Bolu Göynük Gezilecek Yerler

Bolu Göynük Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Göynük, Bolu ilinin güneybatı kısmında yer alan yedi mahalle ve altmış altı köy barındıran ‘şeker fasulyesi’, ‘uğut marmelatı’, ‘tokalı örtüleri’ ve ‘tahta oymacılık eserleri’ ile ünlü bir ilçesidir. Göynük’te gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir. 

Akşemseddin Hazretleri Türbesi

1389 yılında Şam’da doğan ve Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak ünlenen Akşemseddin, Göynük’ten geçerken burayı çok beğeniyor ve bu huzurlu ilçede vefat ediyor. Akşemseddin’in huzurundan etkilendiği ilçenin bu sene Sakin Şehirler Listesi’ne dahil olması ayrıca anlamlı olmuş. Akşemseddin’in türbesi Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Her yıl mayıs ayı sonunda ona ilçede özel şenlik düzenleniyor.

Gazi Süleyman Paşa Cami ve Hamamı

Türbenin hemen yanı başında bir hamam ve bir de cami bulunuyor. Gazi Süleyman Paşa Cami, 2. Osmanlı Padişahı Orhan Bey’in büyük oğlu Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından 1331 ile 1335 yılları arasında yaptırılmış. Göynük’te gezilecek yerler arasında yer alan ve bölgedeki ilk Osmanlı eserlerinden biri olarak camii ve hamam dikkat çekiyor. Bu cami yapımında rivayet odur ki, bir isçi elinde bir taşı koymadan getirip götürüyor. Süleyman Paşa durumu fark edip işçiye nedenini sorduğunda, işçi, sabah yıkanamadığı için mübarek yapının temeline taş koymak istemediğini söylüyor. Bunun üzerine Süleyman Paşa da cami inşaatı yanına bir hamam yapılması emrini veriyor.

Müderrisler Konağı

Müderrisler Konağı, 1340’lı yıllarda Gazi Süleyman Paşa’nın yaşadığı evmiş. 2012 yılında restore edilen Müderrisler Konağı bugün hem restoran hem de otel olarak işletiliyor. İçini ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Akşemseddinoğlu Konağı

Akşemseddinoğlu Konağı, 19. yy’da Hacı Nuri Efendi tarafından Ermeni Ustalara yaptırılmış. İlçenin en büyük konağı olması yanında cumbasız olması ile de diğer konaklardan ayrışıyor. Müderrisler Konağı gibi burası da otel olarak işletiliyor. Konağın girişinde Akşemseddin’in bugüne uzanan soy kütüğünü de görüyorsunuz.

Zafer Kulesi

Göynük denildiğinde ilk karşınıza çıkan, ilçenin Zafer Kulesi oluyor. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılıyor. Göynük’te gezilecek yerler arasında yer alan kulenin, Cumhuriyet tarihinin de ilk eseri olduğu söyleniyor.

Göynük’te Gezilecek Yerler : Ömer Sikkin Hazretleri Türbesi

Aynı Akşemseddin gibi Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin müritlerinden olan Ömer Sikkin Hazretleri’nin türbesi de merkezden 5 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. İyi bir bıçak ustası olduğu için Bıçakçı Ömer Dede de denirmiş kendisine.

Göynük’te Ne Yenir Ne İçilir?

Bolu aşçılarının ününü bilmeyen yoktur. Hal böyle olunca bu Osmanlı şehrinde Osmanlı yemeklerini tatmadan dönmemelisiniz. Keşli cevizli kaşık sapı mantısı, keşli cevizli erişte, güveçte et, güveçte etli yaprak sarma, pide, salata, fasulye, ciğer, güveçte kaşarlı kanlıca mantarı, tava yoğurdu, oklava baklavası ve tahinli pide en önemli yemekleri arasında yer alıyor.