Tekirdağ Gezilecek Yerler

Tekirdağ Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Keşfedilmemiş güzellikleri ile Tekirdağ Gezilecek Yerler yazımız, Marmara Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri Tekirdağ’ı keşfetmenize yardımcı olacaktır. Burası Marmara Bölgesi’nin, İstanbul ve Kocaeli sonrasında en çok gelişmiş şehridir. Doğal güzellikler ile çevrilmiş şehir aynı zamanda coğrafi konumunun önemi ile birçok tarihi yapı alanına da sahiptir. Buraya gelecekseniz görmeniz gereken birçok yer olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Tekirdağ Gezilecek Yerler Sıralamasında İlk Sıra: Rüstem Paşa Külliyesi

İçerisinde hamam, bedesten, camii, medrese ve kitaplık bulunduran bu Külliye günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Külliye’nin içinde yer alan ve en çok dikkatleri çeken yapı ise kesinlikle Rüstem Paşa Camii’dir. Rüstem Paşa, Osmanlı devletinde oldukça önemli bir göreve sahip olmasının yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın da damadıdır. Dönemin en iyi mimarı olan Mimar Sinan’a tasarlattığı bu cami ise oldukça gösterişlidir. Külliye zaman içinde birçok hasardan geçse de her seferinde bakım yapılarak günümüze ulaşması sağlanmıştır.

Namık Kemal Evi Ve Namık Kemal Heykeli

1840 yılında Tekirdağ’da doğan ve Türk Edebiyat’ının en önemli isimlerinden birisi olan Namık Kemal’i anmadan bu şehirden ayrılamazsınız. Sizi bu şehrin sınırları içerisinde bekleyen noktalardan ikisi ise Namık Kemal evi ve anıtıdır. Namık Kemal’in doğduğu ev günümüzde Namık Kemal’in hayatından kesitler görebileceğimiz, eserlerine bakabileceğimiz bir yer haline getirilmiştir.

Namık Kemal Heykeli ise il merkezindedir. Hükümet binasının karşısına inşa edilen heykel,1949 yılında ünlü yazarın anısına yaptırılmıştır. Anıtın üzerinde “Kemal’in feryadı vatanperver hanesinin tesiri beliği sayesinde vatan bugün kâmurandır. Senin ruhunda ey vatanın büyük evladı ebediyen şâdandır” yazması Namık Kemal’in vatan sevgisini ortaya koymaktadır.

Yüzyıllardır Aktif Olarak Kullanılan Hora Feneri

Şarköy ilçesinde yer alan bu fener 1861 yılında inşa edilmiş ve o günden bu yana aktif olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Yapımını Sultan Abdülmecit tarafından emredilen bu fener, kaynak kullanılmadan yapılmış ve tüm bağlantılarında sadece vida kullanılmış. Tamamı demir olan bu fener diğer akranlarından çok daha farklı mimarisiyle büyük ilgi toplamaktadır. Geceleri çalışmasını izlemek ise kesinlikle inanılmaz bir hava katıyor.

Tekirdağ Gezilecek Yerler Rehberine Arkeoloji ve Etnografya Müzesini Ekleyin

Burası Tekirdağ’a inşa edildiğinde zaman Cumhuriyet Dönemi’nin ilk zamanlarının gösteriyordu. Dönemin ilk önemli yapılarından biri olan müze binası, 1927 yılında bir vali konağı iken 1977 yılında müze haline döndürülmüştür. Bu binanın içerisinde tam tamına 25 bin eser yer almaktadır. Kentin yaşamını ve tarihini en iyi şekilde görmenizi sağlayan bu yere kesinlikle gitmelisiniz.

Tekirdağ Gece Hayatı Nasıldır?

