Niğde Gezilecek Yerler

Niğde Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Niğde, zengin mirası ile Niğde Gezilecek Yerler bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Hititlerden başlayan medeniyet sıralamasında Persler, Romalılar, Osmanlı ve daha nicesi bu topraklar üzerinde yaşamıştır. Antik dönemlerden kalma birçok önemli yere sahip olan Niğde’ye geldiğinizde gezilecek ve görülecek yerler rehberiniz oldukça kalabalık olacaktır.

Niğde Gezilecek Yerler Doğal Güzelliklerden Başlayın: Çinili Göl

2 bin 600 metre yükseklikte yer alan bu inanılmaz göl, sizi hem kendisine aşık edecek hem de şaşkına çevirecektir. Niğde de yer alan bu göl Bolkar Dağlarında yer almaktadır ve ülkemizde yer alan buzul göller arasında en önemli yere sahip olanlarındandır.

Doğa Sporları Seveneler İçin Bir Tercih: Cımbar Vadisi

Bu vadi oldukça büyük ve heybetli olup birçok doğa sporuna da ev sahipliği yapmaktadır. Eğer siz de bir doğa sporu aşığı iseniz Cımbar Vadisi’ne gelerek dağ tırmanışı, kaya tırmanışı gibi farklı aktiviteleri deneyimleyebilirsiniz. Tekil olarak da gelebileceğiniz gibi buraya gelen birçok grup gibi kalabalıkta gelerek dağcılık sporlarını deneyimleyebilirsiniz.

Eşsiz Bir Niğde Gezilecek Yerler Durağı: Göllüdağ Ören Yeri

Niğde’nin Kömürcü Köyü yakınlarında yer alan sönmüş bir volkanik dağ özelliklerini taşımaktadır burası. Oldukça dikkat çekici bir güzelliğe sahip olan bu dağ ve üzerindeki gölet eğlenceli ve heyecan verici bir araştırma ve keşfetme noktası olabilir. Birkaç kişi ile doğa yürüyüşüne çıkın ve bu inanılmaz yeri keşfedin.

Mimarisi İle Sizleri Hayran Bırakacak Bir Yer: Eski Gümüş Manastırı

Eşsiz görünümü ile her göreni hayrete bırakan bu manastır, Gümüşler kasabasında yer almaktadır. Bu manastır Kapadokya bölgesinde yer alan ve günümüze en iyi şekilde korunarak gelen en büyük manastır olma özelliğini de taşımaktadır. Büyük bir kayalanın oyularak içine inşa edilen bu manastırın yapılma tarihi ise milattan sonra on ya da on üçüncü yüzyıl olduğu düşünülmektedir. Osmanlı Döneminde ise İslamiyet dışında başka dinlere inanan halkın ibadethane olarak kullandığı kayıtlarda karşımıza çıkmaktadır. Buraya geldiğinizde sizi karşılayacak birçok mimari detay var ancak en güzeli Meryem Ana’nın dünyada ilk gülümsediği fresk motifidir.

Niğde Gezilecek Yerlere Niğde Kalesi İle Devam Edin

Niğde il sınırları içerisinde yer alan bu kalenin tam olarak kim ya da ne zaman yaptırıldığı konusunda kesin bir bilgi maalesef ki yoktur. Bu kalenin bir diğer göz çarpan özelliği ise Saat Kulesinin kale içinde yer almasıdır. Bu iki yapının da tarihleri hakkında kesin bir bilgi olmasa da Niğde’ye geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yapıların başında gelmektedir.

Niğde Gece Hayatı Nasıldır?

