Pınarbaşı Gezilecek Yerler

Pınarbaşı Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Pınarbaşın da gezilecek yerler aslında Kastamonu’da gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğunu kapsamaktadır. Şelaleleri, mağaraları, kanyonları ile Pınarbaşı pek çok gezilesi yere sahiptir.

Ilıca Şelalesi

Pınarbaşı’nda gezilecek yerler arasında ilk sırada olan ve halk arasında Dev Kazanı olarak bilinen yere, şelale sularını bırakmaktadır. Bu kısmın çevresinde barındırdığı bitkiler ve ağaçlar hayranlığınızı kazanacak. Ritim tutar gibi akan suyun her zerresinin sesini duymak kulağınıza hoş gelecek. Bir doğa harikası olan Ilıca Şelalesi Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine masalsı bir hava vermektedir.

Ilgarini Mağarası

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde yer alan ve Pınarbaşı’nda gezilecek yerler arasında olan Ilgarini Mağarası bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri konumdadır ve her yıl 2 bine yakın turist tarafından ziyaret edilmektedir. Uzunluğu 850 m, derinliği ise 250 m'yi bulmakta olan mağara kendine has etkileyici bir atmosfere sahiptir. Kemerli bir girişe sahip olan yapıdan içeri girildiğinde iki kola ayrıldığını görebilirsiniz. Bünyesinde Genç Roma ve Bizans dönemine ait şapel, mezar ve sarnıçların olduğu bu mağaranın girişinde bulunan köy yıkıntısının da Genç Bizans dönemine ait olduğu düşünülmektedir.

Ilgarini Mağarası'nın ikiye ayrılan girişinde sağ taraf Avize Salon ismi ile anılmaktadır. Bu bölümde bir su sarnıcı, sarkıtlar ve odalar bulunmaktadır. 250 m derinliğe kadar giden sol tarafta ise M.Ö. 2000 yılına ait insan yaşantısına dair izlere rastlanmaktadır.

Horma Kanyonu

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde yer alan ve Pınarbaşı’nda gezilecek yerler arasında olan Horma Kanyonu, ilçe merkezine 5 km mesafede bulunuyor. Sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz'in görülmesi gereken yerlerinden biri olan Horma Kanyonu, son zamanlarda Pınarbaşı'ndaki turizmi de büyük ölçüde canlandırdı diyebiliriz. Horma Kanyonu, özel olarak planlanmış doğal yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktalarına ev sahipliği yapıyor. Hatta bu yürüyüş alanlarından biri için Ilıca Şelalesi'ne kadar 7 km'lik bir yol güzergahı planlanmış.

Kanyonun içinden Zara ismiyle anılan bir çay geçiyor. Bu çay, en son olarak alt bölümündeki Ilıca Şelalesi'nden çıkıyor. Batı Karadeniz'in tüm güzelliklerini gözler önüne seren Horma Kanyonu, trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip. Bunun yanı sıra kanyon, doğa fotoğrafçılığı için de bulunmaz bir yer. Hiçbir şey yapmasanız bile, oturup kanyonu izlemek bile bambaşka bir keyif veriyor insana. Horma Kanyonu'nun merdiven basamaklı kayalarına baktığımızda, zamanında kanyon suyunun oldukça yüksek bir konumda olduğunu da anlayabiliyoruz.

Horma Kanyonu, etkileyici dev taş kazanları ile de dikkat çekiyor. Ancak Horma'nın fazlasıyla tehlikeli bir kanyon olduğunu da belirtmekte yarar var. Günümüzde ailelerin rahatlıkla yürüyebileceği platformlar mevcut olmakla birlikte, eğer kanyonu baştanbaşa geçmeyi planlıyorsanız, yerel bir rehberden yardım almanız gerektiğini söyleyelim.