Uzundere Gezilecek Yerler

Uzundere’de Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

İlçenin 3000 yıla yakın bir tarihi olduğu tahmin edilmekte olup, tarih boyunca pek çok devletin egemenliği altına girdiği bilinmektedir. M.S. 1018-1036 yıllarında Türkler’ in eline geçen Uzundere, 1071 Malazgirt savaşından sonra Türkler’ in Anadolu'ya girmesiyle Saltukoğulları Beyliğine katılmıştır. Eskiden beri ismi Azort olan ilçe daha sonra Uzundere bucağı olarak teşkilatlanmış, 1955 yılında belediye, 19.06.1987 tarih ve 3392 Sayılı Kanunla daha önce bağlı olduğu Tortum ilçesinden ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

İl merkezi ile arasında 84 kilometre mesafe bulunur. Erzurum’un diğer ilçeleri gibi tarihi, kültürel ve doğal mirasıyla öne çıkar. Erzurum’un Karadeniz bölgesine yakın kısmında yer aldığı için iklimi Karadeniz’in iklimine benzer.

Uzundere’de Gezilecek Yerler: Orta Camii

Orta Camii Uzundere ilçe merkezinde bulunur. Kimin yaptırdığı tam olarak bilinmeyen yapının çevresini ağaçlık bir alan kaplıyor. Caminin küçük bahçesi de yeşillik ve bakımlı vaziyette. Camii 1847 yılında inşa edilmiştir. Yapı malzemesi olarak moloz taş kullanılmıştır. Süslemeler genellikle geometrik ve bitkisel motiflerle sağlanmıştır. Yapıldığı yıldan itibaren camiye çeşitli eklemeler yapılmıştır. Halk arasında İnçer Camii olarak da geçer. İnçe sözcüğü “yeniçeri” sözcüğünden gelir.

Uzundere’de Gezilecek Yerler: Öşki Kilisesi

Öşki Kilisesi Erzurum Uzundere ilçesinde bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunur. Yapı Bagratlı Kralı 3. David tarafından yaptırılmıştır. Yapının inşası 10’uncu yüzyıl sonlarına tekamül eder. Mimarı Öşklü Grigor’dur. Yapı Vaftizci Yahya’ya adanmıştır. Bir manastır kompleksi olarak tasarlanmıştır. Bölgede haç planı en büyük eserdir. Renkli taş bezemeleri ve kabartma figürleri adından söz ettirir. Mimarisi dikkat çekici olan yapının yakın zamanda onarılması beklenmektedir.

Uzundere’de Gezilecek Yerler: Tortum Gölü

Tortum Gölü Uzundere ve Tortum ilçeleri arasında ortak sınır kabul edilir. Balıklı köyü çevresinde gerçekleşen bir heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önü kapanır ve göl bugünkü halini alır. Gölün oluşumu 18’inci yüzyılda gerçekleşmiştir. Güneyinde pek çok kuş çeşidinin yaşadığı bir kuş cenneti bulunur. Göldeki mesire alanları piknik yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır.

Uzundere’de Gezilecek Yerler: Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi de iki ilçe arasındaki ortak sınırda yer alır. Yüksekliği 48 metredir. Bu yönüyle dünyanın en yüksek üçüncü şelalesi olma özelliğini taşır. 18’inci yüzyılda Tortum Gölü’nü oluşturan heyelan aynı zamanda Tortum Şelalesi’ni de oluşturmuştur. Şelale 22 metre genişliğindedir. Ziyaretçilerin manzarayı seyredebilmesi için bölgeye bir balkon da inşa edilmiştir. Balkondan şelaleye inen bir de merdiven bulunur. Çevresinde piknik yapmak için uygun alanlar bulunur. Bölgede yaşayanlar şelaleye Sudökülen ismini vermiştir. Bazı günlerde şelaleden akan sulara güneşin vurmasıyla gökkuşağı oluşur ve eşsiz bir manzara oluşturur.