Niğde gece hayatı çok aktif şehirlerimizden biri değildir. Şehirde az sayıda gece eğlencelerinin olduğu mekan bulunmaktadır. Bariye Cafe& Bar, Nezih Bar, Casablanca Bistro& Pub, Henry Jones, Kahverengi Cafe, Beyaz Piyano Cafe şehirde gece eğlencelerinin yaşandığı ender sayıdaki yerlerdendir. Bariyer Cafe& Bar şehirde gece eğlenceleri dendiğinde en fazla tercih edilen mekandır. Alkol menüsü de bulunan mekanda sabaha kadar gece eğlencesi devam eder. Nezih Bar Niğde gece hayatı eğlencelerinde tercih edilen bir diğer mekandır. Casablanca Bistro& Pub’ da ünlü sanatçılar zaman zaman sahne almaktadır. Bu mekanda her gün canlı müzik performansları sergilenmektedir. Henry Jones ise hem menüsü hem de ortamı ile sevilen yerlerdendir. Kahverengi Cafe ise canlı müzik yapan ve arkadaşlarla bir şeyler içilebilecek mekânlardandır. Beyaz Piyano Cafe gece eğlence mekanlarında sakinliği arayanların ilk uğradıkları adrestir.

Niğde Yemekleri Nelerdir?

Niğde yemekleri şehrin kendine has kültürünü yansıtmaktadır. Niğde mutfağı et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır. Özellikle kış mevsiminde tüketilen Arabaşı Çorbası yöre tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Kuzu etiyle hazırlanan Niğde Tava ve Söğürme yemekleri Niğde’nin ünlü lezzetlerindendir. Ayva Boranisi Niğde’nin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Niğde elma üretimi ile ünlü şehirlerimizden biridir. Niğde elması aroması ile öne çıkar. Elma Niğde yemeklerinde oldukça fazla kullanılır. Elma ile yapılan yemeklerin başında Pirinçli Elma Dolması gelmektedir. Niğde lokumu ile de ünlüdür. Köfter adı verilen bu lokum Pekmez, su ve nişasta karışımı ile yapılır. Pekmez Niğde bağlarında yetiştirilen özel üzümlerden yapılmaktadır. Niğde usulü erişte beyaz peynir, ceviz ve maydanoz ile yapılmaktadır. Yörede çok sevilir. Mazaklı köftesi; kıyma, köftelik bulgur ve irmik ile yapılır. İçine maydanoz ve kuru nane konur. Soğan ve salça ile hazırlanan suya konan minik köfteler Niğde’nin en güzel lezzetlerinden olan Mazaklı Köftesi’ ne dönüşür. Niğde tava, Niğde tarhanası, Niğde usulü etli bamya, Kabak musakka, Kaymak tatlısı, Halveter, Niğde usulü kuymak, Beyaz kiraz reçeli, Niğde gazozu yörenin diğer sevilen lezzetlerindendir.

Niğde Ulaşım Bilgileri ve Niğde Eğlence Yerleri

Niğde ulaşım genellikle karayolu ile sağlanmaktadır. Anadolu’yu güney ve doğu bölgeleri ile bağlayan yolların kavşak noktasında yer alan Niğde’ye kara yolu ulaşımı ile rahatlıkla ulaşılır. İstanbul- Niğde arası mesafe yaklaşık olarak 783 Km’dir. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 595 Km olan yolculuğu yaklaşık olarak 1 saat 17 dakika sürede yapabilirsiniz. Niğde Ankara’ya 346 km, İzmir'e ise 800 km uzaklıkta yer alır. Niğde'ye 130 km uzaklıktaki Kayseri Havalimanına kadar uçakla gelip buradan da otobüs ve taksilerle şehre ulaşabilirsiniz. Kayseri Niğde arası yaklaşık 131 kilometre, Malatya Niğde arası yaklaşık 478 kilometre, Adana Niğde arası yaklaşık 194 kilometredir. Niğde şehir içi ulaşım halk otobüsleri ve dolmuşlar ile yapılır. Niğde toplu taşıma araçlarında Kent Kart kullanılmaktadır. Bu kart ile yapılan şehir içi otobüs ulaşımı ekonomik bir şekilde gerçekleşmektedir. Kent Kart şehrin birçok noktasından temin edilmektedir. Niğde Otobüs Terminali’nden kalkan dolmuşlarla da şehir içinde ulaşım yapılmaktadır.

