Diyarbakır Gezilecek Yerler

Diyarbakır Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Camileri, müzeleri, köprüleri, hanları ve kervansarayları ile pek çok kültüre ev sahipliği yapmış bu şehirde birçok gezilecek, görülecek mekân var. Şimdiden uyaralım bu şehri bir çırpıda gezmeniz mümkün değil. Köklü tarihi ve eşsiz yapıları ile bu şehrin her bir noktasına gitmeniz ve bu yapıların havasını solumalısınız. İşte her bir köşesi ile Diyarbakır gezilecek yerler

Diyarbakır Gezilecek Yerler: Dört Ayaklı Minare

Balıkçılarbaşı’na gittiğinizde karşınıza çıkacak bu minare, Şeyh Mutahlar Camii’nin önünde yer alıyor. Yekpare bir taşın üzerinde dört köşeli olarak inşa edilen yapı Anadolu’nun tek dört ayaklı minaresidir. Bu minarenin dört ayaklı olmasının nedeni ise dört İslam mezhebini simgelemesinden geliyor. Ayrıca ufak bir not; efsaneye göre bu minarenin sütunları arasından yedi defa geçerseniz dileğiniz gerçekleşiyormuş.

Meryem Ana Kilisesi

Sur ilçesinde yer alan bu kilise tam anlamıyla 3. Yüzyıldan biri ayakta. Diyarbakır Ortodoks Süryanilerine ait olan ve halen faal bir şekilde işleyen bu kilise, geç Roma dönemine ait kapısı ve mihrabı ile görenleri büyülüyor. İlk inşa edildiği dönemde Şemsiler’in tapınağı olarak kullanılan bu yapının milattan sonra 280’de kilise olarak yaşamına devam ettiği bilinmektedir. Ayrıca 2005 yılında da restorasyon geçirerek şu anki haline kavuşmuştur.

Diyarbakır Gezilecek Yerler: Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Bu şehirde ünlü yazar ve şairlerin doğdukları evleri bulabilirsiniz. Bu evler şu anda müze olarak kullanılarak gelen misafirlerini ağırlıyor. Bunlardan biri olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, bu şehre özgü olan ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri. 1973 yılında müze olan bu evde Cahit Sıtkı Tarancı’ya ait şiirlerden, romanlara, mektuplara ve birçok edebiyat adına önemli esere ev sahipliği yapıyor.

Deliler Hanı

İlk inşa edildiğinde Hüstev Paşa Hanı ismiyle anılan bu han 1527 yılında bu şehrin valisi olan Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmış. Halk arasında ise bu hana Deliler Hanı denmesinin nedeni ise her yıl İslam ülkelerinden gelen ve Hicaza gidecek hacıların rehberlerine yani delilerinin kaldığı yer olduğu biliniyor.

Malabadi Köprüsü

Tam tamına 40.86 metre açıklığa sahip bu köprü, dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olma özelliğini taşıyor. Bu köprünün Artuklu Beyliği tarafından yaptırıldığı ve her iki yanında kervan ve barınakların konuşlandığı bilinmektedir. Bu köprü tarih boyunca birçok önemli kişinin ilgisini çekmiş ve genişliği ile kendisine hayran bıraktırmış.

Diyarbakır Gece Hayatı Nasıldır?

Diyarbakır gece hayatı kentte yer alan bar, türkü kafeler, restoran-barlar ve sıra gecesi mekanlarında hareketli olarak yaşanmaktadır. Gece hayatı eğlenceleri için en fazla tercih edilen mekanlar; Yekbun Cafe, Diyar Cafe, Best Cafe, Yankı Cafe, Brothers Cafe ve Prestige Roof Bar şeklinde sıralanmaktadır. Bu mekanlarda yemek yiyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Diyarbakır’ın en meşhur gece eğlencesi olan sıra gecelerinde en fazla tercih edilen mekan Gazi Köşkü’nde yer alan Şark Evi’dir. Hayal Kahvesi Diyarbakır, Mümessiller Lokali, Maça Kızı Cafe Bar, Habitat Garden, Cheffy Baro Lokali, Biraver Pub, Sinan Restoran ve Roll Bar Diyarbakır’da gece eğlencesi için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında yer almaktadır. Diyarbakır Kırklardağı’nda yer alan Club Arena dans gösterileri, canlı müzik ve alkol menüsü ile tercih edilen mekanlar arasında yer alır. Hem alkollü hem alkolsüz seçenekleri olan mekanda uygun fiyatlarla gece eğlencesi yaşayabilirsiniz. Diyarbakır’da cafe tarzı bir eğlence yerine gitmek istiyorsanız Frekans Kafe Bar sizin için uygun olacaktır. Burada eğlence gece yarısına kadar devem etmektedir.

