Kızılcahamam Gezilecek Yerler

Kızılcahamam Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Alicin Manastırı

Yapıldığı tarih kesin olarak bilinmiyor. Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasında olan Alicin Manastırı Sümela Manastırından daha eski bir tarihte yapıldığı düşünülüyor. Alicin Deresi içerisinde vadi tabanından yaklaşık olarak 90 metre yukarıda yer almaktadır. Bir mağaranın geriye doğru genişletilmesi ile yapılmıştır. Önü duvarla kapatılmıştır. Her ne kadar halk arasında manastır olarak bilinse de aslında güvenlik için Roma döneminde yapılan bir yapıt olduğu düşünülmektedir.

Başköy Kalesi

Kızılcahamam’a yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. Volkanik kütleden oyularak yapılan kalenin Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir. Kale 5 kattan oluşuyor ve Celali İsyanlarında üs olarak kullanılmış.

Abacı Peribacaları

Abacı Peribacaları Türkiye’nin ilk jeoparkı olan 2000 kilometre karelik Kızılcahamam, Çamlıdere içinde bulunuyor. Peribacaları yağmur aşındırması sonucu oluşmuş ve 5000 karelik bir alana yayılmıştır. Yerel halk Gelin Kayaları olarak adlandırmaktadır. Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasında olan Abacı Peribacaları tüf ve aglogeraların yağış tarafından aşındırılması sonucu oluşmuş bir taş ormanı görünümündedir.

Soğuksu Milli Parkı

1959 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Parkın içinde 35 farklı kuş çeşidi, Boz Ayı, Yaban domuzu ve Altın Çakal yaşamaktadır. Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasında olan milli park ayrıca koruma altındaki Kara Akbaba’nın da yaşam alanıdır. Bu nedenle kuş gözlemcilerinin yoğun ilgisini çekmektedir. Doğası, geniş ormanları ile bu park size temiz bir hava aldıracaktır.

Kırmızı Ebe Türbesi

Kızılcahamam’da gezilecek yerler arasındaki Kırmızı Ebe Türbesi’nin güzel bir hikayesi vardır. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca Köyü'ndeki bir türbede başlar hikaye.

Bu türbede Kırmızı Ebe adında bir evliya yatar. Anadolu Selçuklu devleti döneminde yaşamıştır Kırmızı Ebe. Sultan Alaaddin Keykubat Başköy Kalesi'ni fethe giderken Taşlıca Köyü'nde mola verir. O sırada Kırmızı Ebe oğlu Oruç Gazi’yle askerleri konuk edip ayran ikramında bulunur. Kırmızı Ebe bir taş oluktan döktüğü ayrandan tüm askerlerin içerek kaplarını doldurmasını söyler. Askerler kana kana içtikleri ayranı kaplarına koysalar bile oluktaki ayran bitmez.

Yaşan bu olay Sultanın kulağına gider. Bu durum karşısında şaşıran Alaaddin Keykubat, Kırmızı Ebe'yi huzuruna çağırdığı vakit, ebenin kerametinden çok etkilenir. Buradaki araziyi Kırmızı Ebe'ye tahsis eder.

Ağacin Köyü

Ağacin Köyü, çok sayıda kültürel jeosite sahiptir. Bölge; mağara, eski yerleşim yerleri ve kiliselerle doludur. Köydeki tüfler yer yer masif olup, yer yer çeşitli boylarda andezit, bazalt, cüruf ve ponza parçaları yer alır. Köydeki ilk mağara yerleşiminin Romalılar tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Köyün bir diğer özelliği ise balıkçıl kuş yuvalarına ev sahipliği yapmasıdır.