Tokat Gezilecek Yerler

Tokat Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Tokat Gezilecek Yerler yazısı sayesinde Antik Bizans döneminden bile önce yaşam merkezi olan bu toprakları yakından tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tokat, günümüzde gelen turistlere en gizemli ve büyüleyici tarihi noktalarını sunarken, bir yandan da doğal güzelliklerini tarih ile birleştirmektedir. Eğer yolunuz Tokat’a düşecekse ya da planlıyorsanız bu yazıya göz atmanızda fayda olacaktır.

Tokat Gezilecek Yerler Arasından İlk Görmeniz Gereken: Ballıca Mağaraları

Tahminen 3,5 milyon yıl önce oluşmaya başlayan bu mağaralar, dünyanın sekizinci harikası olarak değerlendirilmektedir. Oldukça büyüleyici bir doğal güzellik olan Ballıca Mağaraları, ismini aldığı Ballıca Köyü sınırları içerisindedir. Ülkemizde ve hatta dünyanın hiçbir yerinde böylesine güzel ve etkileyici bir mağara bulamayabilirsiniz. Turistik bir cazibe noktası olmasıyla birlikte birçok araştırmacı içinde inanılmaz bir madendir. Birkaç salonu olan mağaranın içinde büyük kolonlar, travertenler gibi oldukça ilginç yapılar yer almaktadır.  

Kuş Cenneti’ne Bir Yolculuk Yapın: Kaz Gölü

Ülkemizde birkaç yerde kuş cennetleri bulabilirsiniz. Ekolojik yaşamı oldukça zengin olan topraklarımızda bir başka yerde bu unvana hak kazanmıştır. Kaz Gölü, sazlarla kaplı olmasından dolayı birçok kuş türü için ideal bir yuva oluşturmaktadır. Bu nedenle kuş cenneti olarak anılan Kaz Gölü’ne her yıl binlerce göçmen kuşlar uğramaktadır. Bu alanda sürekli yaşayan kuşlarla birlikte inanılmaz bir görüntü oluşturmaktadır. Eğer göçmen kuşları görmek istiyorsanız Mart ve Mayıs aylarında kuluçka dönemi başlar ve bu Temmuz’a kadar devam eder. Bu aylar arasında bu gölü ziyaret edebilirsiniz.

Mahperi Hatun Kervansarayı

Pazar ilçesinde yer alan bu kervansaray, Selçuklu döneminden kalmıştır. Taştan yapılan han, İpek yolu üzerinde yer aldığı için oldukça önemli bir konuma sahipti. Burayı ziyaret ettiğinizde yapımı hakkındaki tüm bilgileri giriş kapısının yanında yer alan kitabesinden öğrenebilirsiniz. Mimari detaylarını incelediğiniz ise geleneksel Anadolu Selçuklu mimarisinin izlerini görebileceksiniz. Yıllar içinde restorasyon çalışmaları yapılsa da orijinalliği korunmaya çalışılmıştır.

Sulusaray Antik Kenti

İl merkezine 69 kilometre uzaklıkta yer alan Sulusaray Antik Kenti, bir Roma dönemi yaşam merkezidir. Burada yapılan kazılar sonucunda çıkarılan kanıtlar arasında şehrin kitabesi de yer almaktadır. Kitabe, şehrin merkezine yerleştirilmiştir. Milattan önce birinci yüzyılda kurulmuş olan bu kentin kurucusu ise Roma İmparatoru Trajan’dır. Döneminde Pontus Galatius ve Polemoniacus eyalatlerinden ayrılarak Cappadocia eyaletine eklenmiştir. Kaynakları incelediğinizde ise bu kentin, döneminin Karadeniz’in en büyük beş şehrinden biri olduğunu görebilirsiniz. Günümüzde buraya gelerek açık hava müzesinde gezebilir ve tarihe tanık olabilirsiniz.

Tokat Gece Hayatı Nasıldır?

