Tut Gezilecek Yerler

Tut'da Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Kaşlıca ve Sürmen bölgelerindeki tarihi kalıntılar, Kurulan deresi yanında Ernişdere adındaki kale, Sürmen bölgesindeki ev kalıntıları, yatak yerleri ve mezarları ile Tut ’da gezilecek yerler fazladır. Tut ilçesinin ismi, burada bol miktarda yetiştirilen duttan gelmektedir.

Ulu Cami

İlçede bulunan bu cami bir Osmanlı eseridir. Yapılış tarihi olarak 1634 yıllı olarak biliniyor. Cami kesme taştan inşa edilmiştir. Cami uzun yıllar yöre halkına hizmet etmektedir. En son 1953 yıllında onarım görmüştür.

Musulla Cami

Bu cami bir Osmanlı eseri olup, yapılış tarihi 1913 yıllı olarak biliniyor. Cami ilçede bulunan önemli tarihi eserlerden biridir. Cami özellikle iç ve dış süslemeleri camiye ayrı bir estetik katmıştır. Cami pek çok kez onarımdan geçmiştir.

Kaşlıca Kalesi

Tut’da gezilecek yerler arasında bulunan bu kale Mihri Babil kalesi olarak da bilinir. Bu kalenin Babiller tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Bu kalenin diğer kalelerden önemli bir farkı yüksek dağlık bir tepede değil de bir vadi içinde yapılmasıdır. Bununla ilgili de birçok rivayet vardır. Söylenenlere göre; Battalgazi Malatya’dan gelip bu kaleyi fethetmiştir. Günümüzde kaleye ait kalıntılar bulunur.

Memekli Mağara

Tut ilçesinin kuzeyinde bulunan Cıllaz mevkiinde bulunur. Tut’da gezilecek yerler arasında bulunan bu mağara özellikle bahar mevsiminde kar sularının erimesi veya yağmur sularının mağarada yan yana iki çeşmenin akmasını sağlaması ile bilinir. Bu çeşmeler kadın siluetindeki göğüs kısmını çağrıştırdığı için halk tarafından Memekli Mağara denmiştir.

Geyik Mağarası

Memekli mağaranın 500 metre ilerisinde bulunan bu mağara çıkılması zor bir yerdir. Burada oyuk şeklindeki yerler muhtemelen eski zamanlarda yaşayanlar tarafından yatacak yer olarak kullanılmıştır. İçerisinde yer alan yatak ve odacıklar bu kanıyı güçlendirmektedir.

Şovak Köprüsü

Bu köprü Şovak deresi üzerinde kurulmuştur. Osmanlı dönemine ait olan köprü taştan yapılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde kervanların yol güzergahında olması nedeniyle yapıldığı düşünülmektedir.

Vijne Köprüsü

Vijne Köprüsü Çamlıca mahallesinde bulunur. Köprü, Göksu Deresi üzerinde kurulmuştur. Sürekli kervan geçişine şahitlik etmiştir. Günümüzde hala ayakta durmaktadır.

Şeyh Ali Baba Türbesi

Bu türbe ilçemizin merkezinde bulunur. Yöre halkı tarafında Ala Baba Türbesi olarak bilinir. Yöre halkının sık sık ziyaret ettiği bir yerdir. Bu türbeyi gelip dua ederler.

Ne Yemeli?

Tut ilçesine özgü yemekler tatmak isterseniz ilk Maş Aşı yani Muaşer Cıvığını tadabilirsiniz. Nohut ve bulgur ile yapılan bu yemek, yöresel özellikler taşımaktadır. Diğer bir lezzetli yemeği ise Kara Şoğra’dır. Mercimek, döğme ve nohut ile yapılır.