İspir Gezilecek Yerler

İspir’de Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

İspir İlçemizin Kısa Tarihçesi: Oldukça eski bir yerleşim alanı olan ilçemiz ve çevresi, tarih boyunca Perslerin, İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetinde bulunmuş, zaman zaman da Müslüman Arapların eline geçmiştir. 1015'ten itibaren Anadolu’ya başlayan Türk akınlarının tesir sahasında kalan yöremiz, 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türk topraklarına katılmıştır

  • İspir’de Gezilecek Yerler: İspir Kalesi: Erzurum yolu üzerinde bulunan şirin bir tepenin üzerinde kurulu bu kale Saltuklar tarafında inşa edilmiştir. kaleye çıkınca bütün şehri ayaklarınızın altına alıyorsunuz. Bu tepeden bütün şehre hakim oluyorsunuz. Zarar görüp onarılan kale günümüze ulaşmayı başarmıştır.
  • İspir’de Gezilecek Yerler: İspir cami: Bu cami ilçemizin merkezinde inşa edilmiştir. Saltuklular tarafında inşa edilmiştir. kesme taş kullanılarak inşa edilen cami uzun yıllara yöre halkına hizmet etmiştir.
  • İspir’de Gezilecek Yerler: Tuğrılşah Cami: İlçemizin çarşı merkezinde bulunan bu cami Emir Atabey Erdem şah, Tuğrul şah adına l200-1225 yılında yaptırmıştır.
  • İspir’de Gezilecek Yerler: Melik Halil Gazi Cami: İlçede Çarşı merkezinde inşa edilen bu cami Selçuklu dönemine ait bir eserdir.
  • Kadıoğlu Medresesi: İlçede Çarşı merkezinde bulunur. Bu cami Erzurum Müftüsü Kadızade Mehmet Efendi tarafından 1725-1726 yılları arasında yaptırılmıştır. cami klasik bir Osmanlı eserinden çok farklıdır. Medrese içinde farklı odalar bulunur.

İspir’de Gezilecek Yerler: Elamalı Mağarası: Bu mağara ilçenin merkezine bağlı Maden köprü beldesine yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bulunan Elamlı Mahallesindedir. Mağara fosilleşmiştir.

İspir’de Gezilecek Yerler: İspir Kale Mescidi

İspir Kalesinin güney sur duvarlarına bitişik inşa edilen mescidin üzerinde kitabe bulunmamaktadır. Ancak Erzurum Kale Mescidi mimarisi ile aynı özelliklere sahip olduğundan İspir Kale Mescidinin de Melik İzzeddin Saltuk’un (1132-1168) yapılmış olduğu kabul edilmektedir.

Mescidin temelinden başka, minaresi, içi, dışı ve kubbesi de sarımtırak renkte muntazam kesme taşla yapılmıştır. Duvarlarının kalınlığı 115 santim olan ve dikdörtgene yakın bir planda inşa edilen mescit, kuzey cephenin doğu köşesinde bulunan giriş kapısı, dikdörtgen çerçeve içerisinde mukarnas kavsaralı olup silmeli bordürlerle sınırlandırılmıştır. Kapının sağ üst köşesinde, mazgal türü bir pencereye yer verilmiştir.

Mescidin üzeri farklı örtü sistemi ile kapatılmıştır. Giriş kapısının bulunduğu kare alan üzeri kubbeli, bunun batısında kalan kısım doğu-batı doğrultusunda uzanan sivri kemerli bir tonozla , güneydoğu köşesinde kalan kısım ise yine sivri kemerli bir tonozla örtülüdür.

Sekizgen olan kubbe, dışarıdan oldukça yüksek tutulmuş olan sekizgen bir kasnak üzerine yerleştirilmiştir. Kasnağın üzerini yine sekizgen şekilli piramidal külah örtmektedir. Kubbe kasnağında dört ana yöne açılan pencereler yer verilmiştir. Caminin mihrabı basit özellikte olup dört sıra mukarnaslı dolguya sahiptir. Mihrabın hemen yanında bir mazgal pencere vardır.