anıt mezarlar bulunmaktadır. Bu nedenle burasının bir diğer adı da “1001 Kilise Şehri”dir.

Etkileyici Bir Doğa Harikası: Çıldır Gölü

Oldukça ünlü bir göl olan Çıldır, Kars ve Ardahan arasında yer almaktadır. Kış aylarında tamamen donması ile inanılmaz bir görüntüye sahip olan bu göl her sene birçok kişiyi ağırlamaktadır. Bu eşsiz manzarayı görmek için gelen tüm bu turistler geldiklerinde kızaklı at turu ya da buzda balık avı yapabiliyor. Aynı zamanda bu gölün etrafında yine gölden avlanan balıkları yiyebileceğiniz birçok yeri de bulabilirsiniz.

Baltık Mimarisinin Bir Yansıması Olan Dini Yapı: Yanık Kilise

19. yüzyılda Ruslar tarafından inşa edilen bu baltık mimarisinin özelliklerini taşıyan Yanık Kilise, Sarıkamış ilçesinin sınırları içinde yer almaktadır. Şu an ise Kazım Karabekir Camii ismi ile ibadet yapabileceğiniz bir camiye dönüşmüştür. 1970 yılındaki yangından sonra bir camiye dönüşen bu dini yapının çan kuleleri maalesef yıkıldığı için yerlerine minare inşa edilmiştir. Böylelikle cami özelliklerini üzerinde taşıyan bu yapı oldukça sevilen bir yer haline gelmiştir.

Kars Gece Hayatı Nasıldır?

Kars gece hayatı canlı illerimiz arasında yer almamaktadır. Gece hayatı canlı olmasa da özellikle yaz aylarında Kars merkezde canlı müzik yapan mekanlara rastlamak mümkündür. Kars’ta Kafkas Dans Gösterileri yapan mekanlar da bulunur. Kars’ın en hareketli caddesi olan Faik Bey Caddesinde yer alan kafelerde keyifli zaman geçirmek mümkün olmaktadır. Sarıkamış ve çevresinde yer alan otellerde de gece eğlenceleri zaman zaman düzenlenmektedir. Kars’ta gece eğlence mekanları; Pasha Cafe, Nida Cafe, Antik Cafe, Kale Cafe canlı müzik programları olan ailenizle de birlikte eğlenebileceğiniz yerlerdendir. Yağmurcu Bar Kars’ta tercih edilebilecek en güzel bardır. Otantik bir ortama sahip olan bar Kars’ın en popüler mekanı olarak bilinir. Binbir Gece Bar, Ozzi Vlub Bar, Club Areena, Çamkar Otel Bar da Kars’ta gece gidebileceğiniz mekanlardandır.

Kars Yemekleri Nelerdir?

Kars yemekleri; un, baklagiller ve hayvansal ürünlere dayalı bir mutfak kültüründen doğmuştur. Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak adlandırılmaktadır. Hayvancılığa dayalı süt ürünlerinden peynir yapımı Kars’ta önemli bir geçim kaynağıdır. Arıcılık ve bal yörenin diğer geçim kaynağıdır. Kars yöresel lezzetleri arasında olan Umaç Helvası yörede çok sevilmektedir. Diğer helvalardan yapımı biraz faklıdır. Una kavurma işlemi yerine, hamur gibi yoğurma işlemi uygulanır. Püf noktalarından birisi de hazırlanan unlu hamurun kızgın yağın içine dökülmesidir. Ve sonra da şekerli su ile buluşturulur. Hemen her yörede yapılan kete, Kars'ın olmazsa olmaz lezzetlerinden birisidir. Sabah, akşam fark etmeden Kars’ta kete sevilerek yenir.

Kars Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Kars ulaşım hava yolu veya kara yolu ile yapılmaktadır. Kars Harakani Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alır. Kars’a İstanbul, Ankara ve İzmir’den karşılıklı direkt uçak seferleri yapılıyor. Uçak seferleri özellikle kış döneminde fazlalaşıyor. Kars’a Türkiye’nin belli başlı kentlerinden şehirlerarası otobüslerle direkt seferler düzenleniyor. Kars Otogarı şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve otogardan şehrin farklı bölgelerine dolmuşla ulaşım sağlanıyor. Kars, İstanbul’a 1437 km, Ankara’ya 1090 km, İzmir’e 1670 km mesafede yer alıyor. Ankara ile Kars arasında seferleri bulunan Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Doğu Ekspresi Ankara, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum rotasını izleyerek Kars’a ulaşıyor. Haftanın her günü karşılıklı seferleri bulunan tren ile yolculuk 24 saat sürüyor. Kars’ta ulaşım ise; otobüs, taksi ve minibüsler ile yapılıyor. Hem yo üzerinden hem de şehirde bulunan taksi duraklarından ulaşım için rahatlıkla taksi bulunabiliyor. Şehir içinde gezilecek yerler genellikle yürüme mesafesinde olduğundan araç gereksinimi fazla olmuyor.

Kars Etkinlik Önerileri ve Kars Eğlence Yerleri

Kars etkinlik takviminde yer alan yerel etkinlikler genellikle Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Yerel etkinlikler arasında en önemli etkinlikler; Nevruz Bayramı, Turizm Haftası, 1064 Selçukluların Kars'ı Ve Ani'yi Fethinin Yıldönümü Etkinlikleri, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı olarak öne çıkıyor. Nevruz Bayramı; Mart ayında Kars Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Turizm Haftası; Nisan ayında yapılıyor ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenleniyor. 1064 Selçukluların Kars'ı Ve Ani'yi Fethinin Yıldönümü Etkinlikleri Ağustos ayında yapılıyor.

Kars Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından koordine ediliyor. Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı Kars Valiliği ve Sarıkamış Kaymakamlığı tarafından düzenleniyor. Kars eğlence yerleri genellikle şehrin belirli noktalarında toplanmıştır. Gece eğlenceleri dışında Kars’ta gündüz vakit geçirilebilecek birçok aktivite yapabilirsiniz. Donmuş Çıldır Gölü’nde balık avlama turlarına katılabilir veya dünyada toz kristal karın yağdığı tek yer olan Sarıkamış’ta kayak ve snowboard yapabilirsiniz.