Adana Gezilecek Yerler

Adana Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Ülkemizin tarihi ve mimari güzellikler açısından en zengin ve gelişmiş ve kalabalık şehirlerinden biri olan Adana gezilecek yerler bakımından birbirinden güzel mekanı içerisinde barındırmaktadır. Türkiye’nin altıncı büyük şehri olan Adana’nın nüfusu da iki milyonun üzerindedir. Bulunduğu konum itibariyle de ticaret ve kültür faaliyetleri anlamında oldukça hareketli olan şehre her yıl tatil ve iç amacıyla çok sayıda insan gelmektedir. Bu yazımızda da, Adana’yı ziyaret eden kişilerin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden bahsedeceğiz.

Adana Gezilecek Yerler Arasında Şehrin Sembol Yapılarından Biri: Taş Köprü

Adana, tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Şehrin simgesi haline gelen ve ilk olarak ne zaman inşa edildiği hakkında kesin bir bilginin bulunmadığı Taş Köprü üzerinde, burada yaşamış her uygarlığın katkısı bulunmaktadır. Uzunluğu 310 metre olan köprünün genişliği ise 11 metredir. Oldukça heybetli ve ihtişamlı olan bu köprü, Evliya Çelebi tarafından Seyahatname’de de detaylı olarak tasvir edilmiştir.

Adana Gezilecek Yerler Listesinin Olmazsa Olmazlarından Biri: Sabancı Merkez Camii

Temeli 1988’de atılan ve 1998 yılında ibadete açılan cami, günümüzde aynı anda 28 binin üzerinde insanın ibadet edebildiği bir yapıdır. Bu konuda, Orta Doğu ve Balkanların en büyük camilerinden biridir. Osmanlı mimarisinin etkilerinin derin bir şekilde görüldüğü cami, yapısal tasarım itibariyle, İstanbul’daki Sultanahmet Camii ve Edirne’deki Selimiye Camii’ye benzemektedir.

Adana’ya Gelen Herkesin Gezmesi Gereken Bir Alan: Tarihi Kazancılar Çarşısı

Tarihte daha çok kazan ve bakır ürünlerin satıldığı yer olarak bilinen çarşı, günümüzde birçok farklı ürünün satıldığı bir alandır. Oldukça farklı bir atmosferi bulunan çarşı içerisinde Adana mutfağından birçok lezzetin deneyimlenebileceği çok sayıda restoran da yer almmaktadır. Bu çarşı, günümüzde birçok insanın Adana seyahatlerinin vazgeçilmezleri arasına girmiştir.

500 Yıllık Tarihi Bir Cami: Ramazanoğulları Camii

Bir diğer ismi de Ulu Camii olan bu tarihi caminin 1509 yılında başlayan inşaası, 1541 yılında Ramazanoğulları Beyliği’nin bölgede hakim olduğu zamanlarda Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanmıştır. Mimarisinde Memluk ve Selçuklu izlerinin açıkça göründüğü cami, zamanla hasar görse, yapılan restorasyonlar ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Adana Merkez Park

Toplamda 33 hektarlık bir alana yayılan bu cami, yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en önemli parklarından biridir. Zengin bir bitki çeşitliliğinin yer aldığı park, 40 çeşit ağaç, 67 farklı bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Parktaki toplam bitki sayısı ise 400 binin üzerindedir.

Adana Gece Hayatı Nasıldır?

