Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Ege’nin en güzel şehirlerinden biri olan Kütahya, oldukça gezip görülebileceğiniz yerlere sahip olması nedeni ile Kütahya Gezilecek Yerler yazısı sizin için bir harita görevi görecektir. Yeşil ve mavi doğasıyla tarihi noktaları ve modern gezilecek yerleri ile tam bir gezi şehri olan Kütahya’ya gelecekseniz sizin için derlemiş olduğumuz bu yazıyı incelemelisiniz.

Kütahya Gezilecek Yerler Listesinde İlk Durak: Frig Vadisi

Kütahya sınırları içerisinde yer alan bu bölgede Frigyalılar döneminden biri yaşam olduğu düşünülmektedir. Yine Frigyalılardan ismini alan Frig Vadisi, 3 bin yıllık bir tarihi kalıntıları arasında saklamaktadır. Buraya geldiğinizde kaya mezarları, peri bacaları, yeraltı şehirleri ve daha nice yapı sizi karşılayacaktır. Bu yapılar özellikle Frigyalıların günlük yaşamını ve kültürlerini yakından tanımamıza yardımcı olurken hem de daha sonrasında bu bölgede yaşayan uygarlıkları da yakından tanımamızı sağlıyor.

Frig vadisinin tarihi özelliğinin yanı sıra doğası da buraya gelmenizi sağlayacak nedenlerdir. Oldukça büyüleyici bir doğaya sahip vadide en çok sevilen şey trekking yapmaktır. 500 kilometre uzunluğunda olan trekking parkuru aslında Türkiye’nin üçüncü en uzun yürüyüş parkuru özelliğini taşımaktadır. Buraya geliyorsanız belirli zamanlarda müsait olan rehberli turlara da katılabilirsiniz

Roma Döneminden Kalan Aizanoi Antik Kenti

Çavdarhisar ilçe sınırların da bulunan bu antik kent, Roma döneminden kalmış önemli antik yaşam merkezlerinden birisidir. Bu kentin sınırları içerisinde Zeus Tapınağı, Macellumu ve Tiyatro Kompleksi yer almaktadır. İçinde yer alan yapılar sayesinde ikinci Efes olarak adlandırılan Aizanoi Antik Kenti’nin en önemli yapısı kesinlikle Zeus Tapınağı’dır. Tapınak günümüze neredeyse tamamen korunarak gelmiştir ve bugün giden herkes bu büyüleyici tapınağı kendi gözleri ile görebilmektedir.

Macdellum ise dünyanın bilinen ilk borsalarından biridir ve dönemde satılan eşyaların fiyatları ile birlikte yer aldığı yazıtlarda günümüze ulaşmıştır. Bu nedenle oldukça önemli bir antik kent olan Aizanoi, Kütahya’ya gelen herkesin kesinlikle uğraması gereken bir yerdir.

Kütahya Kalesi

Bu şehrin kurulduğu ilk yer alan Hisar Tepesi’ne çıktığınızda sizi antik dönemden bu yana ayakta kalmayı başarmış Kütahya Kalesi karşılayacaktır. Kütahya’nın sınırları içerisinde yer alan birçok tarihi yapı ile birlikte restorasyon çalışmalarına ev sahipliği yapan Kütahya Kalesi’nde üç farklı bölüm yer almaktadır. Kale’nin burçları ise moloz ve kesme taş karışımından inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’nin metinlerine göre bu kalede 70 tane burç, iki çeşme, mescit ve döner gazino ile birlikte kır kahvesi yer almaktadır. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruması altında yer alan bu kaleye kolay bir şekilde ulaşabilir ve tarihi kendi gözleriniz ile görebilirsiniz.

Kütahya Gezilecek Yerler İçindeki Görenleri Hayrete Düşüren Dini Yapı: Çinili Cami

Bu cami sadece Kütahya’nın değil Türkiye’nin de en güzel camilerinden birisidir. İl merkezinde yer alan Çinili Camii’nin dışını süsleyen tüm çiniler mavi Kütahya çinilerinden oluşmaktadır ve işçiliğinde incelik buraya gelen herkesin hayran kalmasını sağlamaktadır.

