Erzurum Gezilecek Yerler

Erzurum Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir Erzurum. Palandökenin eteklerinde kurulu, tarihi yapılar ile çevrili bir şehir olan Erzurum’da keşfedilecek birçok doğal güzellik ve tarihi mekanlar var.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: Üç Kümbetler

Erzurum’da gezilecek yerler listemiz Üç Kümbetler ile başlıyoruz. Anadolu’nun Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerinden biridir Üç kümbetler. Erzurum’un tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler Çift minareli medresenin güney kısmında bulunmaktadır. Kümbetlerin en büyük olanı, Emir Saltuk’a ait olduğu ve XII. yüzyıl ya da XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Diğer kümbetler ise hakkında pek fazla bilgi bulunmuyor. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığına dair bilgi olmamakla beraber 14. yüzyılda yaptırıldıkları tahmin ediliyor.Muhteşem bir mimariye sahip olan bu yapılar, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olup, yerli ve yabancı turistler tarafınca sürekli ziyaret edilmektedir.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: Tortum Şelalesi

Erzurum’un en güzel yerlerinden biri olan Tortum, aynı zamanda Türkiye’nin en heybetli ve en görkemli şelalesidir. Aynı adı taşıyan Tortum çayından oluşmaktadır. Tortum çayı boyunca farklı güzellikler görebilirsiniz. 20 metre genişliğinde ve 50 metre yükseklikten dökülen Tortum şelalesi, Türkiye’nin en yüksek şelalesi olmasa da oldukça yüksek debisi ile göz dolduruyor. Kesinlikle doğanın eşsiz havasında yaşaması gereken yerlerden biridir diyoruz.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: İbrahim Paşa Camii

Erzurum’un merkezinde bulunan İbrahim Paşa Cami, Eski Hükumet konağının çok yakınında bulunuyor. Şehrin en tarihi ibadet mekanları arasında bulunan cami, kitabesinde bulunan bilgiye göre, 1748 yılında Erzurum valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem tarafınca yaptırılmıştır. Caminin mimarisi ise kare planlı olup, tek bir kubbesi bulunuyor. Yapımında beyaz renk mermer kullanılmıştır ve mihrap kısmı da mermerden yapılmıştır. Günümüzde ibadete açıktır.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: İstanbul Kapı

Erzurum kalesinin dört kapısından bir tanesidir İstanbul kapı. Günümüze kadar gelmiş ve şimdiye kadar tanıtımı yapılmayan bir kalıntıdır. Kapının önemli bir özelliği de Atatürk Erzurum’a bu kapıdan girmiştir.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: Yakutiye Medresesi

Erzurum’da gezilecek yerler listemizde bir başka durağımız Yakutiye Medresesi. Hem tarihsel kalıntıları ile hemde kış sporları ile yılın her mevsiminde turistlere ev sahipliği yapıyor Erzurum. Yakutiye medresesi 1310 tarihinde, Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafınca yaptırıldı. Günümüze kadar gelmiş olan bu tarihi yapı, yabancı ve yerli turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. İl merkezinde bulunmakta olup, 1991 yılında onarılarak, İslami Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Erzurum’da Gezilecek Yerler: Çifte Minareli Medrese

Erzurum’un sembolü olan çifte minareli medrese, kitabesi olmadığı için, yapılış tarihi tam olarak bilinmese de 13. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun’a ya da İlhanlı Hanedanlarından Padişah hatun tarafınca yaptırılmış olabileceği, düşüncesi ile adına Hatuniye medresesi deniliyor.

Erzurum Gece Hayatı Nasıldır?

