Bursa Gezilecek Yerler

Bursa Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Ülkemizin en kalabalık 4. Şehri konumundaki yeşil Bursa, 2 milyon 901 bin nüfusa sahip olup Marmara bölgesinde yer almaktadır. Şehrin en önemli özelliklerinden birisi, 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler listesinde dünya sıralamasında 28. Sırada yer almaktadır. Türkiye'de yaşanılabilir şehirlerarasında ise, 1. Sırada bulunan Bursa’da gezilecek yerler bakımından gerek doğa ve gerekse tarihi ve kültürel açıdan da oldukça zengindir.

Ulu Camii

Bursa’da gezilecek yerler arasında ilk sırada olan ve Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı” olarak nitelendirdiği Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında inşa ettirilmiş. Yapım süreci Niğbolu Zaferi sonrasına denk gelen, Atatürk Caddesi üzerindeki dini yapının en önemli özeliği çok ayaklı cami tasarımının en önemli örneği sayılması. Yapının neredeyse eşit büyüklükteki 20 kubbeyle kapatılmış iç kısmını 19. yüzyılın 2. yarısı ile 20. yüzyılın başı arasında farklı ustalar tarafından yazılmış 200’e yakın hat levhası ve duvar yazısı süslüyor. Camiye görkem ve özgünlük katan bir diğer unsur ise ahşap oyma sanatı ile bezenmiş minberidir.

Yeşil Cami ve Yeşil Türbe

Bursa’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir başka yapı ise adını bulunduğu semte vermiş olan Yeşil Cami ve bahçesindeki Yeşil Türbe.

Mermer ve ahşap işçiliğinin yanı sıra çinileri ile ziyaretçilerini büyüleyen cami, 1419 yılında inşa edilmiş. Kentin hemen hemen her yerinden görülebilen Yeşil Türbe’nin yapım tarihi ise 1421. Sultan Mehmet Çelebi tarafından inşa ettirilen sekizgen türbenin tüm duvarlarının çini ile kaplı olması, ona Osmanlı mimarisinde tek olma özelliği kazandırıyor. Mehmet Çelebi ve ailesine ait 8 mezarın bulunduğu 2 katlı türbenin kıbleye bakan mihrabı, İznik çiniciliğinin eşsiz örnekleri arasında gösteriliyor.

Koza Han

Bursa’da gezilecek yerler arasında olan ve 3. Bayezid tarafından Mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılan Koza Han, tekstil ürünleri ile ünlü kentin en önemli alışveriş mekânlarından birisi olarak anılıyor. Kentte tur atarken soluklanıp, çay ve simit keyfi yapabileceğiniz 95 odalı handaki dükkânlarda ipekten üretilmiş giyim ürünleri başta olmak üzere gümüş takılar ve anı eşyaları satılıyor.

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Gümüşlü Kümbet adıyla tanınan, bir Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilmiş olan Osman Gazi’ye ait türbenin içerisinde toplam 15 sanduka bulunuyor. Orhan Gazi Türbesi’nde ise kendisi, eşi, çocuklarınınkiler dışında Yıldırım Bayezid ve 2. Bayezid’in oğullarının mezarları yer alıyor. 19. yüzyılda önce yangın, ardındansa deprem felaketleriyle yıkıma uğrayan türbeler 1863 yılında Sultan Abdülaziz’in emriyle tamir edilerek günümüzdeki görünümlerini kazanmış.

Bursa Gece Hayatı Nasıldır?

