Sur Gezilecek Yerler

Sur Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kalabalık 12. şehri olan Diyarbakır; Mardin, Muş, Batman, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl gibi şehirlerimize komşudur. Yazın sıcaklıkların aşırı yükselmesi mimariye de yansımış ve bunun sonucunda şehir düz damlı evlerle bezenmiştir. Kültürel zenginlikleriyle eşsiz olan Sur’da gezilecek yerler de bir hayli fazladır.

Sur Neresidir?

Diyarbakır’ın 17 ilçesinden ve ilin 4 merkez ilçesinden biri olan Sur şehir merkezine 68 km uzaklıktadır. Tarihi 7500 yıl öncesine dayanan ilçenin dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur.

Sur’da Gezilecek Yerler: On Gözlü Köprü

Dicle nehrinin üzerinde yer alan bu köprü, Dicle, Mervani, Silvan ve On Gözlü Köprü olmak üzere 4 farklı isimle anılıyor. Mervanilerin hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 yılında yapılması emredilen köprü, üzerindeki kitabeye göre Ubeyd oğlu Yusuf isimli bir mimar tarafından inşa edilmiştir. Kesme bazalt taştan 10 gözlü olarak yapılan bu mimari yapı günümüzde bile göz alıcılığını korumaktadır.

Meryem Ana Kilisesi

Hristiyanlar için önemli bir yapı olan bu kilise ilçemizin sınırında yer almaktadır. Günümüzde faal olan tek kilisedir. 3. Yüzyılda inşa edilmiştir ve dört avlu, divanhane ve din adamlarının yaşadıkları bölümlerden oluşmaktadır. Kilise günümüze kadar birçok kez onarımdan geçilmiştir ve bunların en sonuncusu 18. Yüz yıldadır.

Hz. Süleyman Cami

Sur sınırlarında bulunan bu cami Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından 1155-1160 yılları arasında yaptırılmıştır.  Hazreti Süleyman Camii, Nasıriyye Camii, Meşhed Camii, Murtaza Paşa Camii ve Kale Camii gibi birçok farklı isimle anılan caminin avlusunda 27 sahabenin kabri bulunuyor. Cami bitişiğinde Osmanlılar döneminde yapılan Halid Bin Velid’in oğlu Süleyman’ın mezarları bulunmaktadır. Bu cami yılda 100 bin insan karşılamaktadır.

Sur’da Gezilecek Yerler: Diyarbakır Ulu Cami

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte M.S.639 yılında Müslümanlar tarafından Diyarbakır feth edildiğinde kentin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi’nin camiye çevrilmesi ile oluşturulmuştur. Anadolu’da en eski Cami olarak bilinir ve Müslümanlar tarafından 5. Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) adıyla tanınır. 1091 yılında esaslı bir onarım geçirmiştir. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından birçoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülmektedir.