Bartın Gezilecek Yerler

Bartın Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Karadeniz’in en küçük illerinden biri olan Bartın gezilecek yerler bakımından oldukça zengin olan bir şehirdir. Sadece 20 yıl kadar önce il statüsüne kavuşan Bartın, özellikle Amasra bölgesi ile ön plana çıkmaktadır. Amasra kadar diğer bölgeleri de ziyarete değer olan şehirde birçok tarihi ve turistik alan bulunmaktadır. Bu yazımızda, Bartın gezisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden bazılarını sizlerle paylaşacağız. İşte Bartın’ın görülmesi gereken yerleri...

Bartın Gezilecek Yerler Denilince Akla İlk Gelen Yer: Amasra ve Amasra Müzesi

Yaklaşık 3000 yıl kadar tarihi geçmişi bulunan ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bartın’ın en çok bilinen bölgesi Amasra’dır. Tarih boyunca bölgede hüküm süren Romalılar, Osmanlılar, Cenevizliler ve daha birçok uygarlıktan kalma eserlerin sergilendiği bu müze, ziyaret edilmeden kesinlikle dönülmemelidir. İlk yapıldığı yıl 1955 olan müze, daha sonra restore edilerek ve başka bir mekana taşınarak bugünkü halini almıştır.

Bartın Gezilecek Yerler Arasında Doğal Bir Güzellik: Gürcüoluk Mağarası

İçerisine giren herkesin bu doğal güzellik karşısında adeta büyülendiği mağara Amasra’nın merkezine yaklaşık 10 km kadar mesafede yer almaktadır. Uzunluğunun 170 m’yi bulduğu mağara, günümüzde Makaracı Koyü sınırları içerisindedir.

Denize Girmeyi Sevenlerin Tercihi: Amasra Plajı

Sadece tarihi güzellikleri ile değil tatil yapmak isteyenlere sunduğu seçenekler ile de bilinen Bartın’da denize girmek isteyenler Amasra plajını ziyaret edebilirler. Her yıl çok sayıda insanın gelip Karadeniz sularında yüzdüğü bu alan, Bartın’a gelindiğinde en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.

Doğa İle Başbaşa Kalmak İsteyenler Göldere Şelalesi’ne Gidebilirler

Muhteşem güzelliği ile gelen herkesi büyüleyen bu şelale, serin suları ve etrafındaki yeşil alanları ile tam bir doğa harikasıdır. Amasra ile Kurucaşile arasında bulunan şelale bölgedeki Kanatlı Köyü’ne yakın bir mesafede bulunmaktadır.

Uluyayla, Serin Hava Severler İçin Birebir

Özellike yaz aylarında serin bir ortam arayanlar için oldukça güzel bir tercih olan bu yayla, muhteşem doğal güzellikleri ile gelen herkesin çok sevdiği bir yerdir. Ağustos aylarında birçok şenlikler ile insanların doyasıya eğlendiği Uluyayla, Karadeniz’in meşhur yaylarından biridir.

Bartın Gece Hayatı Nasıldır?

200.000 kişilik aktif nüfusu nedeniyle Bartın, yerlilerine ve ziyaretçilerine oldukça aktif bir gece hayatı sunmaktadır. Bartın gece hayatı genellikle şehir merkezinde bulunan barlar, publar ve gece kulüpleri üzerinde şekillenmektedir. Şehir merkezinde bulunan bu mekanlara dostlarınız ve sevdikleriniz ile birlikte giderek. Bartın ziyaretinizi oldukça keyifli hale dönüştürebilirsiniz. Daha ağır ve sakin bir şekilde eğlenmeyi tercih edecekseniz, yine şehir merkezinde bulunan meyhane ve fasıl mekanları size güzel alternatifler oluşturacaktır. Davut Fırıncıoğlu Cd.sinde bulunan Ahbap Pub, Bartın gece hayatı konusunda en çok tercih edilen mekanlardan biridir. Ahbap Pub’ı ziyaret ederek sakin bir şekilde alkolünüzü yudumlarken, aynı zamanda mekandaki canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Şato Bar ve Varol Bar, Ahbap Pub’a alternatif olabilecek diğer mekanlardır. Eğer hızlı bir şekilde eğlenmeyi tercih edecekseniz, şehirde bunu size sağlayabilecek üç adet gece kulübü bulunmaktadır. Ebesinin Hörekesi, Gece Yarısı 2 ve YKK Garage, Bartın’da ünlü dj’lerin canlı performansları eşliğinde hızlı bir şekilde eğlenebileceğiniz gece kulüplerinden bazılarıdır.

Bartın Yemekleri Nelerdir?

Bartın yemekleri ve Bartın mutfağı üzerine yapılan araştırmalarda 100'den fazla yerel yemek bulunmuştur. Kış ve yaz yemekleri ayrı tutulmasına ve çeşitliliğin azalmasına rağmen, geleneksel kış yiyecekleri yaz aylarında önceden depolanmak üzere hazırlanır. Buna kızarmış kuru et, pastırma, bulgur pirinci, kurutulmuş domates ve fasulye, erişte, filo böreği, keşkek, çorba için tarhana, şurup, reçel, turşu, marmelat, haşlanmış meyve ve sebze konserveleri dahildir. Bartın'ın en iyi bilinen yemekleri arasında pirinç mantısı, kızarmış hamur işi, Gartlaç, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Iabıt, sütte armut, Pumpum çorbası bulunmaktadır. Yerel lezzetleri şehir merkezinde bulunan neredeyse her lokanta ve restoranda deyimleyebilirsiniz. Sayıları fazla olmakla birlikte her bütçeye ve ekonomiye uygun restoran çeşitleri bulunmaktadır. Bartın ziyaretinizde damağınıza uygun bir lezzet bulacağınıza kesinlikle emin olabilirsiniz. Şehrin birçok kültür ve toplumdan etkilenmiş bol seçenekli mutfağı, size her kategoride onlarca yiyecek ve içecek seçeneği sunacaktır. Ekonomik olarak yerel lezzetleri tadabileceğiniz lokanta ve restoran arayışınız bulunuyor ise, öncelikli hedefinizin şehir merkezi olması gerektiğini bir kere daha hatırlatırız.

Bartın Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Bartın'ın şehirlerarası karayolunun çeşitli ulaşım seçenekleri vardır; Çaycuma-Devrek (Zonguldak) - Mengen-Yeniçağa (Bolu) batısında, Safranbolu (Karabük) -Gerede (Bolu) güneyde E-80 karayolu üzerinde ve E-5 Devlet otoyolunda bulunmaktadır. Doğudaki Cide'den (Kastamonu) güneydeki Safranbolu'ya (Karabük), Orta ve Doğu Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerine gidebilirsiniz. Bartın bir kıyı ilidir ve uluslararası limanı da turistik bir gümrük giriş ve çıkış noktasıdır. Amasra ve Kurucaşile limanları ulusal ticaret merkezleridir. En yakın havaalanı Saltukova, sadece 38 km uzaklıktadır ve en yakın tren istasyonu da Saltukova'da (Zonguldak) 38 km uzaklıktadır. İstanbul - Bartın 420 km uzaklıktadır. Tüm Bartın ilçelerine yerel ulaşım ile kolayca ulaşılabilir. Cide en uzak şehirdir ve düzenli minibüsler şehir merkezi otobüs durağından kalkmaktadır. Amasra 17km, Kurucaşile 62km, Ulus 37km, Safranbolu 74km ve Cide 90km'dir. İlkbahar ve yaz aylarında rekreasyon, piknik alanları ve milli parklar için düzenli hizmetler de mevcuttur. Bartın ulaşım açısından son derece bol seçenekli bir şehirdir, Türkiye’nin neredeyse her ilinden otobüs seferleri sayesinde direkt olarak Bartın’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun dışında yerel ulaşım da oldukça gelişmiştir.