Tokat ili gece hayatı bakımından fazla canlı olmayan illerimizden biridir. Tokat gece hayatı pek haraketli olmazsa da gece eğlenceleri için birkaç mekan bulmak mümkündür. Kum& Bar, Binbir Gece Club & Bar, Vitamin Bar, Felicita, Cadde Cafe & Restaurant, Sky Cafe, Sky Club, Yeşil Park, Destan Cafe Tokat’ta gidilebilecek gece eğlenceleri adresleridir. Çavuş Oğlu Tower Hotel, RMS Atlas Hotel, Dedeman Tokat, Grand Alin Hotel, Grand Ballica Hotel, Tokat Royal Hotel gibi otellerin bar kısımlarında canlı müzik eşliğinde gece vakit geçirilebilmektedir. Tokat gece hayatı genel olarak sokak kafelerinden geçer. Şifa Birahanesi, Grand Disco, Beste Bar, Moda Pub, Emi Müzikal Tokat’ta gece eğlenceleri için gidilebilecek eğlence mekânları arasında yer alır.

Tokat Yemekleri Nelerdir?

Tokat yemekleri çeşitliliği ile sevilen mutfaklardan biridir. Tokat mutfağında ünlü olan yemeklerden Tokat Kebabı, Tokat'ta onlarca yıldır bağ evlerinde veya eski Tokat evlerinin birçoğunda sadece bu kebap için tasarlanmış kebap fırınlarında pişirilip tüketilen yöresel bir yemektir. Tokat'ın yöresel yemeklerinden olan madımak yöre halkı için oldukça önemlidir. Madımak zamanı madımak toplanması kadınlar için sosyalleşmenin yollarından biridir. Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Etli Dolma, Yavan (Erikli) Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Dolma İçi, Nohut Yahnisi, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Nohut Mayalı Cevizli Çörek, Katmer, Yufka, Çökelekli Gözleme, Çökelekli Pide, Tokat Simidi, Yağlı, Elbiseli (Bez) Sucuk, Çemen, Zile Pekmezi, Zile Köme, Kızılcık Hoşafı, Kuşburnu ve Zambak Reçeli Tokat’a has yöresel lezzetler arasında yer alır. 

Tokat Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Tokat ulaşım belediye otobüsleri ve taksiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Tokat merkez bölgesinde her yere ulaşım yürüme mesafesinde olduğu için araca pek fazla gerek duyulmamaktadır. Belediye otobüsleri ve taksi ile ulaşım dışında Tokat’ta ulaşım için araç kiralama seçeneği de bulunmaktadır. Şehir merkezinde yer alan araç kiralama firmalarından kısa süreli veya uzun süreli araç kiralayarak Tokat ve çevresine ulaşımınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tokat’ta şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz araçlar ve güzergah bilgileri için Tokat Ulaşım Rehberi’ne bakmanız yararlı olacaktır. Tokat’a seyahat etmeyi planlıyorsanız Türkiye’nin her ilinden Tokat’a kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Havayolu ile ise İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden Tokat’a aktarmasız uçuşlar yapılmaktadır. Amasya Tokat arası yaklaşık 115 km, Sivas Tokat arası yaklaşık 107 km, Çorum Tokat arası yaklaşık 182 km, Ordu Tokat arası yaklaşık 218 km, Samsun Tokat arası yaklaşık 241 km, Ankara Tokat arası yaklaşık 385 km, İstanbul Tokat arası yaklaşık 796 km, İzmir Tokat arası yaklaşık 980 km mesafede yer almaktadır.