Diyarbakır Yemekleri Nelerdir?

Diyarbakır yemekleri yörenin getirdiği özellikler nedeniyle genellikle et ağırlıklıdır. Doğu illerinin ünlü olan mutfakları Diyarbakır’da da görülmektedir. Etli yemeklerin en güzelleri genellikle bu bölgeden çıkmaktadır. Diyarbakır yemeklerinin en meşhur ve en güzellerini sıralamak gerekirse; Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Duvaklı Pilav, Burma Kadayıf, Sıkma, en sevilen yemeklerdendir. Bol baharat ve et ile çeşnilendirilen Diyarbakır yöresi yemekleri arasında ekşi tadını sumaktan alan Meftune etli veya etsiz olarak hazırlanmakta ve kurutulmuş sebzeler eşliğinde servis edilmektedir. Bu yemek en güzel Diyarbakır lezzetleri arasında yer almaktadır. Bulgur ve yoğurt ile yapılan ev yapımı yoğurt ile lezzeti arttırılan Pıçık yemeği ise Diyarbakır halkı tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Duvaklı pilav hazırlanışı uzun lezzeti ise mükemmel olan yemeklerdendir. Diyarbakır restoranlarının menülerinde mutlaka yer alan Duvaklı Pilav yayık ayranı ile servis edilir.

Diyarbakır Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Diyarbakır ulaşım belediye otobüsleri, dolmuş ve minibüsler ile yapılmaktadır. Şehir içi ulaşım yanında çevre ilçelere de minibüsler ile ulaşım gerçekleştirilmektedir. Şehir içi ulaşımınızı toplu taşıma araçları ile gerçekleştirecekseniz Diyar kart adlı elektronik karttan almanız gerekmektedir. Bu kart şehrin her noktasında satılmaktadır. Diyar kart ile ulaşımınızı ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilir ve gerektiğinde bir araçtan diğer araca aktarma yapma seçeneğini kullanabilirsiniz. Diyarbakır seyahatinizde ulaşım için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek ise araba kiralamak olabilir. Şehrin merkezinde yer alan araç kiralama firmalarından uzun dönem veya kısa dönem şeklinde araç kiralayabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda taksiler de kullanılabilmektedir. Diyarbakır’a bir seyahat planlıyorsanız şehre ulaşım konusunda havayolu, demiryolu ve karayolu seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Havayolu ulaşımında Diyarbakır’a her gün Ankara, İzmir ve İstanbul’dan karşılıklı uçuşlar bulunmaktadır. Haftanın belirli günlerinde ise Antalya ve Adana’dan karşılıklı uçuşlar gerçekleştirilir. Demiryolu ile ulaşım sağlamayı planlıyorsanız; Adana, Elazığ arasında hizmet veren Fırat Ekspres Diyarbakır İstasyonu’nda durmaktadır. Eğer Diyarbakır seyahatinizi karayolu ile gerçekleştirmek istiyorsanız; Türkiye’nin her noktasından Diyarbakır’a otobüs seferleri bulunmaktadır.