Kütahya Gece Hayatı Nasıldır?

Kütahya gece hayatı çay bahçeleri ve kafelerde yaşanmaktadır. Gece hayatı bakımından pek hareketli olmayan şehirde az sayıda bar ve gece eğlence mekanı bulunur. Kütahya’da gece eğlencesi yaşayabileceğiniz mekanlardan bazıları; Q Pub, Kibar Bar, Kahverengi Kültür Sanat, Meşhur Dibek Kahvesi, Ala Cafe& Bistro’ dur. Canlı müzik eğlencelerine katılmak isterseniz Kibar Bar sizin için uygun tercih olabilir. Q Pub’ da ise bir şeyler içebilir ve arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Voodoo özellikle üniversite öğrencileri tarafından tercih edilen sayılı barlardan biridir. Kibar Bar midye ve bira ile yaptığı servis ile ünlü eğlence mekanlarından biridir. Kahverengi Kültür Sanat ise arkadaş buluşmaları için uygun mekanlardan biridir. Ala Cafe Bistro ise; sunduğu cheesecake ile ünlü bir mekandır. Kütahya’da Cumhuriyet Caddesi gece eğlencelerinin yaşandığı yerdir ve sabah saatlerine kadar kalabalıktır.

Kütahya Yemekleri Nelerdir?

Kütahya yemekleri 7000 yıllık tarihi ile kültürel, otantik izler taşımaktadır. Birçok medeniyete ev sahibi olmuş olan şehirde Frigler ilk yerleşik halk olmuştur. Bu kadar köklü bir tarihe sahip olan şehrin mutfağının da ünlü olması kaçınılmazdır. Kütahya’ya gelip de tatmadan seyahatinizi tamamlamanız gereken yöresel lezzetlerden bazıları; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Dövmeç, Göveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Gelincik ve Gül Şurubu’ dur. Kütahya'da buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri yöresel yemeklerin temelini oluşturmaktadır. Yazdan biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin kurutulması geleneği yörede hala sürmektedir. Kütahya halkı sebze kurutması yanında salça, erişte, bulgur, nişasta, tarhana, turşu gibi genel tüketim ürünlerini evde kendileri hazırlamaktadır.

Kütahya Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olabilecek Bilgiler

Kütahya ulaşım açısından bakıldığında demiryolu, karayolu ve havayolu taşımacılığında oldukça avantajlı konumdadır. Şehir merkezi ve ilçeler arasında karayolu taşımacılığı yaygındır. Kütahya şehir içi ulaşımı özel halk otobüsleri ve minibüsler ile yapılmaktadır. Kütahya Belediyesi tarafından organize edilen otobüs seferleri 27 hatta yapılmaktadır. Kütahya’da şehir içi toplu taşımada Kart 43 kullanılmaktadır. Bu elektronik kart ile yapılan şehir içi otobüs ulaşımları daha ekonomik olmakta ve aktarma seçeneğinden faydalanma sağlamaktadır. Şehrin hemen her noktasından ve kiosklardan temin edilebilen Kart 54’e dolum da yapılabilmektedir. Kütahya’da şehir içi ulaşımda minibüsler de sıklıkla kullanılır. Şehrin hemen her noktasına giden minibüsler bulunmaktadır. Taksi şehirde kullanılan bir diğer ulaşım aracıdır. Eğer Kütahya’da uzun süreli bir konaklama yapılacaksa ulaşım için araç kirama da uygun bir seçenek olacaktır. Uzun süreli veya kısa süreli kiralayacağınız araçlar ile şehir ve şehir çevresindeki ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kütahya Etkinlik Önerileri ve Kütahya Eğlence Yerleri