Bartın Etkinlik Önerileri ve Bartın Eğlence Yerleri

Bartın etkinlikleri genel olarak şehrin doğal etkinlikleri doğrultusunda şekillenmiştir. Şehrin harika doğası ve doğal güzellikleri, şehir yerlilerini de, şehir ziyaretçilerini de doğaya kolay bir şekilde çekebilmektedir. Bartın'da bakir koyları çevreleyen masmavi sularda serinlemek gibi keyifli şeylerin sonu yoktur; büyük ormanlarda, şelalelerde, peri kayalarında, kanyonda ve kayalarda trekking, tırmanma ve avlanma, temiz havanın faydalarını en üst düzeye çıkarır. Bartın nehri, 500 tonluk gemileri taşıyabilmektedir, ayrıca keyifli tekne turları, balık avı turları, çevredeki 1200 yıllık doğal orman ve bitki örtüsünü gezmeye uygundur. 129 kuş ve 40 memeli çeşidi bulunan bol flora ve faunaya hayran kalmaya hazırlanın. Bartın ve çevresi gerçek bir doğa harikasıdır. Bartın eğlence yerleri için ise, şehir merkezinde bulunan Bartın Park AVM’yi, Maxi Bartın AVM’yi ve Karakuslar AVM’yi tercih edebilirsiniz. Alışveriş merkezlerinde bulabileceğiniz eğlence alanları ile sevdiklerinizle birlikte hoş ve keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Bunun dışında aileniz ile birlikte keyifli vakit geçirmek istiyorsanız, Bartın lunaparkları ailecek muhteşem vakit geçirmenize imkan tanıyabilir.

Bartın Konaklama İpuçları

Bartın’ın Amasra ilçesinde birçok 3 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı otel bulunmaktadır. Bunlar dışında şehir merkezinde bulunan daha ekonomik fiyatlı otel ve pansiyonları da tercih edebilirsiniz. Eğer daha rahat ve özgür bir şekilde konaklamak istiyorsanız, Bartın’da günlük kiralık daire arayışını da başlayabilirsiniz. Kemikpark Otel, Kristal Butik Otel ve Grand Kirazlar Otel, Bartın’ın lüks sınıfına girebilecek otellerinden bazılarıdır. Bu otellerde konaklamanızı lüks bir şekilde yapabilir, Bartın seyahatinizi daha konforlu ve keyifli bir hale dönüştürebilirsiniz. Bartın diğer bütün konularda olduğu gibi, Bartın konaklama konusunda da bol seçenekli bir şehirdir. Kural Pansiyon, Diamond Liman Hotel, Aydoğan Otel, Bedesten Otel size Bartın’da konaklama için daha ekonomik alternatifler sunan otellerden bazılarıdır. Bunlar dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi, Bartın şehir merkezinde eğer dilerseniz pek çok sayıda günlük kiralık daire bulabilirsiniz. Bu daireler sayesinde hem konforlu hem de daha özgür bir şekilde konaklamanız mümkündür, Bartın günlük kiralık daire fiyatları ise genel olarak 80-120 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bartın Festivalleri Nelerdir?

Bartın'a yaptığınız seyahat Haziran ayının ilk haftasına denk geliyorsa, yıllık Çilek Festivali eğlencesine katılabilir ve Bartın'ın folklorik yaşamından renklerin tadını çıkarabilirsiniz. Bartın'ın geleneksel Galla Pazarı ve Çilek Festivali yerel mutfağı sergiliyor, telkari gümüş iplikleri yüzlerce yıllık geleneği büyütüyor… Bartın Kültür Sanat Festivali ve Çilek Festivali Mayıs ayının son haftasında ve Haziran başında yapılır. Bölgede toplanan çilekler sergilenmektedir. Kozcağız Çevre Kültür ve Sanat Festivali, bölgenin el işi ürünlerini bulabileceğiniz Temmuz ayının 2. haftasında düzenleniyor. Ayrıca, Inkumu Yaz Festivali ve Ulus Doğa Festivali Ağustos ayında düzenleniyor. Bartın festivalleri konusunda bu iki festival kadar ünlü bir diğer festival de Ulus Doğa Festivali’dir. Her yıl düzenli olarak Ağustos ayının 1. Haftasında düzenlenmektedir. Bu festivale katılarak Bartın’ın muhteşem doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilir, Bartın’ın muhteşem yerel lezzetlerini deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. Emin olun ziyaretinizi Bartın festivallerinin yapıldığı döneme denk getirecek olursanız, Bartın, her yıl binlerce kişinin katıldığı muhteşem festivalleri sayesinde sizi oldukça fazla eğlendirecek bir şehir.