Adana gece hayatı bakımından hareketli illerimizden biridir. Yemekleri ve eğlenceleri ile gece hayatı Adana’da belirli caddelerde toplanmıştır. Adana’nın Gazipaşa, Turgut Özal ve Baraj Yolu üzerinde birbirinden güzel ve birbirinden eğlenceli mekânları bulabilirsiniz. Adana’nın önemli gece mekânlarından biri olan Maki hem Gazipaşa bölgesinde hem de Uğur Mumcu üzerinde bulunmaktadır. Bu mekân hem yiyecek hem de içecek çeşitleriyle en kaliteli hizmeti sunmaktadır. Birbirinden güzel kokteyller, içki çeşitleri ve lezzetli yemek çeşitleriyle sizleri bekliyor. Gazipaşa ile Atatürk Caddesi arasındaki Vali Yolu Caddesinde bulunan Pick Up, özellikle rock ve metal müzik sevenlerin ağırlıkta olduğu mekânlardan biridir. Adana'da metal ve Rock müzik kültürüne sahip kişilerin gittiği bu mekân, uzun yıllardan beri şehrin bu müzik tarzının nabzını tutmaya devam ediyor. Adana gece eğlencesine öğrencilerin etkisi oldukça fazladır. Birçok mekân öğrencilerin akımına uğruyor ve eğlence hayatının nabzını tutmaya devam ediyor. Beyoğlu, bu mekânlara bir örnektir. Bu mekanlar dışında Hayal Kahvesi, Brasserie Bomonti, Borsa Lounge, Sondurak Altıbuçuk gibi mekanlar gece eğlencesi için tercih edilmektedir.

Adana Yemekleri Nelerdir?

Adana yemekleri ünü dünyaya yayılmış yemeklerden oluşan bir mutfaktır. Adana, aynı zamanda Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden de biridir. Adana’nın yöresel yemekleri; Yüksük Çorbası, Kamhi Çorbası, Adana Kebap, Ciğer, Şırdan Dolması, Kırkkat, Analı Kızlı, Adana Usulü İçli Köfte- Kibbe, Fellah Köftesi, Lahmacun, Acebek Tarator, Babagannuş, Süllüm gibi yemeklerden oluşmaktadır. Adanalıların da sabah kahvaltıda ve beş çayında sıklıkla tükettiği Adana böreği, dışı çıtır çıtır, içi ise peynir dolgulu harika bir lezzettir. Görünüşü ve tadı ile gözlemeyi andıran, beş çaylarının vazgeçilmezi Adana sıkmasının özelliği, tandırda pişmiş sıcak sıcak yufkanın içine çökelek konup anında yenmesidir. Adana’nın yöresel yemekleri ve tatlıları arasında 1. sırada gelen taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, esasında Lübnan, Suriye ve Filistin topraklarından bu yöreye göç eden bir lezzet. İçerisinde bol ceviz olan ve şire içerisinde kızartılıp üzerine şerbet dökülerek servis edilen Karakuş tatlısını tadan bir daha bu lezzetten vazgeçememektedir.

Adana Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Adana ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksi ile sağlanmaktadır. Akşam belirli saatlerden sonra ulaşım için tek seçenek taksi olmaktadır. Adana metrosu şehirde 13 durak ve 14 kilometrelik hat ile hizmet vermektedir. Tek kullanımlık bilet ücreti 2,75 TL iki kullanımlık bilet 5TL, dört kullanımlık bilet ise 9,50 TL olup fiyatlar yıllara göre değişebilmektedir. Adana’da 2007 yılından beri toplu taşıma araçlarında Kent Kart kullanılmaktadır. Kent Kart’ın geçerli olduğu araçlar; Büyükşehir Belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve metrodur. Taksiler şehirde 7/24 hizmet vermektedir. Şehir merkezinde birçok taksi durağı bulunmaktadır. Adana’da ulaşım için tercih edilebilecek bir diğer seçenek de araç kiralamadır. Şehir merkezinde bulunan araç kiralama firmalarından kısa süreli veya uzun süreli araç kiralayarak ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Adana Etkinlik Önerileri ve Adana Eğlence Yerleri

