Sivas Gezilecek Yerler

Sivas Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Anadolu yarımadasının orta kısmında yer alan Sivas, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehirdir. Sivas’ta gezilecek yerler rotaları bu medeniyetlerin izlerini taşır.

Hafik Gölü

İç Anadolu’nun önemli şehirleri arasında yer alan Sivas, Hafik gölü ile yıl içinde birçok ziyaretçi ağırlar. Sivas’ta gezilecek yerler arasında bulunan Koçhisar gölü olarak da bilinen gölde birçok balık türü bulunmaktadır. Bu bölgeye geldiğiniz zaman olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Aynı zamanda göl çevresinde birçok tesis bulunmaktadır. Tesislerden biri belediyeye bağlı olan göl gazinosudur. Hafik Gölünü gezmek isterseniz gölün kenarında herhangi bir tesiste yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Divriği Kalesi

Sivas bölgesinde yer alan tarihi bir kaledir. Tarihte Bizans ile İran arasında sınır karakollarından biri olma özelliğini taşıyordu. Divriği kalesi, bugün bulunan Çaltı çayı üzerinde yüksek bir tepede sağlam bir kale olarak stratejik önem taşıyordu.

Yakın bir tarihe kadar Divriği kalesinin hemen alt kısmında küçük bir yerleşim yeri varmış. Bu yerde yaşayanlar zaman içinde tepeden ovaya doğru yerleşmeye başlamışlar. Kale surlarının batı yüzüne iki kapı açılmıştır. Biri ise bugün tamamen duvarla örülmüştür. Güneyde bulunan diğer kapı ise bir kısmı yıkık halde. Yüksekliğin dörtte üçü ise toprakla dolmuştur. Bu kapı ise kırık bir kemerle biten çok yüksek bir kapı boşluğuna ulaşıyor.

Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas’ta gezilecek yerler listesinin bir sonraki durağı ise Sivas Çifte Minareli Medrese ’dir. Sivas il merkezde bulunan medrese, 1271 yılında yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş tarihi bir yapıdır. Kitabesinde yazan bilgiye göre, medrese İlhanlı veziri, Sahip Şemseddin tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde sadece görkemli bir şekilde iki minaresi kalan medresenin bir de taç kapısı bulunmaktadır. Taç kapısı üzerinde bulunan süslemeleri ile bugün de yoğun ilgi görmektedir. Medresenin karşısında ise Şifaiye medresesi bulunuyor.

KoyunKaya Mesire Yeri

Sivas’ın İmranlı ilçesinde yer alan ve Sivas’ta gezilecek yerler arasında bulunan mesire alanı, cennetten bir parça gibidir. Yol şartları biraz zor olsa da Koyunkaya Mesire Yeri’ne vardığınızda nu güzel alandan ayrılmak istemezsiniz. Yol boyunca çağlayanlar ve dereleri görebilirsiniz.

Sivas Sızır Şelalesi

Sivas’ta gezilecek yerler arasında bulunan Sivas Sızır Şelalesi Gemerek ilçesine bağlıdır. Yaz kış coşkun akan şelalesi ve yeşillikler içerisindeki mesire alanıyla Sivaslıların dinlenmek için gittikleri yerlerin başında gelir. Tam bir doğa harikasıdır.

Yıldız Dağı

Kış sporlarına merakınız varsa, Sivas'a kışın gittiğinizde burayı görebilirsiniz. Burası birçok etkinliği de ev sahipliği yapmaktadır.

Buruciye Medresesi

Buruciye Medresesi tarihi kent meydanındadır. 1271 yılında fizik, kimya, astronomi öğretimi yapılmak amacıyla inşaa edilmiştir.

Sivas Gece Hayatı Nasıldır?