Diyarbakır Etkinlik Önerileri ve Diyarbakır Eğlence Yerleri

Diyarbakır etkinlik takvimi incelendiğinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinliklerin daha fazla olduğu görülmektedir. Çocuk sineması etkinlikleri, çocuk tiyatroları, sergiler ve tiyatrolar belediyenin düzenlediği etkinlikler arasındadır. Diyarbakır’da açık havada etkinlik planlıyorsanız kervansaray olarak inşa edilmiş tarihi izler taşıyan Sülüklü Han’ı ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz 1551 yılında yapılmış olan İskender paşa Konağı’nda güzel bir Diyarbakır kahvaltısı yaptıktan sonra Diyarbakır Kalesi’nde hem siz hem de aileniz Diyarbakır tarihini keşfedebilirsiniz. 7.000 yıllık bu tarihi kale folklorik yapısı ile sizi tarihin derinliklerine götürtecektir. Çin Seddi’nden sonra en uzun mimari eserlerden bir olarak görülen Diyarbakır Surları bir sonraki durağınız olabilir. 5.000 metre uzunluğunda olan bu surlar tarihe tanıklık edebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Diyarbakır’da film ve dizilerde kullanılmış Cemil Paşa Konağı size nostaljik bir gezi yaşatabilir. Eğer etkinlik planlarınız müzelerden yana ise; Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Diyarbakır eğlence yerleri ise biraz daha sınırlı denilebilir. Diyarbakır’da biraz daha eğlenmeye yönelik bir ziyaret yapılacak ise canlı müzik yapan yerler tercih edilebilir.

Diyarbakır Konaklama İpuçları

Diyarbakır konaklama genellikle otellerde yapılmaktadır. Şehir merkezinde3 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Şehir dışında ise daha yöresel binalarda kurulu otellerde konaklama yapabilirsiniz. Diyarbakır konaklamalarında en fazla tercih edilen oteller; Mitannia Regency Hotel, The Green Park Hotel Diyarbakır, Hilton Garden Inn Hotel, SV Business Hotel, Liv Suit Hotel, Dies Hotel, Dedeman Diyarbakır’dır. Şehirde yer alan 3* oteller ise; New Tigris Hotel ve Miroğlu Hotel’dir. Şehir merkezinde konaklama yapmak istiyorsanız Hotel Kaplan Diyarbakır gibi otelleri tercih edebilirsiniz. Diyarbakır konaklamanızda sur içinde yer alan otelleri de tercih edebilirsiniz. Bu oteller bütçenize göre çeşitlilik göstermektedir. Hotel Birkent Diyarbakır ise şehir merkezindeki konumu ile size sıcak bir atmosfer ve kaliteli bir servis vermektedir. Ulucami, Tarihi Kuyumcular Çarşısı, Hasan Paşa Hanı, Keçi Burcu, Diyarbakır Surları, Cahit Sıtkı Tarancı Evi gibi tarihi yerler otele yürüyüş mesafesindedir.

Diyarbakır Festivalleri Nelerdir?

Diyarbakır festivalleri çok fazla olmamakla birlikte dini günlerde çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Festival havasında geçen Nevruz Kutlamaları yüksek bir katılım ile gerçekleşir. Ateşler yakılır, bu ateşlerin üzerinden atlanır ve halaylar çekilir. Kutlamalar çerçevesinde İngilizce, Türkçe, Arapça, Farsça, Kürtçe, Ermenice şarkılar seslendirilir ve konserler düzenlenir. Ocak ayı ortasında gerçekleştirilen Sersal’da geleneksel kıyafetler giyilir. Özellikle köylerde çocuklar ve gençler bir araya gelir. Bir kişi Noel Baba yani Kale Serdale olur diğer ise onun çok yaşlı eşi rolüne girer. Bu kutlama esnasında geleneksel kıyafetli çocuklar komşularını ziyaret eder ve ceviz, pestil ve et dağıtılır. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali her yılın Mayıs ayında yapılır. Yaklaşık 20 yıldır yapılan festival Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilmektedir. Festivalde konserler, sergiler düzenlenir ve gösteriler yapılır. Diyarbakır Karpuz Festivali şehrin en tanınan festivalidir. Bu festivalde ses yarışmaları düzenlenir, şehrin simgesi olan karpuz yeme yarışması gibi yarışmalar yapılır.