Yenişehir Gezilecek Yerler

Bursa Yenişehir Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Osman Gazi zamanında fethedilen Yenişehir ilçesinde Osmanlı Devletinden kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır.

Sinan Paşa Külliyesi

Yenişehir ilçe merkezinde yer almaktadır. Sinan Paşa Külliyesi camii, medrese, han ve imaret olarak 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüze bu külliyeden camii ve medrese sağlama olarak ulaşmıştır. Sinan Paşa Külliyesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Saat Kulesi

Saat kulesi, Yenişehir’de gezilecek yerler arasında ve Yenişehir ilçe merkezinde Cumhuriyet alanında bulunmaktadır. Sekizgen yapıda 25 metre yüksekliğinde ve 7 katlı olan Saat Kulesi heybetli görüntüsü ile hayran bırakıyor. Yunan işgalinden kurtulan Yenişehir ilçesi için zafer kulesi olarak anılan Saat kulesi Sultan II. Abdülhamit zamanında inşa ettirilmiştir. Saat Kulesinin 6. Katının dört tarafında saat ve ki tane çan bulunmaktadır. Yenişehir ilçesinin önemli sembollerinden olan Saat Kulesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Orhan Gazi Camii

Yenişehir ilçesine bağlı Yarhisar Köyünde yer almaktadır. Orhan Gazi Camii 14. Yüzyılın ilk yarısında dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Çeşitli dönemlerde onarımdan geçen Osman Gazi Camii günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Yenişehir’de gezilecek yerler arasında olan Osman Gazi Cami iç ve dış mimarisi ile görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Voyvoda (Çınarlı) Camii

Yenişehir ilçe merkezinde bulunan ve Yenişehir’de gezilecek yerler arasında olan Voyvoda Camii ilçenin en eski camilerindendir. 1415 yılında Sungur Paşa tarafından inşa edilen Çınarlı Camii zamanla tahrip olmasından dolayı 1830 yılında Yenişehir Voyvodası (Valisi) Ali Bey tarafından yeniden onarılmıştır. Yenişehir Valisi tarafından yeniden onarılmasından dolayı camii; vali anlamına gelen voyvoda ismini almıştır. Voyvoda Camisi avlusunda bulunan asırlık çınar ağacından dolayı Çınarlı Camii olarak da anılmaktadır. Asırlık çınar ağacı ve tarihi mimarisi ile Çınarlı camii görülmesi gereken eserlerdendir.

Bali Bey Camii

Bali Bey Külliyesi parçalarından geriye Bali Bey Camii kalmıştır. Kitabesi günümüze kadar ulaşmayan Bali Bey Camii ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemekle beraber 16. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bali Bey Camii tarihinden derinliklerin günümüze kadar sağlam olarak ulaşmış eserlerdendir. Yenişehir gezinizde Bali Bey Camisini ve Bali Bey külliyesinin bir parçası olan Yenişehir çarşısında yer alan Bali Bey Hanından geriye kalan tarihi kemeri görmenizi tavsiye ederim.

Şemaki Evi Müzesi

Yenişehir ilçe merkezinde yer alan Şemaki Evi İranlı Şemaki ailesi tarafından 18. Yüzyılda inşa edilmiştir. İki katlı olarak inşa edilen evin giriş katında, taşlık, mutfak, kiler ve iki oda bulunmaktadır. Ahşap merdivenler ile çıkılan ikinci katında ise başoda ve biri büyük biri de küçük iki oda bulunmaktadır. Şemaki evinin revak şeklindeki kemerli bölümleri, evin iç duvarlarında süsleme amacı ile yapılan manzara motifleri ve kalem işleri dikkat çekmektedir. Yeşil bahçeye ve ihtişamlı bir mimariye sahip Şemaki Evi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.