Tekirdağ gece hayatı özellikle hafta sonları İstanbul’dan gelen ziyaretçileri ile daha da canlanmaktadır. Gece hayatı şehirde çok fazla canlı değildir fakat dönemsel yoğunluklarla bir nebze olsun hareketlenmektedir. Tekirdağ gece eğlenceleri bar, kulüp ve meyhanelerde yaşanır. Akşamüstü saatlerinde başlayan eğlenceler kimi yerde gece yarısına kimi yerlerde de sabaha kadar devam eder. Son yıllarda turizmle ilgili gelişmeler nedeniyle gece mekânlarının sayısı yavaş yavaş artmaya başlamıştır. Tekirdağ gece eğlencelerinde tercih edilen yerlerden bazıları Cities Bar, Umurbey Wine House, Garaj Pub, Aheste Cafe& Bar, Look Pub& Shot, Black Cafe& Pub, Romantica Club Kumbağ, Las Wegas, İskeler Rum Meyhanesi’dir. Umurbey Wine House şarap çeşitliliği ve ortamı ile dikkat çeker ve sevilen mekanlardandır. Garaj Pub Tekirdağ’ın merkezinde yer alan sevilen gece eğlence mekanlarındandır. Look Pub& Shot hızlı servis sunar ve müzikli eğlencelerde ilk tercih edilen mekanlardandır. Romatica Club ve Las Wegas Kumbağ gece eğlencelerinde en fazla tercih edilen mekanlardandır.

Tekirdağ Yemekleri Nelerdir?

Tekirdağ yemekleri hem Anadolu hem de Rumeli ve Balkan kültürlerinin özelliklerini taşır. Bölgede en sevilen yemek rakı balık kombinasyonudur. Tekirdağ köftesi bölgenin en sevilen ve ünlü yemeklerinden biridir. Tekirdağ Köftesi ’nin 1920'li yılların başında Selanikli göçmenler tarafından yöreye getirildiği düşünülmektedir. Diğer köfte çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği ise yapımında kullanılan dana eti kaburgası ve irmiktir. Piştikten sonra boyu neredeyse yarısı kadar kısalır. İçinde baharat bulunmaz, acı biberli sos ile servis edilir. İrmik ve peynirden yapılan bol şerbetli Hayrabolu tatlısı bölgenin en sevilen tatlılarındandır. Trakya mutfağı en çok da pek çok köfte çeşidini barındırmasıyla ünlüdür. Kaşarlı Köfte Tekirdağ yemekleri arasında sıklıkla tercih edilir. Kaşarlar köfte malzemesi ile yoğurulup merdaneyle açılır ve porsiyonlar halinde kesilip ızgarada pişirilir. Rakısıyla ve şarabıyla ünlü Tekirdağ’da en sevilen mezelerden biri Manca’ dır. Közlenmiş patlıcan, biber ve domatesin sarımsak ve sirkeyle karıştırılmasıyla yapılan bir mezedir. Tekirdağ Malkara yolu üzerinde İncecik’te bulunan pek çok işletme, tüm et çeşitlerinin yanı sıra burma sucuğu ile ünlüdür. Yörede şöhretini giderek katlayan burma sucuklarda teke ve oğlaklardan elde edilen etler kullanılmaktadır.

Tekirdağ Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Tekirdağ ulaşım açısından birçok alternatife sahiptir. Karayoluyla ulaşmak isterseniz diğer şehirlerden düzenlenen otobüs seferleriyle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tekirdağ, Ankara'ya 595 km, İstanbul'a 144 km, İzmir'e 708 km uzaklıktadır. Avrupa'ya giden demiryollarının il sınırları içinden geçtiği Tekirdağ'a demiryoluyla ulaşmak isterseniz Çerkezköy'e kadar terenle ulaşabilirsiniz. Denizyoluyla Tekirdağ'dan Marmara ve Avşa Adalarına seferler yapılmaktadır. İstanbul Tekirdağ arası yaklaşık 144 kilometre, Ankara Tekirdağ arası yaklaşık 595 kilometre, İzmir Tekirdağ arası yaklaşık 708 kilometre’ dir. Tekirdağ şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri ve taksiler ile gerçekleşmektedir. TETAŞ kısa adıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen otobüs hizmetleri şehir içi ulaşımda etkin olarak kullanılmaktadır. Şehirde ortalama 16 otobüs hattı hizmet vermektedir. Tekirdağ şehir içi ulaşımda taksiler de kullanılmaktadır. Şehirde hemen her noktada taksi durakları 7/24 hizmet vermektedir.

