Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Kastamonu deniz ve ormanın en görkemli şekilde buluştuğu yerlerden. Dolayısı ile Kastamonu’da gezilecek yerler çoğunlukla doğa kaçamaklarından oluşuyor ve başını da Küre Dağları çekiyor.

Küre Dağları Milli Parkı, Pınarbaşı

Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın sınırları kesişiminde kalan, içinde kanyonların, karstik mağara oluşumlarının, şelalelerin ve içinde çok çeşiti ekosistemlerin barındığı ormanların olduğu 37.000 hektarlık bir alana yayılan bir milli park. Aynı zamanda burada yürütülen yaban hayatı koruma çalışmaları ile Türkiye’nin ilk Pan Park’ı olan (Avrupa’nın Seçkin Milli Parkları Ağı) milli park içinde yapabileceğiniz 21 tur güzergahı var

Valla Kanyonu

Tehlikeli bir geçiş olduğu için sadece izin alarak, profesyonel rehberle ve özel ekipmanlarla geçiş yapabiliyorsunuz. Başka türlü geçiş için izin verilmiyor. Bunun için de belirli bir tecrübeye ihtiyaç duyuluyor. Valla Kanyonu’na bakan ahşap bir seyir terası var.

Saat Kulesi

Kastamonu’da gezilecek yerler arasında olan Saat Kulesi, 1885 yılında, Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış. Burada yaygın olan bir söylentiye göre, bu saat aslında İstanbul Sarayburnu’ndaymış. Saat bir gün zamansız çalmış ve padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine sebep olmuş. Bu nedenle de Kastamonu’ya gönderilmiş

Kastamonu Kalesi

Kastamonu’da gezilecek yerler arasında olan ve M.S. 12. yy.da Komnenoslar tarafından yaptırılan Kastamonu Kalesi, kentin en yüksek noktalarından birinde, bir kaya kütlesi üzerinde kalıyor. İçinde, sarnıçlar, zindanlar, kaçış tünelleri ve “Bayraklı Sultan” adlı bir türbe var. Panaromik bir şehir manzarası arıyorsanız burası doğru adrestir.

Yakupağa Kulliyesi

1547’de Kanuni Sultan Süleyman’ın Kilerci başısı Yakup Ağa tarafından inşa ettirilmiş, cami, medrese, subyan mektebi ve aşevinden oluşan bir yapı. Burada yapılacak en güzel şey, külliye içindeki helva evinde, Kastamonu çekme helvasının nasıl yapıldığını izlemek ve tepsiden helva yemektir.

Kurşunlu Han

Candaroğulları Beyliği’nin hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmış. Yapıldığı dönemde, Kastamonu’nun en büyük ticaret merkezi olan han, şu anda otel olarak hizmet veriyor.

Münire Sultan Medresesi ve El Sanatları Çarşısı

Ortasındaki avlusunda kahve içmelik, hediyelik eşya dükkanlarına bakmak ve banduma, tirit gibi yöresel yemekler yiyebileceğiniz turistik bir yer.

Mahmut Bey Cami

Merkeze 18 kilometre mesafede, Daday ilçesi yolu üstünde kalan Kasaba Köyü’ndeki Mahmut Bey Cami, mutlaka görün diyeceğimiz ahşap bir cami. Kendisi aynı zamanda, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. 1366’da Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan cami, ahşap çatısı ile dikkat çekiyor. Bindirme tekniğinde yapılmış ve hiç metal çivi ve metal konstrüksiyon kullanılmadan yapılmış olan cami, Türkiye’de bu türün ender örneklerden biri. Caminin, Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılmış olan kapısı da oldukça ihtişamlı.

Kastamonu Gece Hayatı Nasıldır?

