Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Eski adı Afyon olan ve 2005 yılında yeni adına kavuşan Afyonkarahisar gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Afyonkarahisar’ın ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olmasının nedeni, Kurtuluş Savaşı döneminde Türk ordusunun zaferlerine ev sahipliği yapmasıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Tarruz’un devam ettiği günlerde bu şehirde bulunan karargahına gelmiş ve savaşı buradan yönlendirmiştir. Bunun yanında, tarihte önemli devlet ve kavimlerin yaşadığı Afyonkarahisar, özellikle tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Bu şehre geldiğiniz zaman muhakkak görülmesi gereken yerlerden bazılarını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Arasında Selçukluların Bölgede Bıraktığı Çok Önemli Bir Yapı: Ulu Camii

Yapılış tarihi 1273 olan bu tarihi cami, Selçuklu zamanında Afyon Sancak Beyi olan Nusrediddün Hasan tarafından yaptırılmıştır. Bu camiyi diğer birçok camiden ayıran en önemli özellik ise camide yer alan ahşap direkleridir. Ahşap direkli cami konusunda en eski camilerden biri olma özelliği taşıyan Ulu Camii üzerinde Selçuklu mimarisinin çok önemli detayları bulunmaktadır. Afyonkarahisar’a gelindiği zaman mutlaka ziyaret edilmesi gereken cami, şehrin Camiikebir Caddesi’nde yer almaktadır.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesinde Şehrin Ortasında Yer Alan Muhteşem Bir Yapı: Afyon Kalesi

Şehrin merkezinde yer alan ve uzunluğu 200 metrenin üzerinde olan bu kale, yaklaşık 4500 yıllık bir tarihe sahiptir. Hititler zamanında yapılmış olan bu kale, Selçuklu zamanında da aktif olarak kullanılmış ve Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında retore edilmiştir. Bu restorasyon çalışmaları sırasında kaleye küçük bir saray ve mescit inşa ettirilmiştir. Devam eden yıllar içerisinde Osmanlıların hakimiyet kurduğu kale, tekrardan yenilenmiş ve yaklaşık olarak bugünkü görünümüme kavuşmuştur. Şehrin adeta sembol yapılarından biri olan Afyon Kalesi, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Şehre gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu kale, bölgenin diğer bir önemli yapısı olan Ulu Camii’in hemen karşısında yer almaktadır.

Şehrin Çok Değerli Mekanlarından Biri: Sultan Divani Mevlevihanesi

Bu mevlevihanenin en büyük özelliği, Anadolu’da kurulan ilk mevlevihane olmasıdır. Tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan bu tarihi yapı, özellikle 16. yüzyılda mevleviler için çok önemli bir dini merkez olmuştur. İçerisinde Mevlevilik için çok önemli ve anlamlı geleneklerin yaşatıldığı alanlar bulunan bu yapı, Afyon’u Konya’dan sonra Mevleviler için en önemli şehirlerden biri haline getirmektedir. Mevlevihane’de yapılan en önemli dini etkinlikler arasında, Aşure günlerinde düzenlenen yas törenleri olmaktadır. Bu mevlevihane, Afyon’a gelindiği zaman kesinlik görülmeli ve içerisi ziyaret edilmelidir.

Afyon Gece Hayatı Nasıldır?

Afyon gece hayatı şehre üniversitenin kurulmasıyla birlikte artan genç nüfus nedeniyle hareketlenmiştir. Üniversite kurulmadan önce Afyonkarahisar’da gece eğlenceleri yapılacak çok fazla mekan yoktu fakat günümüzde her bütçeye göre eğlence mekanı bulmak mümkündür. Afyon’da gece eğlencelerinde öne çıkan mekanlar; Hish Premium, NG Diagonal Night Club, Roof Beer Pub, LOQQUM Lounge Bistro Hookah, Fokurtu Green Mile’ dır. Afyon’da Sandıklı bölgesinde bulunan Gürses Disco & Bar bu bölgedeki eğlenceleri tercih edenlerin ilk uğradıkları adres olmaktadır. Alkollü ve alkolsüz içecekler ile dolu olan zengin menüsü yanında bu mekanda yöresel müziklerden modern tarzdaki müziklere kadar uzanan programlar ile gece eğlenilmektedir. Bar gece eğlencesi için ilk tercih edilen mekan ise Dip Bar’dır. Dip Bar’da dans eşiğinde gece eğlenceleri yaşanmaktadır. Hangar Pub’ da ise kaliteli ve şık bir eğlence sunulmaktadır.