Kütahya etkinlik takvimi genellikle Kütahya Valiliği tarafından koordine edilen programlar ile gerçekleştirilmektedir. Kütahya Belediyesi etkinlik planlamalarını yapmaktadır. Çocuk oyunları, görsel sanat gösterileri, söyleşiler ve sergiler etkinlik takviminde yer alır. Kütahya’da açık hava etkinlikleri de fazladır. Kütahya’da yapılabilecek etkinlikler arasında bireysel planlamanız ile yapabileceğiniz birçok etkinlik bulunmaktadır. Kütahya eğlence yerleri arasında yer alan Cafe’S, Salpo Bilardo Cafe, Baygül Bowling, Gloria Bilardo salonu hem siz hem de ailenizin keyifli vakit geçirebileceği mekanlar arasındadır. Bireysel yapılabilecek gezi etkinlikleri için Domaniç Ormanları’nda gezi etkinlik listenizde yer alabilir. Kütahya sınırında yer alan Domaniç Ormanları bu bölgede bulunan özel ağaç türleri nedeniyle ünlenmiştir. Antik kültürlere meraklı iseniz; Aizanoi Antik Kenti’nde antik çağ kalıntılarını görebilirsiniz. Sera Kütahya AVM hem siz hem de aileniz ile yapabileceğiniz pek çok etkinliği içinde barındırır. AVM 2012 yılında açılmış olup, Kütahya’da bulunan tek alışveriş merkezidir.

Kütahya Konaklama İpuçları

Kütahya konaklama seçeneklerinin oldukça fazla olduğu şehirlerimizden biridir. Bütçeye uygun konaklama seçenekleri sunan şehir özellikle termal otelleri ile ünlenmiştir. Sağlık turizminde önde illerimizden olan Kütahya’da konaklama için tercih edilen oteller; Emet Thermal Otel, Gülümser Hatun Termal Otel, Yoncalı Termal Otel, Hilton Garden Inn Kütahya’dır. Bu oteller dışında Atatürk Bulvarı’nda yer alan oteller özellikle iş ve alıveriş bölgelerine yakınlığı için tercih edilmektedir. Bu kapsamda hizmet veren Qtahya Otel uygun fiyatlı konaklama seçenekleri sunmaktadır. Oda ve kahvaltı sistemi ile hizmet veren otel merkezi konumda yer alır. Grand Çınar Hotel toplantı grupları ve iş seyahatleri için tercih edilir. Ecrin Apart Otel, Gül Palas uygun fiyatları ile konaklama için tercih edilebilecek yerler arasındadır. Devlet misafirhanesi olan Kütahya Merkez Öğretmenevi konaklanabilecek yerler arasındadır.

Kütahya Festivalleri Nelerdir?

Kütahya festivalleri tüm yıla yayılmış, ulusal ve uluslararası platformda gerçekleşen festivallerdir. Bu festivaller arasında en önemlileri; Kütahya’nın Fethi Kutlaması ve Hıdrellez Şenliği, Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Uluslararası Kültür Festivali, Geleneksel Gediz Tarhana Festivali, Geleneksel Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali, Kütahya Çini, Termal, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali, Geleneksel Germiyan Türk Oyunları Festivali, 30 Ağustos Kültür ve Sanat Etkinlikleri şeklinde sıralanmaktadır. Kütahya festivalleri arasında yer alan Hisarcık Kültür ve Sanat Festivali her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.

Hisarcık ilçesinde gerçekleşen festivalde 9 gün boyunca birçok etkinlik ve konserler düzenlenmektedir. Gediz Tarhana Festivali Gediz ilçesinde 15 yılı aşkın bir süredir yapılan festivaldir. Bir hafta süren festivalde Gediz Tarhanası tanıtılmaktadır. Halk konserleri ve birçok etkinlik festivalde yoğun katılımcıyı çekmektedir. Linyit Kültür ve Sanat Festivali her yol yapılan festivallerdendir. Folklor gösterileri ve konserler ile zenginleşen festival her yıl temmuz ayı sonunda yapılmaktadır. Kütahya festivallerine katılmadan önce Kütahya resmi internet sayfalarından festival içerikleri, yerleri ve tarihleri olabilecek değişiklikler için kontrol edilmelidir.