Kastamonu gece hayatı bakımından hareketli değildir. Gece hayatı eğlenceleri genellikle Otel barlarında ve kafelerde yapılır. Bunun dışında çok az sayıda diğer gece mekanları bulunur. Bu mekanlarda eğlence sabaha kadar sürer. Kastamonu Karadeniz Bölgesinde yer alan bir küçük bir şehrimizdir. Üniversite öğrencileri ile gece hayatı biraz hareketlenmeye başlamıştır. Kent merkezinde bulunan bazı bar ve kafelerde canlı müzik eşliğinde eğlenceleri yaşanır. Kastamonu gece hayatı için önerilen eğlence mekânları; Kurşunlu Han, Uğurlu Konak Otel, Bar-dak Türkü Bar, Küyük Bar, Lima 1A Cafe- Pub’dır. Kurşunlu Han’da belirli zamanlarda fasıl geceleri düzenlenir. Uğurlu Konak Otel kış turizmi için gelen turistlere gece eğlenceleri sunmaktadır. Otelin restoranında ve barda yılın belirli zamanlarında canlı müzik yapılmaktadır. Etap Altınel Ilgaz Dağbaşı bünyesinde yer alan Kütük Bar ve Bar-dak Türkü Bar canlı müzik ile gece eğlenceleri düzenleyen mekanlar arasındadır.

Kastamonu Yemekleri Nelerdir?

Kastamonu, tarihi dokusu ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağında da zengin bir kültüre sahiptir. Anadolu’nun çoğu yöresinde bilinmeyen yaklaşık 500 yöresel yemek Kastamonu yemekleri arasında yer alıyor. Ala Erik Marmelatı (Üryani Eriği) Kastamonu’ya has lezzetlerden biridir. Kastamonu elması, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin yanında yine Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinçleri Kastamonu zengin mutfağının malzemelerini oluşturmaktadır. Kastamonu lezzetleri arasında en ünlü olanlar; etki ekmek, Banduma, Mıklama, Paça, Ekşili Pilav, Ala Pilav, Simit Tiridi, Püryan-Kuyu Kebabı, Köle Hamuru, Cırık Tatlısı olarak sayılabilir Kastamonu Türk lokum, şeker ve akidelerinin üretildiği yerlerden biridir. Hacı Bekir Lokum ve şekerlerinin tadı dünyaca bilinmektedir. Kastamonu mutfağında kışlık yiyecekler olarak salatalık, biber, gök domates, havuç, patlıcan, lahana, fasulyenin ayrı ayrı veya karışık turşuları yapılır.

Kastamonu Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Kastamonu ulaşım için iki ana merkez bulunmaktadır. Bunlar İstanbul ve Ankara’dır. İstanbul Kastamonu arası 530 kilometredir. Ankara Kastamonu arası ise karayolu ile yaklaşık 240 kilometredir. Kastamonu kara yolları ile tüm ilçelere ve çevre illere ulaşım mümkündür. Birçok ille karşılıklı otobüs seferleri mevcuttur. Kastamonu’na hava yolu ile de ulaşım yapılabilir. Haftanın belli günleri şehre uçak seferleri bulunur. Kastamonu şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri, taksiler ve araç kiralama seçenekleri kullanılmaktadır. Belediye otobüslerinde tam bilet 2 TL, öğrenci bileti ise 1.5 TL’dir. Otobüs seferlerinin olmadığı bölgelerde taksi ile ulaşım sıklıkla tercih edilir. Şehrin hemen her noktasında 7/24 hizmet veren taksi durakları bulunmaktadır. Araç kiralama ise şehir içi ulaşımda tercih edebileceğiniz bir diğer seçenektir. Şehir merkezinde bulunan araç kiralama firmalarından uzun süreli veya kısa süreli olarak araç kiralayarak ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kastamonu Etkinlik Önerileri ve Kastamonu Eğlence Yerleri

