Ankara Gezilecek Yerler

Ankara Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Eymir Gölü

Uzunluğu 4.2 çevresi 9 km olan göl kürek sporuyla ilgilenenlerin gözdesi durumundadır. Ankara çevresinde gezilecek yerler arasında bulunan gölün derinliği 3.5 metredir. Çevresinde bisiklet sürme alanları, yürüyüş parkurları bulunuyor. Ayrıca yine çevresine kurulu büfeler, kaliteli ve bütçe dostu yemek içme alanları ile hem yaz hem de kış aylarında pek çok ziyaretçiyi ağılıyor. Ankara otobüs bileti fiyatları  ve kampanyaları ile sizlerde ankarayı çok ucuz bir fiyata ziyaret edebilir ve turistlik alanları gezebilirsiniz.

Gölbaşı

Ankara halkının genellikle hafta sonlarını değerlendirdikleri alan olan Gölbaşı, yeşillikler içinde bir alan. Konya yolu üzerinde yer alan bu göl Ankara’ya yaklaşık 25 kilometre uzakta yer alır. Halk tarafından Mogan Gölü olarak da bilinir. Gölde sazan balıkları yoğunluktadır ve balıkçılık yapılır. Göl çevresinde pek çok restoran ve çay bahçesi bulunur. Ankara çevresinde gezilecek yerler arasında popüler bir alternatiftir.

Elmadağ

Denizden yüksekliği 1855 metre civarındadır. Ankara’nın kış sporları merkezidir. Ankara çevresinde gezilecek yerler arasında olan Elmadağ, Ankara’ya 18 kilometre mesafededir. Dağda pek çok kayak tesisi, kiralık kayak malzemeleri temin edebileceğiniz yerler , otel ve restoranlar bulunur.

Ayaş

Ankara’nın kaplıca merkezlerinden biridir. Ankara’ya 57 kilometre uzaklıkta olan Ayaş, 1000 yıllık tarihi kaplıca hamamları ve tarihi evleri ile ünlüdür. Sıcaklığı 31 derece olan ve pek çok hastalığa şifa olduğu söylenen suları ile Ayaş, Ankara çevresinde gezilecek yerler arasındadır.

Tarihi Karakaya Kaplıcaları neredeyse 1000 yıla yakın süredir kullanılmaktadır. Selçuklu devrinden kalma hamam 4 özel banyoya ve 2 havuza sahiptir. Halk arasında Kırkevler olarak bilinen Osmanlı dönemine ait Ayan yapısı restore edilecektir.

Haymana

Ankara merkeze uzaklığı 78 kilometre olan bu ilçede Haymana Kaplıcaları, Ankara çevresinde gezilecek yerler arasında özellikle sağlık turizmi için önem taşıyor. Haymana Kaplıcalarının şifası yüzlerce yıldır biliniyor. Yenilenen ve yeniden yapılan tesisler ile çok daha güzel hale getirilen kaplıcalar pek çok ziyaretçinin yardımcı şifa merkezi haline gelmiştir.

Gavur Kalesi

Ören terinde üç tarı figürü bulunan Hitit kabartması ile anıtsal bir mezar vardır. Kutsal bir yer olduğu Hitit Tanrılarının en önemlilerinin canlandırıldığı kabartmaları ve krala tapınılması için ayrı bir mezar odasının yapılmış olmasından anlaşılmaktadır.

Ankara Gece Hayatı Nasıldır?

Ankara gece hayatı Türkiye’nin başkenti olması nedeniyle oldukça hareketlidir. Türkiye’nin ikinci en kalabalık şehri olan Ankara, aynı zamanda bir öğrenci kentidir. Gece hayatının şehirde çok canlı yaşanmasının bir nedeni de öğrenci nüfusunun yoğunluğudur. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri Ankara gece hayatının en yoğun olduğu günlerdir. Ankara’da her bütçeye uygun gece eğlence mekanları vardır. İsterseniz kulüplerde isterseniz bar ve kafelerde Ankara’nın renkli gece hayatına katılabilirsiniz. Yerel halkın en fazla tercih ettiği mekanlar genellikle fasıl eğlenceleridir. Ankara’ya seyahat edenler bütçelerine ve istedikleri tarzdaki eğlencelere göre pek çok yer arasından seçim yapabilirler. Gece eğlenceleri için çok lüks mekanlar olduğu gibi bütçeye uygun ekonomik mekanlar da bulunmaktadır. Ankara gece yaşamında öne çıkan mekanlar; 22 yıldır hizmet veren 45’lik Bar, Çankaya’da bulunan Zeki Bar, Anıttepe’de bulunan Megaşov Gazinosu, Çankaya’da bulunan Garaj55 ve Golden Pub’ dır.

Ankara Yemekleri Nelerdir?

Ankara yemekleri arasında bazı lezzetler tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Köklü tarihi ve Anadolu göçleri ile şekillenen Ankara mutfağı kendine has farklı lezzetler ile doludur. Ankara yemekleri arasında en ünlü olanları; Ankara Tava, Şibit Tatlısı, Entekke Böreği, Ankara Simidi, Beypazarı Kurusu, İnceğiz Çorbası, Yemlik Cacığı, Beypazarı Güveci, Öllüğün Körü ve Tamtak Tridi’dir. İlginç adları ile Ankara mutfağında pilavlar önemli bir yere sahiptir. Bunlardan bazıları; Bici (Güdül), Bulgur pilavı (Ankara) Oğmaç aşı (Beypazarı)ve Pıt Pıt pilavıdır. Pilavlar kadar Ankara mutfağında yöresel çorbalar da çok sevilmektedir. Bunlardan bazıları; Aş Çorba, Miyane Çorbası, Dutmaç, Tarhana Çorbası, Keşkek Çorbası ve Toyga Çorbası’ dır. Ankara mutfağında yer alan yöresel hamur işleri; Altüst böreği, Ay böreği, Bohça böreği, Entekke böreği, Gömme, Poğaça, Homman, Kaha, Kolböreği, Papaç, Pazar böreği ve Yalkı’dır.

