Oğuzeli Gezilecek Yerler

Oğuzeli Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

İlçenin eski zamanlardaki adı Büyük Kızıl Hisar’dır. Kızıl Hisar adı bölgede yaygın olarak görülen kırmızı topraktan yapılmış kerpiç hisar evlerden alınmıştır.

Oğuzeli’nde Bir “Ezo Gelin”

Öylesine güzelmiş ki Ezo; görenler, iki yanağına birer elma oturtulmuş sanırlarmış. -Öyle güzelmiş ki Ezo, bakanlar bakmaya doyamazlarmış. -Öyle güzelmiş ki, bir yaz günü kapısını çalıp bir kap ayran isteyen gurbetçi bir çerçi, Ezo'nun güzelliği karşısında şaşalayıp, Ezo'nun uzattığı ayran tasını yere düşürüp kırmış. -Öyle güzelmiş ki Ezo; gülümseyerek bakmasıyla, düşmanları barıştırırmış, -Öylesine güzelmiş ki Ezo; olursa o kadar olurmuş...

Oğuzeli’nin en önemli sembollerinde birisi Ezo Gelin’dir. Ezo Gelin, Oğuzeli Uruş köyünde doğmuştur. Gerçek adı ise “Zöhre Bozgeyik” olan “Ezo Gelin” Uruş Köyü’nde yaşayan Türkmen aşiretlerinden Bozgeyikli aşiretindendir. Suriye’ye gelin olarak giden Ezo Gelin hayatı boyunca doğduğu topraklara özlem duymuş ve sürekli ziyaret etmiştir. Suriye’de yaşamını yitirdiğinde mezarı orada kalmıştır. Fakat 1999 yılında mezarı Türkiye’ye getirilmiştir. Oğuzeli’nde gezilecek yerler arasında yer alan Ezo Gelin Kültür Merkezini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Tılbaşar Kalesi

Tılbaşar Kalesi ilçe merkezine 12 kilometre mesafede Gündoğan köyünde bulunur. Bölgedeki Tılbaşar höyüğü üzerinde kurulmuştur. Höyüğün bulunduğu bölgedeki yerleşimin tarihi milattan önce 3000 yıllarına dayanır. Bölgedeki şehir yapılaşmasıyla surlarla çevrilmiş ve tam tepede ise, bu kale yapılmıştır.

Oğuzeli’nde gezilecek yerler arasında olan Kale, özellikle 11.yüzyılda önem kazanmıştır. Haçlı Seferleri’nin yapıldığı bu yıllarda bölge dönemin ticaret yolları üzerinde bulunmaktaydı. Bu yüzden yerleşim yerinin çevresi surlar ile kaplanmış ve en yüksek yerine ise kale inşa edilmiştir. Bu alana döneminde Tel-Beşir adı verilmiştir. Köyün adı da buradan gelir.

Karpuz atan Mesire Yeri

Karpuz atan Mesire Yeri Oğuzeli’nin güneybatısında yer alır. Alan piknik yapmak için düzenlenmiştir.  İl sınırlarındaki debisi en yüksek kaynak burada bulunur. Çevresinde geniş yeşil alanlar yer alır. Oğuzeli’nde gezilecek yerler arasındaki mesire yerinde yüzme havuzu ve restoranlardan da faydalanmak mümkündür. Özellikle hafta sonları birçok ziyaretçiyi ağırlar.

Alabalık yetiştirmek için inşa edilen merkezlerde suların çok fazla sıcak olması nedeniyle tesislerde kurbağa üretimi yapılmaya ve yurt dışına ihraç edilmeye başlanmıştır.

Orta Camii

Orta Camii’nin tarihi 100 yıl öncesine dayanıyor. Fakat yapıldığı tarih bilinmiyor. Yapı birçok kez restore edilmiş. Bu yüzden aslını büyük oranda kaybetmiştir. Fakat caminin minaresi asıl halini koruduğu için tarihi önem taşır.