Muş Gezilecek Yerler

Muş Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Muş Gezilecek Yerler yazısında tarihi camiler, yapılar ve evler ile karışılacaksınız. Tarihe şahit olan bu yapıları gezerken kendinizi Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden birinde bulacağınızı da aklınızdan çıkarmayın. Üstelik bu şehri 3 ile 4 gün içerisinde tamamen gezebilirsiniz. İşte Muş’a geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken en önemli yerleri sizin için bu yazıda derledik.

Muş Gezilecek Yerler Denildiğinde İlk Düşünülen Yer: Muş Ulu Camii

İl merkezinde yer alan bu taştan yapılmış cami, gören herkesi büyülemektedir. Rivayete göre caminin avlusunda mezarı bulunan Şeyh Muhammedi Mağribi tarafından 979 yılında inşa edilmiştir. Ancak bunun doğruluğu camide herhangi bir kitabe bulunmadığı için kanıtlanamamaktır. Mimari özelliklerine yakından baktığınızda bu muhteşem caminin on dokuzuncu yüzyılın ikinci dönemine ait özellikler taşıdığını da görebilirsiniz. Muş ilinde önemli bir yere sahip olan inanç turizmin önemli merkezlerinden biri olarak kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir cami olarak listemize girmektedir.

Dördüncü Yüzyıldan Kalan Bir Dini Yapı: Arak Manastırı

Muş inanç turizmin bir diğer adresi ise Kepenez Köyü’nde yer alan Arak Manastırı’dır. Burasının tahmine göre dördüncü yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Aziz Aydınlatıcı Grigor tarafından inşa edilen bu manastır, mimari açıdan bakıldığında Roma yapılarını andırmaktadır.

Arak Manastırı’nın bir diğer adı ise Kutsal Havariler Manastırı’dır. Geniş bir düzlük üzerine kurulan manastır tüm tarih boyunca birçok medeniyete ibadethane olmuştur. En son 1915 yılında        Ermenilerin ibadethanesi olarak kullanılan bu manastır, 1960 yılında dinamit ile havaya uçurulmuştur. Şimdileri ise kalıntılarını buraya giderek görebilirsiniz.

Muş Gezilecek Yerler İçindeki En Geleneksel Yapılar: Tarihi Muş Evleri

Anadolu’da karşınıza çıkan evler genellikle bulundukları bölgenin özgün mimari yapısına göre inşa edilmiştir. Muş ilinde bulunan evlerden bundan farksız değildir. Dar sokakların içinde iki katlı evleri görebilirsiniz. Tipik Türk mimarisinin birer örneği olan bu evlerin yapısı Muş’un mevsimsel özelliklerine göre tercih edilmiştir. Bu evlerde aynın zamanda Selçuk Dönemine ait mimari özellikleri de görebilmek oldukça mümkündür.

Selçuklu Döneminden Kalma Bir Köprü: Murat Köprüsü

Bu köprü ismini altında akan Murat Nehri’nden almıştır. 13. Yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edildiği tahmin edilen bu köprü, 1871 yılında Osmanlı Devleti tarafından restore edilerek kullanımına devam edilmiştir. Oldukça uzun olan bu köprü yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde günümüzde halen oldukça sağlamdır. Muş halkı tarafından da oldukça sevilen ve kullanılan bu köprüyü kesinlikle akşam ışıklandırıldığında görmelisiniz.