Amasya Gezilecek Yerler

Amasya’da Gezilecek Yerler

Turizm bakımdan ilgi gören Amasya misafirlerine birbirinden güzel kültürel turizm olarak gezilecek yerler sunuyor.

Aynalı Mağara

Amasya’da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Aynalı Mağara’nın bir de hikayesi var. Hikayeye göre “Dört bir yana kızını evlendireceğini bildiren dünyalar güzeli bir kızın babası, kızımın güzelliğini görüp de onu seyredebilirse kızını ona verecektir. Bu çağrıya pek tabii ki pek çok bekar erkek yanıt verir. Kendine güvenen delikanlılar cesaretlerini toplayamaz, yanına yaklaşan ise peçesini kaldırmak istediğinde eli titrer, dizlerinin bağı çözülür. Bir gün fakir mi fakir, ama yiğit mi yiğit, gerçekten güzel, alımlı bir delikanlı “Ben de şansımı denemek istiyorum!” diye destur alıp tahtın yanına yaklaşır. Herkesin şaşkın bakışları arasında hiç vakit geçirmeden Güzelce Kız’ın peçesini kaldırır. Kimse ne olduğunu anlayamaz. Sonra, sonsuz bir sessizlik içinden kömür kesilir iki genç, yan yana uzanmış şekilde.”

İki gencin cesedi, şehre yakın yerdeki bağ ve bahçelikler yanında bulunan kaya mezar içinde iki ayrı odaya gömülür. Bu kaya mezarının dışı güneşle birlikte Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaya başlar, daha sonra kaya mezarın adı Aynalı Mağara diye ünlenir.

Kumacık Hamamı

Hamam, Yeşilırmak’ın karşı yakasındaki Şamlar Camii’nin de banisi olan Kapı ağası Ayas Ağa tarafından 1495 yılında yaptırılmış. Amasya’da gezilecek yerler arasında tarihçiler tarafından çok ilgi görüyor.

Halifet Gazi Türbesi

Şamice Mahallesi’nde, Amasya Valilerinden Danişmendi Emir Mücahit el Mübarizüddin Halifet Alp İbn Tula için 1226’da yaptırılmıştır.

Çelebi Mehmet Medresesi

Halk arasında Sultaniye Medresesi adıyla bilinen Çelebi Mehmet Medresesi, Selçuklu medrese mimarisindeki 4 eyvanlı plan tipinde yapılmıştır. Amasya’da gezilecek yerler arasında olan medresenin avlusunda, giriş kapısı ve eyvanlar arasında üzerleri kubbeyle örtülü 20 adet medrese odası sıralanmış.

Kral Kaya Mezarları

Amasya’daki Harşena Dağı’nın güney eteklerinde kalker kayalara oyulmuş muhteşem anıt mezarlardır. Krallar Vadisi olarak da bilinen mezarlar geniş bir alan yayılmış ve Yeşilırmak Vadisi boyunca ve kente hakim bir alana yapılmıştır. İrili ufaklı 23 adet kaya mezarı bulunmaktadır.

Amasya Yalı boyu

Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla dikkat çektiği kadar, tarihi Yalı boyu Evleri’yle de ilgi odağıdır. Amasya’da gezilecek yerler arasında olan ve bugün otel, kafe, bar ve restoren olarak hizmet veren bu evler, mimari dokularıyla Osmanlı döneminin izlerini taşıyorlar. Aslında bu tarz tarihi evlere Amasya’nın çeşitli yerlerinde rastlayabilmek mümkündür.

Amasya Gece Hayatı Nasıldır?

Amasya gece hayatı çok fazla hareketli değildir. Gençlerin tercih ettikleri birkaç kafe dışında gece hayatı eğlencesi için fazla mekan bulunmamaktadır. Az sayıda da olsa Amasya ilinde bulunan eğlence yerleri Eylül Buğusu Restoran, Şehir Kulübü, Strabon, Ali Kaya Restoran gece eğlence mekanları arasında sayılabilir. Amasya’da bulunan bu mekanlarda alkol eşliğinde balık ve mezeler yenilebilir. Eylül Buğusu Restoran genler tarafından sıklıkla tercih edilir. Yaz ve kış canlı müzik sunan mekan kaliteli hizmet vermektedir. Şehir Kulübü Amasya’da 1940 yılından beri hizmet vermektedir. Amasya’nın tarihi konaklarından birinde hizmetine devam eden Şehir Kulübü Yeşilırmak kıyısında yer almaktadır. Yeşilırmak kıyısında bulunan bir diğer eğlence yeri de Stabon’dur. Mekan hem açık hem de kapalı alanlarında hizmet vermektedir. Ali Kaya Restoran ise; Çakallar seyir tepesinde yer alır. Mekan 1956 yılından beri hizmet vermektedir.

Amasya Yemekleri Nelerdir?

Amasya yemekleri birbirinden güzel lezzetlere sahiptir. İsmine baktığınızda bir tatlı olduğunu düşündüğünüz Ayva Gallaesi Amasya’nın sevilen yemekleri arasında yer alır. Amasya Gallesi et ve ayvanın buluştuğu bir lezzettir. Amasya mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan Bat, yaprak sarmanın harcının çiğ olarak yendiği bir yemektir. Mercimek, kesme makarna ve yoğurt ile yapılan Çatal Çorba, çemen eklenerek yapılan Keşkek, haşlanmış bakla ile yapılan Bakla Dolması, üzerinde dilim dilim patlıcanlar konulan Patlıcan Çullaması, meşhur Amasya elmalı ile yapılan Elma Tatlısı, yapımında ceviz de kullanılan Amasya Çöreği, yeşil mercimek, bulgur ve soğanla yapılan Mercimekli Pilav, pirinç pilavının kürdan büyüklüğünde kesilmiş kabak kabuklarıyla süslenmiş hali olan Kabak Kabuklu Pilav Amasya yemekleri arasında yer alan en ünlü yemeklerdendir. Amasya lezzetleri arasında yer alan ve sıklıkla tüketilen yemek olan Yoğurmaç; hamur, tereyağı, dövülmüş ceviz ve haşhaş karışımı ile yapılır ve fırında pişirilir. 