Kastamonu etkinlik önerilerine göz attığımızda; Türk Dünyası Günleri, Milli Mücadele Etkinlikleri, Ramazan Etkinlikleri ve Kastamonu Belediyesi tarafından özellikle görsel sanatlar ile ilgili düzenlenen etkinlikler öne çıkmaktadır. Kastamonu eğlence yerleri arasında özellikle doğa sporları yapılabilecek yerler öne çıkar. Denize kıyısı olması, kayak merkezleri, tarihi yapılar, doğal zenginliği Kastamonu'da birçok doğa sporunu yapmayı elverişli kılmaktadır. Olta avcılığı, dağ yürüyüşü, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, kampçılık, avcılık, yamaç paraşütü, dalgıçlık, rüzgar sörfü, çim pateni, jeep safari Kastamonu’da yapabileceğiniz aktiviteler arasında yer almaktadır. Dilerseniz Kastamonu’da bulunan Küre Dağları’nda çeşitli eğlencelere katılabilir veya doğa gezisi yapabilirsiniz. Küre Dağları Milli Parkı kanyonların, karstik mağara oluşumlarının, şelalelerin ve içinde çok çeşiti ekosistemlerin barındığı ormanların olduğu 37.000 hektarlık bir alana yayılan bir milli parktır. Horna Kanyonu’nun başlangıcını oluşturan Ilıca Şelalesi yüzülecek bolca alanı olan ender şelalelerdendir. M.S. 12. Y. Y’da Komnenoslar tarafından yaptırılan Kastamonu Kalesi, kentin en yüksek noktalarından birinde yer alıyor. Şehir gezinizde kaleye uğrayabilir ve muhteşem panoramik manzarasını seyredebilirsiniz.

Kastamonu Konaklama İpuçları

Kastamonu konaklama açısından pek çok seçeneğe sahip illerimizden biridir. Şehrin turistik ve tarihi özellikleri nedeniyle ziyaretçi sayısının fazla olması konaklama çeşitliliğini sağlamıştır. Şehirde misafir yorumlarına göre konaklama puanları en yüksek olan yerlerden bazıları; Armoni Park Hotel Kastamonu, Kurşunluhan Hotel Kastamonu, Gölköy Yaşam Resort Kadığlu Konağı, Ferko Ilgaz Mountain Resort, İksir Resort Town, Hotel Ekmekçiler’ dir. Küre Dağı ve Ilgaz Dağı’nda konaklama yapmayı düşünüyorsanız dağ evleri ve dağ otellerini tercih edebilirsiniz. Şehir ilçe ve merkezlerinde ise konaklar, hanlar, şehir otelleri konaklama tercihiniz olabilir. Eğer Kastamonu’da kamp konaklaması düşünüyorsanız Milli Parklar içinde kamp alanları bulunmaktadır. Kültürel ve otantik konaklama seçeneklerinin bulunduğu şehirde Uğurlu Konakları, Kadıoğlu Konağı, Mazlumcuoğlu Konağı, Sinan Bey Konağı sizin için doğru tercih olabilir. Şehirde yer alan konak tarzı konaklama yerleri genellikle şehir merkezine ve gezilecek yerlere yürüme mesafesinde yer alır.

Kastamonu Festivalleri Nelerdir?

Kastamonu festivalleri tüm yıla yayılmış ulusal ve uluslararası platformlarda gerçekleşen şenlikler ve festivallerdir. Şehrin kültürel ve yaşam dokusunu ön plana çıkaran festivaller arasında en öne çıkanları; Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür Ve Sanat Festivali, Küre Kilim Festivali, Türkiye Kanyon Ve Doğa Turu Festivali, Antik Ginolu Gümüş Balık Kültür Ve Sanat Festivali, Kestane Balı Festivali, Devrekani Kültür, Turizm Ve Sanat Festivali yer alır. Geleneksel Kar ve Kızak Festivali Şubat ayında yapılır. 600 yıldır düzenlenen festival gelenek haline gelmiştir. Bu festivalde halat çekme, kütük kırma, kızak yarışı gibi yarışmalar yapılmaktadır. Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Haftası Mayıs ayında gerçekleştirilir. 1992 yılından beri yapılan anma haftasında semazen gösterileri, söyleşiler ve tasavvuf musikisi dinletileri sergilenir. Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali Cide Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Cide’de doğmuş olan Rıfat Ilgaz için anma etkinlikleri bu festivalde yer alır. Paneller, şiir dinletileri festivalin etkinlikleri arasındadır.