Mudurnu Gezilecek Yerler

Mudurnu Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Kuva-yi Milliye’nin memleketi, 600 yıllık ahilik kültürünün hala yaşadığı Mudurnu’da gezilecek yerler o kadar çok ki, bir hafta sonunu Mudurnu’ya ayırmanız gerekebilir.

Orta Çarşı

Bolu Mudurnu gezilecek yerler arasında Orta Çarşı var. Mudurnu’nun tarihi çarşısında Mudurnu’ya özgü zanaatleri görme ve zanaatkarlarıyla tanışma imkanı bulunuyor. Çarşının önemli özelliği ise cuma günleri öğle salasının ardından 600 yıldır süregelen ahilik duasının yapılıyor olması. Ahilik, en basit tabiriyle Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da Türkler tarafından kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birlikleri ile bu birliklerin uyguladıkları ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensipler anlamına gelen ahilik, bir tür sivil toplum kuruluşu aslında. Ahilik, esnaflar arası yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlar, çatışmaları önler, koruyucu değerler oluşturur ve toplum düzeni ile iş ahlakının sağlanmasına yardımcı olur. İşte bu amaçla kurulan Ahi Birliklerinin yaşadığı bir yer Mudurnu.

Yıldırım Beyazıt Camii

Bolu Mudurnu gezilecek yerler arasında bölgedeki en eski yapı olan Yıldırım Beyazıt Camii de yer alıyor. 1374 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından şehzadelik döneminde yaptırılan kare biçimli caminin kubbesi çok çok büyük. Dört duvar üzerine böyle büyük bir kubbesi, Türkiye’deki ilklerden.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

Mudurnu’daki eski camilerden biri de 1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan camidir. Ahşap tavanlı, taş duvarlı bu cami, bir rivayete göre caminin istediği büyüklükte yapılmadığı için beğenmeyip kapısına kilit vurduran Kanuni’nin vefatından 50 yıl sonra ibadete açılmış.

Mudurnu Saat Kulesi

Bir yamaç üzerinde yer alan ve 1890-1891 yılları arasında yapıldığı söylenen ahşap Mudurnu Saat Kulesi 1900 yılında yanar ve sonrasında Mudurnu hapishanesindeki mahkumlara tamir ettirilir. Mudurnu gezilecek yerler arasında olan ve 12 metre yükseklikteki kulenin saati bir Türk demirci ustası tarafından yaptırılmış. Saat Kulesi’nin olduğu yerden çok güzel bir manzara izleniyor.

Mudurnu Saat Kulesi’nin olduğu bölgede Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan Mudurnu Kalesi’nin kalıntıları ile Doruk Türbeyi de görmek mümkün. Mudurnu’nun türbeleri hatırı sayılır derecede çok. Bunlardan biri de Şeyh-ül Ümran Tepesi’nde yattığı bilinen zattır.

Yıldırım Bayezit Hamamı

Mudurnu gezilecek yerler arasında bir de Yıldırım Bayezid’in şehzadeliği döneminde yapılan Yıldırım Bayezit Hamamı yer alıyor. Osmanlı Dönemi mimari süslemeleri tarihinde bir dönüm noktası oluşturacak derecede önemli addedilen hamamı birçok mimar, eşine ender rastlanan şaheser bir yapı olarak ifade ediyor.

Keyvanlar Konağı

Mudurnu konakları arasındaki en güzel konaklardan biri 160 yıllık mazisiyle Keyvanlar Konağı. 9 odalı Keyvanlar Konağı hem bir otel hem de restoran. Keyvanlar Konağı’nın özelliği tamamen ahşap ve toprak sıva ile yapılmış olmasıdır.