Tekirdağ Etkinlik Önerileri ve Tekirdağ Eğlence Yerleri

Tekirdağ etkinlik takvimi genellikle konserler, performanslar, sahne sanatları etkinlikleri ile bezelidir. Tekirdağ Yeni Kültür Merkezi, Pikap Sahne Tekirdağ, Çorlu Halk Eğitim Merkezi tarafından de birçok etkinlik düzenlenmektedir. Tekirdağ eğlence yerleri genellikle restoran, bar ve kafe tarzı yerlerden oluşmaktadır. Şehirde açık havada yapılabilecek etkinlikler ve gezi etkinlikleri, turlar da bulunmaktadır. Sahilde kurulu Lunapark çocuklarınızla keyifli bir gün geçirmenizi sağlayabilir. Küçük olmasına rağmen lunaparkta bir çok eğlence bulunmaktadır. Tekirdağ’da tarihi ve kültürel gezi aktiviteleri planlayabilir veya düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Rakoczi Müzesi, Etnografya Müzesi, Rüstem Paşa Bedesteni, Namık Kemal’in Evi, Eski Camii şehrin tarihi ve kültürel alanları için yapılabilecek gezi planınız içinde yer alabilir. Uçmakdere, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinde bulunan bir köydür. Sarp kayalar ve Marmara Denizi arasında kalan köy, Türkiye’nin önemli yamaç paraşütü noktalarından biridir. Uçmakdere, hava şartlarının ve yükseltisinin uygunluğu sayesinde yamaç paraşütü severlerin uğrak noktasıdır. Burada yamaç paraşütü sporunu yapabilir ve çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz.

Tekirdağ Konaklama İpuçları

Tekirdağ konaklama açısından imkanları sınırlı olan illerimizdendir. Genellikle bölgede bulunan oteller konaklama için tercih edilmektedir. Ramada Tekirdağ Hotel bölgede konaklanabilecek 5 yıldızlı otellerdendir. Lüks otel kategorisinde olan otel Tekirdağ’da konaklama için çok tercih edilmektedir. Açık ve kapalı yüzme havuzu, spa merkezi ve manzaralı odaları ile lüks bir konaklama istiyorsanız kalabileceğiniz otellerden biridir. Hilton Garden Inn Çorlu şehrin en güzel otellerinden biridir. Otel 5 yıldızlıdır ve konfor düzeyi oldukça yüksektir. Hem iş seyahatleri için hem de tatil amaçlı seyahatler için tercih edilmektedir. Golden Yat Hotel 3 yıldızlı otellerden biridir. Şehir merkezinde bulunan otel uygun fiyatlı oteller arasında yer alır. Rodosto Hotel Tekirdağ’ın merkezinde yer alır. Restoran ve servis hizmetleri ile öne çıkan otel konuk değerlendirmelerinde de olumlu puanlara sahiptir. Hotel 59 Hotel deniz kenarına yaklaşık 5 dakikalık bir mesafede konumlanmıştır. Tekirdağ şehir merkezinde yer alan uygun fiyatlı otellerden biridir.

Tekirdağ Festivalleri Nelerdir?

Tekirdağ festivalleri tüm yıla yayılmış festivallerdir. Tekirdağ Kiraz Festivali geleneksel olarak düzenlenen festivallerden biridir. Her yıl düzenlenen festival çeşitli eğlenceler ve yarışmalara sahne olmaktadır. Tekirdağ Kiraz Festivali her yıl Haziran ayında gerçekleşmektedir. Tekirdağ Ayçiçeği Festivali 27 yıldır yapılan geleneksel festivallerdendir. Hayrabolu ilçesinde yapılan festival Ağustos ayında yapılmaktadır. Halk oyunları gösterileri ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı festival oldukça yoğun katılımcı sayısına sahiptir. Festivalde birçok sanatçı da sahne almaktadır. Tekirdağ Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenmektedir. Festivalde bölgede üretilen üzüm çeşitleri tanıtılmaktadır. Tekirdağ Bağbozumu ve Ekoloji Festivali Eylül ayında yapılmaktadır. Festivalde pekmez kaynatma etkinlikleri yapılmakta ve konserler düzenlenmektedir. Tekirdağ Şarköy ilçesinde yapılan Bağbozumu ve Üzüm Festivali her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Şarköy ilçesinde üretilen üzümler ve Şarköy ilçesi bu festivalde tanıtılmaktadır.