Adana etkinlik takvimine baktığımızda Jolly Joker Adana, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikleri oldukça fazla olduğunu görebiliriz. Şiir dinletileri, tiyatrolar, çocuk tiyatroları, konserler ve çeşitli performansların yer aldığı etkinlikler şehirde ilgi görmektedir. Adana eğlence yerleri açısında gece eğlenceleri ve gündüz yapılabilecek etkinlikler ve aktiviteler açısından çeşitlilik göstermektedir. Adana eğlence yerleri arasında en sevilen mekanlar; Beyoğlu, Blackboard, Brasserie Bomonti, Dean Martin, Hayal Kahvesi, Kampüs, Kütük, Lucky, Maki, Meşkli Meyhane, Paddy's Irish Pub, Pick Up, Roka Balık’tır. Bu mekanlar dışında açıldığı günden bu yana Baraj Yolunda özellikle üniversitelilerin uğrak mekanı olan Sondurak, çeşitli günlerde düzenlediği etkinlikler, bilgi yarışmaları, Yeşilçam gösterimleri ve mükemmel terasıyla sıklıkla tercih edilir. Galleria’ da bulunan, Adana'nın bir başka güzel, samimi ve hoş meyhanesi olan Tarihi Kısmet Meyhanesi kimi zaman yer bulmakta zorlanacağınız kadar kalabalık olmaktadır.

Adana Konaklama İpuçları

Adana konaklama seçenekleri iş veya tatil konaklamaları şeklinde ayrılmaktadır. Eğer bu şehre sadece gezi amaçlı geliyorsanız, konaklama için Adana Taşköprü çevresi konaklama için tercih edilmektedir. Adana’da gezilecek yerler arasında en önemli olan yerler bu çevrede bulunduğundan, birçok yere yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Adana’da birbirinden güzel ve bütçe dostu otelleri bulabileceğiniz gibi, şık ve lüks otelleri de bulmak mümkündür. Bu şehirdeki otellerin büyük bir bölümü şehir merkezi ve turistik yerlerin çevresinde toplanmıştır. Adana ucuz otel tavsiyeleri arasında yer alan Çavuşoğlu Otel şehir merkezinde yer alır. Otel, Adana Ulu Camii’ne 7 dakika, Taşköprü’ye 10 dakika, Sabancı Merkez Camii’ne 5 dakika, Atatürk ve Sinema Müzesi’ne 10 dakika, Etnografya Müzesi’ne 3 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

İbis Adana, havaalanına araç ile 10 dakika, otobüs terminaline de sadece 6 km uzaklıkta bulunuyor. Golden Deluxe Otel 4 yıldızlı oteller arasında yer alır. 4 yıldızlı bir otel olmasına rağmen, fiyatlar oldukça uygundur. Şirin Park otel, 4 yıldızlı bir otel olmasına rağmen, fiyat bakımından diğer Adana otellerine kıyasla oldukça uygun. Şenbayrak Otel, şehirdeki en yüksek olumlu misafir değerlendirme puanına sahip otellerden biridir. Sheraton Grand Adana 5 yıldızlı otellerdendir. Şehirdeki hemen hemen tüm turistik yerlere 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunan otel şehirde konaklama için ideal yerlerden biridir.

Adana Festivalleri Nelerdir?

Adana festivalleri tüm yıl içine yayılmıştır. Uluslararası Adana Festivali 1969 yılından beri düzenlenmektedir. Altın Koza Film Şenliği olarak başlayan festival 2005 yılından beri her yıl yapılmaktadır. Dünya sinemasının örneklerinden filmlerin sergilendiği festivalde sinemanın duayen isimleri de ağırlanmaktadır. Portakal Çiçeği Karnavalı 2013 yılından beri yapılmaktadır. Nisan ayında yapılan şenlikte açık hava konserleri, sokak şovları ve sergiler düzenlenmektedir. Adana Lezzet Festivali; 2017 yılından beri Ekim ayında düzenlenen festivalde Adana ve Adana lezzetleri tanıtılmaktadır. Adana Kebap ve Şalgam Festivali; her yıl Aralık ayında yapılmaktadır. Festival 3 gün sürmektedir. Adana Havacılık ve Yamaç Paraşütü Festivali; Her yıl Ekim ayında yapılmaktadır. Adana’da yamaç paraşütünü tanıtmak ve halkın bu sporu yapmasını teşvik etmek için düzenlenen festival Çukurova Kabasakal Köyü’nde Rüzgarlı Tepe bölgesinde yapılmaktadır.