Sivas gece hayatı çok aktif olmamakla birlikte gece eğlenceleri için bazı mekanlar bulmak mümkündür. Şehirde üniversitenin varlığı nedeniyle gece hayatı biraz canlılık göstermektedir. İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi gece eğlenceleri için bazı uygun mekanları barındırmaktadır. Şehirde gece eğlenceleri için tercih edilen mekanlar Heybeli Bar, Balkon Cafe, Aksu Cafe, Cafe Bahane, Neşve Sivas ve Captain Crown Bar ve Brother’s Cafe&Bar’dır. Şehir merkezinde yer alan Heybeli Bar canlı müzik ve restoran konsepti ile hizmet vermektedir. Eskikale Mahallesi’nde yer alan Balkon Cafe ise canlı müzik yapılan diğer bir mekandır. Genellikle kafe tarzı yerlerde daha fazla yaşanabilen gece eğlenceleri Benzin Cafe, Taş Ev, Sanat Cafe’ de sürmektedir. Kafeler gece geç saatlere kadar hizmet verir.

Sivas Yemekleri Nelerdir?

Sivas yemekleri ile ünlü olan şehirlerimizden biridir. Sivas kültürünü yansıtan yöresel yemekler arasında; Kesme Aşı, Baviko, Kelle Tatlısı, Sirok, Gömme, Salata Kurutması, Mercimek Badı, Pazik, Dal Turşusu, Peskütan Çorbası, Sivas Katmeri yer alır. Sivas’ta hıngel olarak bilinen mantı Sivas’ın en ünlü yemeklerindendir. Patatesli veya peynirli olarak yapılan Hingel üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Sübüra, Kare veya yuvarlak şekillerde hazırlanmış hamurlar ile yapılır. Yoğurtla karıştırılarak çorba haline getirilir. İçindeki hamura boncuk mantı denir. Soğuk servis edilir ve yaz yemeklerindendir. Sivas Ketesi yöresel lezzetlere örnektir. Yemeklerin yanında sunulan Sivas Ketesi 5 çaylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır. Sivas’ın ilçesi Divriği’nden çıkan Divriği Pilavı tüm Türkiye tarafından bilinmektedir. İçindeki kuzu eti, nohut ve kuş üzümü lezzetine lezzet katar. Sivas Kebabı Sivas’ın ünlü lezzetlerindendir. Sebze ağırlıklı bir kebaptı ve uzun süre pişirildikten sonra servis edilir. Sivas Köftesi bilinen köftelerden daha geniş şekilde hazırlanır. En önemli özelliği Sivas etinin lezzetidir. 

Sivas Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Sivas ulaşım genellikle otobüs, minibüs ve taksiler ile yapılmaktadır. Şehirde raylı sistem yapılanması yoktur. Toplu taşıma araçlarında Kent Kart kullanılmaktadır. Kent Kart şehrin her noktasında satılmaktadır. Kent Kart kullanımı ile otobüslerde ekonomik yolculuk yapmak ve aktarma özelliğinden faydalanmak mümkündür. Kent Kartta öğrenci ücreti 1.50 TL, tam bilet ücreti ise 2 TL’dir. Sivas’ın ilçelerine ulaşım semt garajından yapılmaktadır. Semt Garajı şehir otogarının yanında yer alır. Sivas merkezden Akıcılar ilçesine uzaklık 173 km, Altınyayla ilçesine uzaklık yaklaşık 80 kilometre, Divriği ilçesine olan uzaklık 164 kilometre, Doğanşar ilçesine olan uzaklık 95 kilometre, Gemerek ilçesine olan uzaklık 112 kilometredir. Kangal ilçesi merkeze 80 kilometre, Suşehri ilçesi 144 kilometre, Zara ilçesi ise Sivas merkeze 72 kilometre mesafededir. Sivas merkezde gezilecek yerler genellikle birbirine yakın konumda yer aldığı için kent merkezinin önemli bir bölümünde araç kullanmaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