Tokat Etkinlik Önerileri ve Tokat Eğlence Yerleri

Tokat etkinlik takviminde müzikaller, tiyatro oyunları gibi sahne sanatları etkinlikleri daha fazla yer almaktadır. Tokat eğlence yerleri açısından özellikle gece eğlenceleri için sınırlı sayıda seçeneğe sahiptir. Tokat eğlence yerleri arasında yer alan TOKAT Taşhan, Kızıltamu Tokat Korku Evi, Net Club Eğlence Merkezi, Bereket Bilardo gibi yerlerde eğlenceli saatler geçirmeniz mümkündür. Tokat’ta bulunan sinemalardan Asberk Sineması, Karizma Sineması da birçok eğlenceli aktivite düzenleyen yerler arasında yer alır. Tokat’ta açık hava aktiviteleri seçenekleriniz de bulunmaktadır. Tokat merkezde 900 Adımda 900 Sene turları yapılmaktadır. Turun 27 durağı vardır. Dilerseniz bu turdan sonra öğle yemeğinizi Tokat yöresel yemeklerini sunan restoranlarda yiyebilirsiniz. Daha sonra Ballıca Mağarasını ve Kaz Gölü’nü dolaşabilirsiniz. Eğer Tokat’ta en sevilen eğlencelerden bir olan Ekmek Arası Tiyatro’nun açık olduğu zamanlarda seyahatinizi yapıyorsanız bu işletmenin oyunlarını mutlaka seyretmelisiniz.

Tokat Konaklama İpuçları

Tokat konaklama için genellikle oteller tercih edilmektedir. Şehirde 2 yıldızlı, 3 yıldızlı ve 4 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Tokat’ta konaklama için tercih edilen yerler arasında misafir memnuniyet puanları en yüksek olan yerler; Çavuşoğlu Tower Hotel, Green Erek Hotel, Grand Ballica Hotel, RMS Atlas Hotel, Dedeman Tokat, Grand Alin Hotel, Tokat Royal Hotel, Nuri Park Otel, Tokat Büyük Hotel, Yeni Çınar Otel’dir. Tokat Niksar’da konaklama yapmak istiyorsanız tercih edilen Ayvaz Hotel sizin için iyi bir tercih olabilir. Erbaa ilçesinde konaklama yapmak istiyorsanız ise Familya Otel ve Önder Hotel konaklama seçenekleriniz arasında yer alabilir. Tokat ilinde konaklama için en fazla tercih edilen otel Çavuşoğlu Termal Otel olmaktadır. Bu otelde sauna, hamam, kapalı havuz, toplantı salonları ve masaj salonları bulunmaktadır. Otel hem iş hem de tatil seyahatleri için tercih edilmektedir.

Tokat Festivalleri Nelerdir?

Tokat festivalleri arasında en öne çıkan festivallerden biri olan Zile Kiraz Festivali Haziran ayında düzenlenmektedir. Zile kirazını ülkemize ve dünyaya tanıtmak için düzenlenen festivalde birçok etkinlik yapılmaktadır. Niksar Motosiklet Festivali Ağustos ayında yapılır. Niksar Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenen festivalde motor sporları tanıtılır ve etkinlikler yapılır. Uluslararası Geleneksel Erbaa Yaprak Festivali Erbaa Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Kültürel Etkinlikler Ve Çilek Festivali Gökal Belediye Başkanlığı tarafından 23 Haziran’da, Geleneksel Emir Seyit Beldesi Bağ Yaprağı Kültür Ve Dayanışma Festivali Emir Seyit Belediye Başkanlığı tarafından 23 Haziranda, Dikili Belediyesi Yayla Şenlikleri Ve Güreş Etkinlikleri Dikili Belediye Başkanlığı tarafından 7 Temmuzda düzenlenmektedir. Yazıcık Kasabası Karaçam Düden Yaylası Kır Yemeği Şenlikleri Temmuz ayında Yazıcık Belediye Başkanlığı tarafından koordine edilmektedir. Kültür Ve El Sanatları Festivali Tokat’ta en fazla katılım sağlanan festivallerdendir. Festival Büşürüm Belediye Başkanlığı tarafından Ağustos ayında yapılmaktadır.