Bursa gece hayatı şehrin kalabalık olması ve kayak merkezileri yoğunluğu sebebi ile oldukça haraketli bir yapıdadır. Gece hayatı Bursa’da modern mekanlarda yaşanmaktadır. Hem yerli halk hem de yabancı turistler tarafından en fazla tercih edilen Bursa gece hayatı mekanları şehir merkezinde yoğunluktadır. Şehir merkezinde yer alan eğlence yerlerinde canlı müzik mekanları daha fazla görülmektedir. Uludağ Üniversitesi çevresinde özellikle öğrencilerin tercih ettikleri barlar, kafeler bulunmaktadır. Bursa’da gece eğlenceleri için en fazla tercih edilen yerler; Nilüfer Sultan Ahmet Bulvarı, Altıparmak Caddesi, Mudanya ilçesidir. Bursa Nilüfer bölgesinde sessiz sakin bir ortamda dinlenip yemeğinizi yiyebilir, hafif müzik eşliğinde Bursa gecelerinin tadını çıkarabilirsiniz. Eğer daha canlı mekanlar istiyorsanız dans, müzik ve eğlence dolu mekanlar da bu bölgede yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı gece hayatı için tercih edilen yerler listesinde bir başka seçenektir. İstanbul şehrinde bulunan pek çok ünlü eğlence yerinin şubeleri bu bulvarda yer almaktadır.

Bursa Yemekleri Nelerdir?

Bursa yemekleri şehrin tarihi dokusundan etkilenmiştir. Osmanlı mutfağı etkileri oldukça fazla görülmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Bursa saray yemekleri ile tanınmaktadır. Malzeme ve tarif bakımından geleneksel bir çeşitliliğe sahip olan Bursa mutfağı yemekleri Türkiye’nin farklı illerinde de sevilerek yapılmaktadır. Bursa yemekleri arasında öne çıkan lezzetler İskender Kebabı, İnegöl Köftesi, Pideli Köfte, Cantık, Kestane Şekeri, Kemalpaşa Tatlısıdır. Bursa yemekleri dışında çilek, kestane ve zeytini ile de ünlenmiştir. Osmanlı mutfağı dışında Rumeli göçmenlerinin yerleşim yeri olan Bursa, Rumeli mutfağından da izler taşımaktadır. Bursa seyahatinizde yöresel lezzetleri keşfedebileceğiniz yerler arasında en ünlüleri; Kebapçı İskender, Cumalıkazık Köyü’nde kahvaltı, Gölyazı Ağlayan Çınar Gözleme Evi, Mustafakemalpaşa’da tatlı, Mudanya Tiriliye’de balık, Kestel Saitabat Şelalesinde tereyağı ile pişirilen kiremitte alabalık, Misi Köyü’nde kahvaltıdır. Bursa seyahatinizde merkezde İskender, tahinli pide, ızgara-mangal, kestane şekerini tatmanız, Mudanya’da balık ve pide, Orhangazi’de yayın balığı, İznik ve İnegöl’de köfte ve Karacabey’de de tava yemeklerini seyahatiniz tamamlamadan tatmanız gurmeler tarafından önerilmektedir.

Bursa Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Bursa ulaşım seçenekleri arasında şehir içi ulaşımda belediye ve halk otobüsleri çoğunlukla tercih edilmektedir. Diğer ulaşım seçenekleri arasında minibüs, tramvay, metro, teleferik gibi toplu taşıma araçları ve taksi ile ulaşım bulunmaktadır. Halk otobüsleri yedi ilçede hizmet vermektedir. Bu otobüsler hem şehir içi hem de şehir dışı çevresinde bulunan ilçelerde ulaşım için kullanılmaktadır. Bursaray tramvay hattı Bursa ulaşım seçenekleri arasında en fazla tercih edilen ulaşım metotlarından biridir. Toplu taşıma için Bursakart kullanılmaktadır. Bursakart kullanımı toplu taşımayı ulaşım için kullanacaksanız daha ekonomiktir. Toplu taşıma için kullanabileceğiniz bu elektronik kartı duraklarda bulunan bayilerden temin edebilirsiniz. Uludağ’a seyahat edecekseniz tercih edebileceğiniz ulaşım şekli teleferik olacaktır. 4 istasyonu bulunan teleferik şehir içinde bulunan Teferrüç İstasyonu’ndan başlayıp Uludağ oteller bölgesine doğru seyahatinizi sağlamaktadır.

Bursa Etkinlik Önerileri ve Bursa Eğlence Yerleri

Bursa etkinlik bakımından en canlı şehirlerden biridir. Özellikle sahne sanatları, konserler, resim ve heykel sergileri, müzeler Bursa’da kültürel etkinlikler arasında yer alır. Eğer çocuklarınız ile seyahat ediyorsanız Podyum Parkın Çocuk Parkı veya Şahinkaya Okul Parkı’nda keyifli vakit geçirebilir, Balat Binicilik’te profesyonel eğitimciler eşliğinde at binebilirsiniz. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ise hem büyüklerin hem de çocukların beraber etkinlikleri gerçekleştirebileceği alanlardan biridir. Bursa’da sportif etkinlikler ve outdoor aktivitelerinin adresi ise Uludağ’dır. Uludağ’da kış aylarında kayak, snowboard yapabilir veya bu branşlarda uzman eğitmenlerden hem çocuklarınız hem de kendiniz için ders alabilirsiniz. Bursa’da tarihi ve kültürel etkinlikleri tercih ediyorsanız Osmangazi ve Yıldırım Mahalleleri ’nde tarihi yapıları ziyaret edebilir, 500 yıllık hamamlarda Bursa’nın doğal yer altı mineralli sularında şifa bulabilirsiniz. Karagöz Gölge Oyunu Bursa seyahatinizde katılmanız gereken etkinlikler arasında yer almalıdır.

Bursa Konaklama İpuçları

Bursa konaklama açısından her keseye göre çeşitli seçenekler sunmaktadır. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İznik, İnegöl, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Orhaneli, Mustafakemalpaşa, Orhangazi ve Yenişehir Bursa konaklama bölgeleri arasında tercih ediliyor. Osmangazi ilçesi özellikle otel seçeneklerinin fazla olması ile dikkat çekmektedir. Uludağ yakınında bulunan Osmangazi hem doğal güzellikleri hem de tarihsel özellikleri ile konaklama yapabileceğiniz yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Osmangazi’ye bağlı Çekirge bölgesi farklı otel konseptleri ile son yıllarda konaklama için tercih edilmeye başlamıştır. Şifalı suları ile ünlü Bursa’da yer alan kaplıca otelleri sağlık turizmi açısından büyük önem taşımaktadır. Kaplıca otellerinde konaklayabilir, Bursa’nın tarihi mekanlarını ziyaret edebilir, mineralli sularında şifa bulabilirsiniz. Kış turizmi ile öne çıkan Bursa şehri Uludağ Kayak otelleri ile dünyaca ünlenmiştir. Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve dünyanın birçok ülkesinden gelen tatilciler kar keyfini Uludağ’da yaşamaktadır. Kayak otelleri mevsimsel yoğunluklar yaşamaktadırlar. Bu nedenle rezervasyon yaptırmak için erken hareket edilmesi gerekmektedir.

Bursa Festivalleri Nelerdir?

Gece hayatı, kültürel ve tarihi yapış yanında Bursa festivalleri ile öne çıkan şehirlerdendir. Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip Bursa’da düzenlenen festivallerden en önemlileri; Uluslararası Bursa Piyano Festivali, Winterfest, Uludağ Whitefest, Uludağ Kış Şenliği, Bursa Kitap Festivali, Barolar Tiyatroları Festivali, İnegöl Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali ve Gemlik Zeytini festivalidir. Bursa’da düzenlenen festivaller arasında Misi Yerel Şenliği de dikkat çekmektedir. Ocak ve Şubat aylarında genellikle 3 döneme yayılarak gerçekleştirilen Winterfest en fazla ilgi gören festivaldir. Mayıs ayında ise Bursa’da Bahar Şenlikleri düzenlenmektedir. Çocuklarınız ile festivallere katılmak istiyorsanız Kasım ayında düzenlenen Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali sizin için doğru bir seçenek olacaktır. Türkiye’nin en uzun soluklu festivali olma özelliği taşıyan Bursa Festivali her yıl dünyaca ünlü müzik gruplarını izleyiciler ile buluşturmaktadır. Bu festivalde konserler dışında önemli sergiler de düzenlenmektedir.