Sivas Etkinlik Önerileri ve Sivas Eğlence Yerleri

Sivas etkinlik takvimi içerisinde yer alan etkinlikler genellikle Sivas Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Şiir akşamları, söyleşi programları, tiyatro oyunları şeklinde gerçekleşen etkinliklerin yanında Açıkhava etkinlikleri de yapılabilir. İç Anadolu’nun önemli şehirlerinden biri olan Sivas hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde yapılabilecek outdoor etkinlikler ile doludur. Kış ayında Yıldız Dağı Kayak Merkezi’nde çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Kayak merkezinde kızak, buz parkı ve acemi pisti bulunmaktadır. Telesiyej, teleski ve kızak yapabileceğiniz Yıldız Dağı kış aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Özellikle yaz aylarında seyahatinizi yapıyorsanız sunduğu görsellik ile ünlü Pusat Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. Hediye alabileceğiniz dükkanların, fotoğraf çekebileceğiniz ve bir şeyler atıştırabileceğiniz Şifahiye Medresesi gezi etkinliğinizde ter alabilir. Kuyumcuların ve kafelerin olduğu Taşhan, Sivas keşif gezinizde bir sonraki durağınız olabilir. Sivas eğlence yerleri ise hem aile olarak hem de bireysel olarak ihtiyacınızı karşılayacak kapasitededir. Her türden talebe karşılık verebilecek olan bu yerler, her yıl çok sayıda ziyaretçiye, eğlence vakitler geçirtmektedir.

Sivas Konaklama İpuçları

Sivas konaklama yapmak için en fazla seçeneğe sahip şehirlerden biridir. Şehir merkezinde 3 yıldızlı ve 4 yıldızlı pek çok modern otel bulunmaktadır. Bütçe dostu çeşitli pansiyon seçenekleri şehirde bulunmaktadır. Sivas Kalesi’ne yakın konumda bulunan konaklama yerlerinde ulaşım çok daha rahat yapılmaktadır. Sivas merkezinde lüks konaklama alternatifleri arasında yer alan Buruciye Hotel ve Hilton Garden Inn konaklama için en fazla tercih edilen otellerdir. Buruciye Hotel, Sivas tren istasyonuna yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Hilton Garden Inn misafir memnuniyeti puanlarına göre en fazla tercih edilen otellerdendir. Lüks otel statüsünde olan Hilton Garden Inn Sivas Kalesi’ne 2 kilometre uzaklıktadır. Şehir manzarasına tam hakim odaları ile konaklayan misafirlerini memnun etmektedir. Revag Palaca Hotel ise 4 yıldızlı otellerdendir. Sivas otogarı ve Sivas tren istasyonuna 2 kilometre uzaklıkta yer alan otel kahvaltısı ve restoranı ile ünlüdür. Royal Sivas Hotel ve Eretna Hotel konaklanabilecek diğer oteller arasındadır. Sultan Hotel 3 yıldızlıdır ve Sivas şehir merkezinde bütçe dostu otellerden biridir.

Sivas Festivalleri Nelerdir?

Sivas festivalleri Sivas’ın tarihi ve kültürel çeşitliliğini vurgular niteliktedir. 4 Eylül Sivas Kongresi ve Sanat Etkinlikleri Eylül ayında gerçekleştirilir. Kurtuluş Savaşı ve Türkiye tarihinin önemli şehri Sivas’ta yapılmış olan Sivas Kongresi’nin gerçekleştirildiği tarihlerde düzenlenen etkinlik bayram havasında geçmektedir. Tokuş Köyü Yoğurt Festivali Temmuz ayında yapılmaktadır. Yöresel bir etkinlik olan festivalde Sivaslılar bir araya gelir. Halaylar çekilir, türküler söylenir ve Sivas pirleri ve dedeleri anılır. Geleneksel Ahmet Ayık Karakucak Güreşleri ve Bal Festivali Temmuz ayı ortasında yapılır. Güreş karşılaşmaları ve şampiyonalar düzenlenir. Festivalin son gününde ise konserler verilir. Sivas’ta gerçekleşen MERDER Bal, Yoğurt ve Madımak Festivali Ağustos ayı başında, Akıncılar Kavun Festivali Ağustos ayı sonunda, Divriği Halk Ozanları Şenliği Temmuz ayı ortasında gerçekleşen festivaller arasındadır. Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri festival havasında geçmektedir ve haziran ayı sonunda yapılmaktadır. Festival tarihleri ve kapsamları değişebileceğinden Sivas şehir festivalleri ile ilgili kaynaklardan tarih ve yer bilgilerinin doğrulanması gerekmektedir.