Manisa Gezilecek Yerler

Manisa Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Şehzadeler şehri olarak bilinen Manisa’nın tarihsel açıdan çok önemli şehirlerimizden bir tanesidir. Geçmişi önemli tarihsel olaylarla dolu olan Manisa’da gezilecek yerler tarihin izlerini taşır.

Hatuniye Külliyesi

Sultan II. Bayezid’in eşi Hüsni Şah Sultan tarafından yaptırılan Külliye Manisa’da gezilecek yerler listesinde birinci sırada yer alır. Cami, sübyan mektebi, Kurşunlu Han, medrese ve hamamdan oluşmaktadır. Cami, 5 kubbeli bir son cemaat yeriyle ana mekandan meydana açılır.

Muradiye Külliyesi

1583-1585 arasında Sultan III. Murad döneminde yapılmıştır. Tasarımı Mimar Sinan'a aittir. Yapı topluluğu cami, medrese, imaret ve sübyan mektebi bölümlerinden oluşur. Külliyenin camisi kesme taştan bir yapıdır. Ana mekan, yuvarlak kasnağa oturan büyük bir kubbe ve 4 yarım kubbeyle örtülüdür. Tek şerefeli minaresinin gövdesi yivlidir. Batıdaki taç kapıdan medresenin avlusuna girilir. Dikdörtgen planlı yapı bugün Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Ulu Cami ve Medresesi

Manisa'nın en eski cami yapısıdır. 1366’da Saruhanoğulları'ndan İshak Bey tarafından Mimar Emet bin Osman'a yaptırılmıştır. Caminin ana mekanı, sekizgen kasnağa oturan büyük bir kubbeyle örtülüdür. Batı duvarına bitişik minare, sırlı tuğlalarla bezelidir. Avlunun batı yanında yer alan kapıdan, çapraz tonozlu koridorla medreseye girilir. Tek eyvanlı ve iki katlıdır.

Manisa Müzesi

1937'de Muradiye Külliyesi'nin medrese bölümünde müze deposu olarak kurulmuştur. 1943'de müze olarak ziyarete açılmıştır. Manisa’da gezilecek yerler arasında yer alan medresenin yanındaki imaret de onarılarak müzeye kazandırılmış ve 1972'de yeni bir düzenlemeyle, imaret bölümü arkeolojik eserlerin sergilenmesine, medrese ise etnografik yapıtlara ayrılmıştır. Arkeoloji bölümünde, tarih öncesinden Doğu Roma'ya ait çeşitli buluntular sergilenmektedir. Etnografya bölümünde ise silahlar, giysiler, ahşap oyma yapıtlar, çiniler, el işleri, halı, kilim vb. yöresel koleksiyonlar vardır.

Manisa’da Gezilecek Yerler: Kibele Kabartması

Kent çevresinde, merkezin 5 km doğusunda bulunan Akpınar yöresinde, ovaya bakan bir granit kayanın üstünde Tanrıça Kibele kabartması vardır. Kibele, başta Batı Anadolu olmak üzere, Anadolu'daki kültlere göre ana tanrıçadır. Yunanlar buralara göç ettiklerinde onu Tanrıça Artemis'le ilişkilendirmişlerdir. Kibele'nin oturur biçimdeki kabartması, MÖ 13. yüzyıla tarihlenmektedir. Fazlasıyla zarar görmüş olduğundan, hiyeroglif yazısı güçlükle seçilebilmektedir.

Magnesia ad Sipylum

Bugünkü Manisa'nın hemen doğu yanından yükselen Spil Dağı'nın eteklerinde kurulu antik İonia kentidir. Hititler döneminde, Assuva Krallığı sınırları içinde kalan kent, MÖ 13. yüzyıl sonlarından itibaren Yunanlıların akınına uğramıştır. Sipylos (Spil) Dağı eteklerinde kurulan yerleşmeye, Magnesia Hypo Sipylo adı verilmiş ve Roma döneminde Magnesia ad Sipylum olarak anılmaya başlanmıştır.

Manisa Gece Hayatı Nasıldır?