Amasya Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Amasya ulaşım bakımından çok fazla seçeneklere sahip olamayan bir şehirdir. Amasya’nın küçük bir şehir olmasından kaynaklanan bu duruma şehir içi ulaşımda otobüs ve dolmuşlar çözüm olmaktadır. Şehrin belirli noktalarında yer alan taksiler de şehir içi ulaşımda kullanılabilmektedir. Amasya şehir merkezinde gezilecek noktalar kısa mesafede yer aldığı için araca çok fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. Çevre illere gitmek için ise minibüsler tercihiniz olabilir. Şehir içi ulaşımda veya çevre illere ulaşımda araç kiralama da bir seçenektir. Amasya şehir merkezinden ulaşım için kısa süreli veya uzun süreli olarak araç kiralayabilirsiniz. Amasya’ya ulaşmak için ise karayolu en fazla tercih edilen seçenektir. Amasya’ya karayolu ulaşımı yanında havayolu ve demiryolu ulaşımı ile de gidilebilmektedir. Amasya’ya birçok otobüs firması seferler düzenlemektedir. Amasya Havalimanı Merzifon’da bulunmaktadır. Havayolu firmaları belirli zamanlarda Amasya’ya uçuşlar düzenlemektedirler.

Amasya Etkinlik Önerileri ve Amasya Eğlence Yerleri

Amasya etkinlik takvimine baktığımızda şehirde çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri düzenlendiğini görürüz. Özel firmalar veya Belediye tarafından düzenlenen etkinlikler tiyatro oyunları, sergiler, konserler ve söyleşiler şeklinde olmaktadır. Amasya eğlence yerleri birkaç gece eğlencesi mekanı ile sınırlıdır fakat şehirde yapılabilecek birçok açıkhava aktivitesi vardır. Amasya kuş gözlemcileri için adeta bir cennettir. Yedi Kuğular Kuş Cenneti bu hobiniz için en doğru adrestir. Olta balıkçılığına meraklı olanlar için Amasya doğa ile içiçe olmak adına fırsatlar yaratır. Özellikle Borabay Baraj Gölü, Yedikır Baraj Gölü ve Yeşilırmak bu aktivite için uygun alanlardır. Amasya ve çevresinde yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri de bisiklet turlarıdır. Özellikle Borabay Gölü ve çevresi bu gezi için elverişli bir parkura sahiptir. Amasya'da, doğa ile iç içe olabileceğiniz aktivitelerden biri de bitki incelemedir. Özellikle Yeşilırmak Vadisi ve Borabay Gölü bitki inceleme için uygundur.

Amasya Konaklama İpuçları

Amasya konaklama açısından ziyaretçilerine pek çok seçenek vermektedir. Amasya’da otel tercihi yaparken ilk olarak otelin konumuna, daha sonra fiyatına ve konuk değerlendirme puanına bakmak gerekmektedir. Simre Hotel, Uluhan Hotel, Beyoğlu Hotel, Elit Pansiyon, İlk Pension, Lalehan Hotel konaklama yapılabilecek yerler arasındadır. Simre Hotel Osmanlı mimari tarzındadır. Şehrin en dikkat çekici otellerinden olan Simre Hotel Amasya otobüs terminaline 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Uluhan Hotel şehirdeki en popüler otellerden biridir. Otel şehir merkezine 3 dakika uzaklıkta bulunuyor. Beyoğlu Hotel araç kiralama hizmeti de veriyor. Elit Pansiyon ucuz konaklama seçenekleri arasında yer alıyor. Pansiyonun en güzel özelliği sahip olduğu manzarası ve atmosferidir. Amasya’daki en ucuz oteller arasında olan Ilk Pension ise; merkezi konumda yer alması ile tercih ediliyor. 200 yıllık ahşap bir bina içerisinde yer alan bu otelin kahvaltısı tamamen ev yapımı ürünlerle hazırlanmaktadır.

Amasya Festivalleri Nelerdir?

Amasya festivalleri hem ulusal hem de uluslararası platformda pek çok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivaller arasında en önemlileri; Amasya Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası, Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali, Ali Pircivan Kültür Etkinliği, Baraj Şenliği, Bayrak Şenliği, Boğalı Baldıran Yayla Şenliği şeklinde sıralanmaktadır. Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali Haziran ayında yapılmaktadır. Bu festivalde pek çok kültür ve sanat etkinliği düzenlenmektedir. Festival 10 gün sürmektedir. Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası Ağustos ayında yapılmaktadır. Kortej yürüyüşü ile başlayan şenlik açılış, konser ve yarışmalarla devam etmektedir. Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali Amasya’nın Gümüşhacı Köyü’nde düzenlenmektedir. Amasya tarih boyunca ok ve yay üstatlarının merkezi konumunda olmuştur. Bu festivalde geleneksel yay ve okçuluk katılımcılara tanıtılmakta ve çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir.