Isparta Eğridir Gezilecek Yerler

Isparta Eğridir Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Eğirdir; Isparta'ya 30 km, Ankara'ya 456 km, İstanbul'a 651 km, İzmir'e 428 uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’nin elma cenneti olarak Isparta Eğridir’de gezilecek yerler oldukça fazla. Burada sörften dağcılığa, kayaktan bisiklete, yürüyüşten yamaç paraşütüne kadar tüm doğa sporlarını yapma şansınız var.

Anadolu Selçukluları zamanında sultanların sayfiyesi olan kent -herhalde cenneti andırdığı için- “Cennetabad” olarak adlandırılmış. Hamidoğulları Beyliği’nin kurucusu Dündar Bey Eğirdir’i başkent yapmış ve anıtsal yapılarla donatmış. Eğirdir’deki Hızırbey Camisi ve Dündar Bey Medresesi bu dönemde inşa edilmiş.

Eğirdir Evi

Eğirdir’in geçmişini ve geleneklerini merak edenlerin Eğirdir evini görmesi gerekiyor. Belediye tarafından restore edilen evin içinde yöreden toplanmış eşyalar sergileniyor.

Baba Sultan Türbesi

Eğirdir’de Baba Sultan adında bir Bektaşi büyüğünün türbesi de var. Sel­çuklu tarzındaki türbede Baba Sultan’dan başka Sureti Baba (Zorti Baba) ve Palaz Baba adlarında iki kişinin daha mezarı bulunuyor. Baba Sultan’ın Hacı Bektaş Veli’nin torunu ve Bektaşi tarikatının dördüncü halifesi olduğu kabul ediliyor. Tekke­ler kapatıldıktan sonra türbenin etrafında bulunduğu bilinen aşevi gibi diğer yapılar yıkılmış, geriye yalnızca bu türbe kalmış.

Eğirdir Gölü

Denizden 917 metre yükseklikte bulunan Eğirdir Gölü yüksek dağlarla çevrili, gölün daha küçük olan kuzey bölümüne Hoyran Gölü deniyor. Gölün fazla suları ise bir kanalla Kovada Gölü’ne akıtılıyor. Burası önemli bir doğa alanı aynı zamanda; kış aylarında gölde elmabaş pakta, tepeli pakta, Macar ördeği ve Sakarmeke gibi su kuşları kışlıyor.

Eğirdir’in her yeri elma bahçeleriyle kaplı. Öyküsü Adem’le Havva’ya kadar uzanan sihirli meyve elma, halkın başlıca geçim kaynağı.

Hızırbey Camisi

Hızırbey Camisinin doğu cephesini kalenin sur duvarları oluşturuyor. Cami ile Dündar Bey Medresesi arasındaki sur duvarlarından içkaleye açılan bir kapı ve yol var. İçkaleye açılan kapı kemerinin 5 metre kadar üzerinde zarif bir minare yer alıyor. Minarenin gövdesinde büyük ölçüde dökülmüş turkuaz renkte çiniler görülüyor.

Yeşilada

Eğirdir turizminin merkezi Yeşilada. Gölün ortasında adalar şimdi yarımada olmuş. Mübadeleye kadar Yeşilada’da Rumlarla Türkler bir arada yaşarmış. O yıllarda Nis olarak adlandırılan adada yaşayan Rumlardan geriye Hagios Stefanos kilisesiyle ahşap evler kalmış.

Eğirdir Plajları

Eğirdir’in nüfusu yaz aylarında birkaç kat artıyor, gölün çevresi dolup taşıyor. Özellikle ilçe merkezindeki mavi bayraklı Altınkum Plajı sığ kumsalıyla büyük rağbet görüyor. Yaz aylarında burada plaj voleybolu turnuvaları da düzenleniyor. İlçe merkezine 11 km uzaklıktaki Bedre Plajı da güzel bir kumsala sahip.