Türkiye'nin en misafirperver illerinden biri olan Erzurum gece hayatı bakımından mütevazı yapısına rağmen, gelişmiş bir şehirdir. Eğlenceli bir yapıya sahip olan şehir kültüründe özellikle türkü evleri ve sıra geceleri ayrı bir yerde tutmaktadır. Şehir merkezinde bağımsız alanlardan çok oteller içerisinde hizmet veren gece kulüpleri ve barlar, Erzurum gece hayatı için faaliyet gösteren ve tercih edilen yerler olmaktadır. Şehir halkının sakin yaşamı sebebiyle eğlence mekânları şehir merkezinin biraz dışında ve daha çok yerleşim yerlerinin uzağında bulunmaktadır. Erzurum halkının gece eğlencelerine fazla ilgi göstermediği bilinse de, özellikle kış mevsiminde Palandöken Kayak Merkezi'ne gelen misafirlerin bu tip eğlence ihtiyaçlarına yönelik hizmet verecek yerler bulunmaktadır. Şehir halkı daha çok alkolsüz türkü evleri ve sıra gecelerinin yapıldığı mekânları tercih etmektedir. Şehirde bulunan üniversiteli gençler de gece eğlenceleri için daha çok şarkı yarışmaları karaoke partilerinin düzenlendiği mekânları tercih etmektedir. Daha çok aşağı mumcu caddesi üzerinde bulunan eğlence mekânları, fazla ilgi görmektedir. Black Night Club, Cafe Lavinya, Salsanat, Desibel Live Bar gibi mekânlar şehirde tercih edilen eğlence yerleridir.

Erzurum Yemekleri Nelerdir?

Dillere destan tatlarıyla birçok insanın bildiği Erzurum yemekleri, şehrin kültürüne ayrı bir değer katmaktadır. Mutfak kültürü oldukça zengin olan Erzurum, yöreye has usullerle damak tadına hitap eden lezzetlere sahiptir. Özellikle cağ kebabı Erzurum yemekleri arasında en çok bilinen ve tercih edilendir. Kuzu budundan özenle yapılan bu kebap, Türkiye’nin her şehrinde restoranlarda yapılmaya başlanmış apayrı bir lezzettir. Erzurum sadece cağ kebabı ile değil aynı zamanda, kadayıf dolması başta olmak üzere kebapları, börekleri, köfte ve çorbaları ile de ünlüdür. Özenle seçilmiş kuzu budu ile meşe odununda pişirilerek yapılan cağ kebabını, Erzurum'a gittiğinizde kesinlikle tatmanızı tavsiye ederiz. Karnınızı Erzurum'a has yöresel lezzetlerle iyi bir şekilde doyurduktan sonra, muhteşem tadıyla kadayıf dolmasını da mutlaka tatmanız gerekir. Bu kebabın tarihi oldukça eski olup, günümüzde Erzurum'da Çınar Cağ Kebap, Meşhur Çağın Kebabı, Kadayıfçı Muammer Usta gibi mekanlarda en iyi şekilde hazırlanmış halde bulabilirsiniz. Ayran aşı ve su böreği, Erzurum mutfak kültürünün vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Su böreği neredeyse her ilimizde yapılan böreklerden biri olsa da, Erzurum'un kendine has usulleri ile su böreğine farklı bir tat kattığını söyleyebiliriz. Den köfte ise, yine Erzurum'a gittiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasındadır. Farklı bir yapım şekli olan bu köftenin tadı da, klasik köftelerden çok daha farklıdır.

Erzurum Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Erzurum ulaşım için hızlı ve detaylı bilgi almak için belediye tarafından geliştirilen mobil uygulama, şehir halkının oldukça ilgi gösterdiği bir uygulamadır. Sizde özellikle bir süre Erzurum'da kalacaksanız, Erzurum ulaşım uygulamasını indirerek toplu taşıma araçları ve ticari taksi adres ve iletişim bilgileri gibi farklı birçok detaya bu uygulama sayesinde ulaşabilirsiniz. Otobüsler toplu taşımada en sık tercih edilen araçlar olurken, Erzurum'da hala minibüslerde iç ulaşım için kullanılmaktadır. Minibüsler ayrıca, ilçelere olan ulaşımda da kullanılan tek toplu taşıma aracıdır. Kardelen Kart adındaki kullan at ve manyetik biletler, şehir içi ulaşımda kullanılmaktadır. Şehirde belediye ve özel halk otobüsleri bulunmakta olup, özel halk otobüslerinin denetimi de yine belediye tarafından yapılmaktadır. Toplamda 80 belediye otobüsü ve 140 özel halk otobüsü, halkın şehir içi ulaşım ihtiyaçlarına cevap verebilmek için oldukça sık seferlerle hizmet vermektedir. Ticari taksilerin şehrin nüfus yapısı ve büyüklüğü dikkate alındığında, yeteri kadar ilgi görmediğini söyleyebiliriz. Palandöken kayak merkezine ise, yaz aylarında seferler bulunsa da kış aylarında sefer sayıları daha fazladır. Sivil kategoride hizmet veren Erzurum havalimanı, şehrin Aziziye ilçesi sınırlarında yer almakta ve havayolu ile gidiş geliş ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Erzurum Etkinlik Önerileri ve Erzurum Eğlence Yerleri