Afyon Yemekleri Nelerdir?

Afyon yemekleri meşhur lezzetlere sahiptir. Mutfak kültürü zengin olan Afyon’da ünlü olan yemekler; Emirdağ Güveci, Keşkek, Etli Zürbiye, Çullama Köfte, Paçik, Afyon Kebabı, Afyon Böreği, Erişte Baklavası, Höşmerim ve Kaymak Baklavası olarak sıralanmaktadır. Anadolu mutfaklarının vazgeçilmezi olan etle harmanlanan yöresel lezzetlerle dolu olan Afyon Mutfağı kesinlikle bolca yemek yiyebileceğiniz yerlerdendir. Afyon yemek kültürünün önemli bir parçası da Bamya Çorbası’dır. Hatta Afyon’da sıra yemeği kültürüne göre çorba, kavurmalı Afyon Kebabı, ara tatlı, patlıcanlı musakka, yaprak sarma, taze fasulye, ana tatlı şeklinde devam eden sıra kültürü en son Bamya Çorbası içilerek bitirilir. Afyon yerlileri Bamya Çorbasını hazmettirici olarak içerler. Afyon’un genellikle kışın sevilen çorbası ise Sakala Çarpan Çorbası ’dır. Yöresel yemeklerden birisi olan ve ince bulgur köftesi olarak bilinen yemeğin adı Göce Köttüsü’dür. Bu yöresel yemek çok az yerde bulunmaktadır. Manda sütünden yapılan Afyon Kaymağı şehrin önemli lezzetlerinden biridir. Afyon sucuğunun meşhur olduğunu duymayan yoktur özellikle Cumhuriyet Sucukları Afyon’un övünç kaynağıdır.

Afyon Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Afyon ulaşım bakımından oldukça gelişmiş şehirlerimizden biridir. Şehir içi ulaşımda minibüsler ve otobüsler daha aktiftir. Afyon ulaşım ağı 96 tane otobüs ve 362 tane minibüs ile yapılmaktadır. Şehrin Özdilek, ANS, Sahipata, Ataköy, Fatif, Eşref Paşa, Organize Sanayii gibi bölgelerine giden 14 ayrı grup otobüs bulunmaktadır. Kent otogarı ve şehir merkezi arasında 3 hat gece servisi yapmaktadır. Bu hatlar ANS Kampüsü, şehir merkezi, adliye bölgelerine 00:00 ve 07:00 arasında ulaşım hizmeti vermektedir. Afyonkarahisar toplu taşıma araçlarında Afyon Kart kullanılmaktadır. Afyon Kart şehrin hemen her noktasından temin edilebilmektedir. Afyon Kart ile yapılan yolculuklarda tam kart ücreti 15 TL’dir. Kart ile yapılan ulaşımda 45 dakika içinde bir başka araca aktarma ücretsiz olarak gerçekleşmektedir. Afyonkarahisar kavşak noktasında yer alan bir şehir olduğu için şehre ulaşım da otobüs seferleri tercih edilmektedir.