Ankara Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Ankara ulaşım metro hatları ile önemli ölçüde rahat yapılmaktadır. Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip 2. kenti olması ve başkent olma özelliği ile oldukça kalabalık olan şehirde en gelişmiş ulaşım ağı otobüs ağıdır. Ankara’da otobüsler şehrin hemen her noktasına ulaşımı sağlamaktadır. Bazı otobüsler ise kısa hat sistemi ile çalışmakta ve yerleşim yerlerinden metroya yolcu taşımaktadırlar. Belediye otobüsleri, metro ve halk otobüsleri yanısıra taksiler ile de şehir içi ulaşım gerçekleştirilmektedir. Toplu taşıma hizmetlerinden faydalanmak için şehrin pek çok noktasından temin edebileceğiniz Ankara kart almanız gerekmektedir. Ankara kart ile şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçları arasında aktarma yapabilme şansınız da bulunmaktadır. Hafif raylı sistem Ankara’da ulaşımda kullanılmaktadır ve Ankaray olarak adlandırılmaktadır. Ankaray AŞTİ ve Dikimevi ulaşımlarını kolaylaştırmaktadır.

Ankara Etkinlik Önerileri ve Ankara Eğlence Yerleri

Ankara etkinlik dendiğinde tüm yıla yayılmış etkinlik takvimleri sizi karşılayacaktır. Özellikle MEB Şura Salonu, Jolly Joker Ankara tarafından düzenlenen sahne sanatları gösterileri, yerli ve yabancı konser gruplarının performansları, IF Performance Hall Ankara’da gerçekleşen gösteriler, Çankaya Sahne’de gerçekleşen gösteriler Ankara etkinlik takviminde tüm yıla yayılmıştır. Ankara sanat etkinlikleri, sanatseverler için zengin bir etkinlik takvimi demektir. Ankara seyahatinizde etkinlik listenizi müzelerden yana oluşturmak istiyorsanız Çengel Han Rahmi Koç Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, İlk Meclis Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir gezi listenizde yer almalıdır. Ankara’da hem çevreyi tanımak hem de alışveriş yapmak istiyorsanız; Karanfil, 7. Cadde, Tunalı Hilmi Caddeleri sizin için doğru seçenek olacaktır. Eğer Ankara seyahatinizi çocuklarınız ile gerçekleştiriyorsanız Harikalar Diyarı’nı mutlaka etkinlik listenize almalısınız.

Ankara Konaklama İpuçları

Ankara konaklama için oteller daha fazla tercih edilmektedir. Başkent Ankara’nın sahip olduğu siyasi ve diplomatik özellikler nedeniyle şehre diğer ülkelerden ve şehirlerden yıl boyunca pek çok ziyaretçi gelmektedir. Kongre ve kültür turizminin çok canlı olduğu Ankara’da kongre turizmine yönelik pek çok konaklama tesisi mevcuttur. Özellikle Çankaya bu tesislerin en fazla olduğu yerlerin başında gelmektedir. Çankaya’da konaklama için tercih edilen bölgeler Kavaklıdere, Kızılay ve Ulus’tur. Bu bölgeler dışında daha ekonomik alternatifler Hamamönü’nde bulunur. Şehir dışı konaklamalarda ise Beypazarı ve Kızılcahamam tercih edilmektedir. Lüks konaklama tesisleri Kavaklıdere’de yer almaktadır. Kavaklıdere’de Sheraton, Swissotel, Rixos ve Hilton gibi üst düzey zincir otellerin şubeleri faaliyet gösteriyor. Kızılay’da ise; 5 yıldızlı otellerden, uygun fiyatlı apartlara kadar çok sayıda konaklama seçeneği bulunuyor. Ulus’ta ise 4 ve 5 yıldızlı otellerin lüks ve konforu yaşanıyor. Hamamönü otellerinin çoğu restore edilmiş tarihi konaklarda hizmet sunmaktadır. Tercihiniz tarihi yerlerde konaklama ise Hamamönü sizin için doğru tercih olacaktır.

Ankara Festivalleri Nelerdir?

Ankara festivalleri şehrin yoğunluğu ile doğru orantılı olarak tüm yıla yayılmıştır. Festivaller arasında en öne çıkanları; Ankara Uluslararası Film Festivali, Büyük Ankara Festivali, 30 Ağustos Zafer Bayramı Festivalleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Festivalleri ’dir. Ankara Uluslararası Film Festivali 1988 yılından beri yapılmaktadır. Kesintisiz bir biçimde her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Bu festival T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koordine edilmektedir. Kısa ve uzun metrajlı filmlerin yarıştığı festival her yıl binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşmektedir. Büyük Ankara Festivali temmuz ve ağustos aylarında belirlenen tarihlerde yapılmaktadır. Bu festival Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilmektedir. Festivalde sevilen sanatçılar sahne almaktadır. 30 Ağustos Zafer Bayramı Festivallerinde ise milli bayramın kutlamaları yapılmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Festival ve Şenliğinde gündüz milli bayram etkinlik ve kutlamaları gece ise fener alayları ve havai fişek gösterileri düzenlenir.