Erzurum etkinlik alanlarıyla, bölgenin gelişmişlik gösterdiği şehirlerden biridir. Büyükşehir olmasının da gerekliliklerinden biri olarak, Erzurum etkinlik yapılabilecek farklı eğlence yerlerine sahiptir. Sosyal ve kültürel etkinlikleri için belediye farklı hizmetler sunarken, özel girişimlerde bu anlamda fazlaca hizmet vermektedir. Sinema ve tiyatro salonları, sanat ve kültürel etkinlikler için tercih edilen yerlerdir. Bu alanlarda yine belediye ve özel sektör girişimleri hizmet vermektedir. Erzurum Vico Kripto Korku Evi, korkuya dayalı bir eğlence arayanların tercih edebileceği yerler arasındadır. Trans Playstation Cafe, Playstation oyunlarına hayranlık duyan genç ve yetişkinlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Burada aynı zamanda, derbi maçlarını izleme heyecanına da sahipsiniz. Yetişkinlere özel hizmet veren oyun alanlarından biri olan Funtime’de, dikkat çeken Erzurum eğlence yerleri arasındadır. Bunların dışında şehir genelinde, farklı birçok eğlence merkezi bulunmaktadır.

Erzurum Konaklama İpuçları

Şehir merkezinde tarihi ve kültürel alanlara çok yakın konumlarda bulunan Erzurum konaklama mekanları, özellikle bu amaçla şehre gelenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Erzurum gezinizde bu alanlara yakın olabilmek ve gezinizi daha hızlı bir şekilde yapmak için, Erzurum konaklama tercihlerinizi bu mekanlardan yana yapabilirsiniz. Erzurum il merkezinde bulunan Kervansaray Hotel, Rafo Hotel ve Amiller Otel, konaklama ihtiyacınıza farklı bütçelere uygun ve kaliteli şekilde hizmet verebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Büyük Akçay Otel, Aydıner Resort, Dilaver Otel gibi yerlerde Erzurum yolu üzerinde Yakutiye Medresesi yakınında bulunan konaklama merkezleridir. Farklı tarihi yerlere yakınlığı ile dikkat çeken bu mekanlar, bütçenize uygun konaklama paketleriyle hizmet vermektedir. İş seyahatleri için şehirde bulunan kişilerinde tercih edebileceği bu otellerde, toplantı salonları da bulunmaktadır. Gece eğlencesi için, büyük otellerin bünyesinde alkollü hizmet veren gece kulüpleri ve barlar bulunmaktadır.

Erzurum Festivalleri Nelerdir?

Erzurum festivalleri, bu güzel şehrin eğlence hayatına farklı bir renk katmaktadır. Birçok farklı festival ve şenliklere ev sahipliği yapan Erzurum, şehir merkezinin dışında bazı ilçelerindeki eğlence aktiviteleri ile de dikkat çekmektedir. Haziran ayının ikinci haftasında Erzurum Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından elbirliğiyle yapılan Erzurum Balık Ekmek Şenliği, Tortum ilçesinde düzenlenmektedir. Bu şenlik 5 yıldır aralıksız bir şekilde düzenlenmekte olup, şenliğin temel amacı Erzurum halkına balık yemeği sevdirmektir. Haziran aynının son haftasında ise, Akdağ Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Bu festivalin temel amacı ise, Erzurum’un yöresel özelliklerine dikkat çekmek ve tanıtımını yapmaktır. Erzurum festivalleri arasında ilgi gören bu festival, el sanatlarının sergilenmesi ve yöresel lezzetlerin sunulmasıyla gerçekleşir. Ancak festival süresince, farklı etkinliklerde burada düzenlenmektedir. Âşık Sümmani Şenlikleri, Azize Tabyaları Spor Şenlikleri ve Winterfest gibi diğer etkinlik düzenlemeleri de, şehirde ilgi görenler arasındadır.