Niğde Etkinlik Önerileri ve Niğde Eğlence Yerleri

Niğde eğlence yerleri sınırlı sayıda olsa da şehirde gece eğlenceleri yapan bazı mekanlar da bulunmaktadır. Niğde etkinlik takvimi genellikle Niğde Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Çeşitli konularda ve sektörlerde düzenlenen konferanslar, söyleşiler, şiir dinletileri, konserler bu etkinlik takviminde yer almaktadır. Şehirde düzenlenen ve düzenlenecek olan etkinlikler şehrin resmi internet sayfasından takip edilebilir. Niğde’de bireysel veya turlar ile yapılacak pek çok gezi etkinlikleri düzenlenir. Niğde Müzesi, Niğde Kalesi, Camiler, Saat Kulesi gibi tarihi ve kültürel yerler bu gezi etkinlikleri içinde yer alır. Melle Dostluk Parkı Niğde’de yürüyüş yapıp ailenizle de keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler arasındadır.

Niğde Konaklama İpuçları

Niğde konaklama için oteller daha fazla tercih edilmektedir. Niğde otellerinin birçoğu merkezi yerlerde konuşlanmıştır. Bazı oteller ise şehrin gezilecek tarihi mekanlarına daha yakındır. Bahar ve yaz aylarında Niğde otel fiyatları diğer sezonlara göre daha yüksek bir seyir izliyor. Niğde otellerinin bir kısmı şehir merkezinde yer alırken bir kısmı da termal kaynakları ile ünlü Çiftehan ve diğer çevre ilçelerde bulunuyor. Çiftehan Termal Otel, Çiftehan Kaplıcalarında, Adana- Pozantı yolu üzerinde konumlanmaktadır. Adana'ya 100 km ve Niğde'ye 80 Km uzaklıktadır. Adana Havalimanı tesisten 120 km mesafededir. Tesis dileyen konuklarına ek ücret karşılığında havalimanı transfer hizmeti sunmaktadır. Hotel Şahiner Niğde, tarihi yapıları, kaplıcaları ve şifalı suları ile ünlü Niğde Merkez'de yer almaktadır. Tesis, tüm olanakları ile kaliteli bir hizmet anlayışına sahiptir. Hotel Şahiner Niğde, açık büfe kahvaltı konsepti ile hizmet vermektedir. Otel bünyesinde restoran mevcuttur. Grand Hotel Niğde, şehrin merkezindeki yer alan konumuyla misafirlerine kusursuz bir hizmet sunmaktadır. Modern dekorasyonlu bu tesis, Nevşehir otogarında yürüyerek sadece 5 dakikalık mesafede yer almaktadır. Niğde'nin termal bölgesi Çiftehan’ ın tam merkezinde faaliyet gösteren Çelikhan Hotel & Spa, iş, turizm ve eğlence amaçlı konaklamalar için tercih edilmektedir.

Niğde Festivalleri Nelerdir?

Niğde festivalleri tüm yıla yayılmış olan şehirlerimizden biridir. Darboğaz Kiraz Festivali Darboğaz Köyü’nde düzenlenmektedir. Her yıl düzenlenen geleneksel festival Temmuz ayında yapılmaktadır. Festivalde en iyi kiraz yetiştiricileri seçilip ödüller dağıtılmaktadır. Cadı Çayı Kültürel ve Yöresel Yayla Şenliği her yıl Haziran ayında yapılmaktadır. Bu festivalde yöresel lezzetler tanıtılır ve şenlikler düzenlenir. Yöresel oyunlar ve çişitli alanlarda yarışmaların düzenlendiği festivalin katılımcı sayısı oldukça fazladır. Tyana Kültür ve Turzim Festivali Bor ilçesinde yapılmaktadır. Tyana Antik Kenti’nin tanıtımının amaçlandığı festivalde çeşitli gösteriler düzenlenir ve yarışmalar yapılır. Sıla-i, Rahim ve Ayran Şöleni her yıl Ağustos ayında Kayırlı Kasabası’nda düzenlenir. Sıla-i Rahim ve Ayran Şöleni’nde çeşitli gösteriler düzenlenmektedir. Niğde festivallerinin tarihleri değişebileceğinden şehrin resmi internet sayfasından festival tarihlerini ve detaylı bilgilerini takip etmek gerekmektedir.