Afyon Etkinlik Önerileri ve Afyon Eğlence Yerleri

Afyon etkinlik bakımından canlı illerimizden biridir. Festivaller ve şenlikler tüm yıl boyunca gerçekleşmektedir. Afyonkarahisar etkinlikleri arasında özellikle konserler, sergiler ve tiyatrolar ağırlıktadır. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklere yerel halk katılımı fazladır. Bu etkinlikler içinde ayrıca üniversitenin düzenlediği etkinlikler de bulunmaktadır. Afyon’da yapılabilecek pek çok Açıkhava etkinliği de bulunur ve Afyon eğlence yerleri için buralar alternatif olarak değerlendirilebilir. Örneğin; Akarçay’da düzenlenen tekne turlarına katılıp keyifli bir Açıkhava aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz. Doğaltaş işlemeciliğinin başladığı yer Antik Bizans’ın Docimeium Şehri Afyon’da yer almaktadır. Bu antik kenti ve yanında bulunan ücretsiz açık hava müzesini ziyaret edebilirsiniz. Kayıhan Göynüş Vadisi ve kaya kiliselerine yapacağınız bir geziden sonra dilerseniz Eber Gölü ve havzasının güzelliğini keşfedebilirsiniz. Tarihin ve mücadelenin ruhunu hissetmek istiyorsanız Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yapıldığı ve Büyük Taarruzun başladığı Kocatepe’yi ziyaret edebilirsiniz.

Afyon Konaklama İpuçları

Afyon konaklama için sınırlı seçenekler bulunmaktadır. Daha çok termal otellerin yer aldığı şehir ve çevresinde konaklama bu otellerde gerçekleşmektedir. Düşük bütçeli, apartlar ve lüks oteller şeklinde sıralanan konaklama seçeneklerinde öne çıkan yerler; İkbal Thermal Hotel& Spa Afyon, Akrones Thermal Spa Convention (5 Yıldız), NG Afyon Wellness & Convention (5 Yıldız), Hotel Soydan, Sözturk Hotel’dir. Şehirdeki termal otellerin hemen hemen hepsi 5 yıldızlı otellerdir. Gazlı Göl’de bulunan Royal Termal, Gazlıgöl Grand Sönmez Apart Hotel, Afyon Konak Pansiyon, MCG Çakmak Termal Otel konaklama için tercih edilen oteller arasındadır. Afyon’a yaklaşık 35 km mesafede yer alan İhsaniye’de Başaranlar Termal Otel, Elif Termal Otel, Güngörler Termal Otel, Ceylan Termal Sağlıklı Yaşam Köyü doğa içinde yer alan tesislerdendir. Çay, İhsaniye, Sandıklı ilçelerinde de konfor seviyesi yüksek oteller bulunmaktadır.

Afyon Festivalleri Nelerdir?

Afyon festivalleri ve şenlikleri oldukça fazla olan şehirlerimiz arasında yer alır. Afyonkarahisar festivalleri ve şenlikleri arasında öne çıkanlar; Afyonkarahisar Uluslararası Atabek Ebru Festivali, Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali, Afyon Motosiklet Festivali, Yunus Emre ve Hocası Tabduk Emre’yi Anma Termal Turizm Festivali, Boldavin Geleneksel Kaymak Festivali gibi festivallerdir. Afyonkarahisar Geleneksel Klasik Müzik Festivali her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Anadolu’nun uzun zamandır düzenlenen müzik festivallerinden olan festival yerli ve yabancı pek çok müzisyeni ağırlamaktadır.

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen Uçurtma Şenliği festival havasında gerçekleşmektedir. Mayıs ayında düzenlenen şenlikte çocuk koroları gösterilerini sergilemektedir. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nde Dinar başta olmak üzere Afyonkarahisar, Uşak, Isparta, Kütahya, Burdur, Denizli illerinde yaşayan sanatseverlere bilimsel ve sanatsal etkinlikler sunulmaktadır. Basmakçı Flamingo Ve Yumurta Festivali’nde ise 3 gün sürmektedir. Festivalde ünlü sanatçıların konserleri, yöresel yumurta yemekleri yarışmaları ve at yarışları düzenlenmektedir.