Manisa, İzmir'e ve Ege'nin en önemli şehirlerine sadece 36 km uzaklıktadır. Aynı zamanda şehirde bulunan Celal Bayar Üniversitesi sayesinde çok sayıda üniversite öğrencisi barındırması nedeniyle, ziyaretçilerine son derece hareketli ve aktif bir gece hayatı sunar. Manisa’da gece hayatı, genellikle şehrin barları ve kafeleri üzerinde akmaktadır. Hem gündüz hem de gece saatleri gayet yoğun olan kafe ve barlar, öğrenciler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Manisa ziyaretinizden önce, Manisa Gece Hayatı konusunda endişelerinizin olmamasını tavsiye ederiz. Manisa size gece hayatı konusunda isteyebileceğiniz her türlü alternatifi sunabilecek konumda! Eğer canlı müzik seçeneği sunan mekanlarda eğlenmeyi tercih edecekseniz, Taşfabrika Cafe, Baronlar Cafe, Altıgen Cafe&bar tercih edebileceğiniz mekanlardan bazılarıdır. Bunun dışında bazı otellerin kafeterya ve barları, Manisa’da bulunan ziyaretçilere alkollü içki sunmaktadırlar. Manisa’da türkü bar alternatifleri de yoğun olarak bulunmaktadır. Eğer dostlarınızla sakin bir şekilde alkolünüzü yudumlayarak eğlenmek istiyor iseniz, şehir merkezinde bulunan türkü barları ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz. Manisa’nın türkü barları, kafe ve barları size gece hayatı konusunda istediğiniz her şeyi sunacaklardır.

Manisa Yemekleri Nelerdir?

Manisa’da et ve süt ürünleri ana gıda kaynakları olarak görülmekle birlikte, Manisa'nın mutfağı da güçlü bir şekilde sebze ve meyveye dayanmaktadır. Sebzeler ve farklı bitki çeşitleri et yemekleri ile ve ekmek, hamur işleri ile diğer bazı yemeklerle kullanılır. Zeytinyağlı yiyecekler de yerel mutfaklarda ağırlıklı olarak görülmektedir. Manisa’lıların ve Manisa’yı ziyaret eden ziyaretçilerin en sevdiği yemekler ve tatlılar arasında; Manisa Kebabı, Şevketi Bostan, Enginar Dolması, Semizotu, Doldurulmuş Asma Yaprağı, İnek Bezelye Tarator, Sinkonta, Simit Ekmeği, Mantarlı Tatlı ve Zerde bulunmaktadır. Manisa yemekleri, gerçekten ama gerçekten ziyaretçilere birçok seçenek sunmaktadır. Et yemekleri olsun, sebze yemekleri olsun, tatlılar olsun, Manisa’da aç kalmayacağınıza kesinlikle emin olabilirsiniz. Siz de Manisa ziyaretiniz sırasında damak tadınıza uygun yiyeceği kolaylıkla bulacaksınız. Bu saydığımız yemekleri en kaliteli ve ekonomik şekilde yemek için şehir merkezinde bulunan bazı restoranları tercih edebilirsiniz. Böylelikle Manisa’nın lezzetleri yiyeceklerini hem ekonomik bir şekilde hem de gayet lezzetli bir şekilde deneyimlemiş olacaksınız.

Manisa Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Manisa, İstanbul'u İzmir'e bağlayan ana karayolu üzerinde yer almaktadır. İzmir'e 36 km uzaklıktadır. Alaşehir, Salihli, Ahmetli ve Turgutlu kasabaları Ankara-İzmir karayolu üzerinde yer almaktadır. Bu kasabalar sizi Manisa ve İzmir'e götürebilecek aktif tren rotalarına sahiptir. Havayolu tercih edilen bir seçenekse, İzmir'e uçmanız ve ardından Manisa'ya karayolu ile gitmeniz gerekir. Benzer şekilde, önce İzmir'e tekne turu yapabilir, sonra karayolu ile Manisa'ya geçebilirsiniz. İstanbul - Manisa 529 km uzaklıktadır. Ankara - Manisa 562 km uzaklıktadır. Manisa, ana İstanbul - Balıkesir - İzmir karayolu üzerinde D565 üzerinde, İzmir - Ankara karayolunda ise D300 üzerindedir. Bunun dışında Türkiye’nin neredeyse her ilinden direkt olarak otobüs seferleri sayesinde Manisa’ya gelebilirsiniz. Manisa ulaşım konusunda bol seçenekli bir şehirdir. Şehrinizde bulunan otobüs terminallerini ziyaret ederek, Manisa’ya doğrudan otobüs bileti satın aldıktan sonra kolay bir şekilde Manisa ziyaretinizi başlatabilirsiniz. Eğer sevdikleriniz ile birlikte veya tek başınıza bir Manisa ziyareti planlıyor iseniz, ulaşım sorun edeceğiniz en son şeydir.

Manisa Etkinlik Önerileri ve Eğlence Yerleri

Manisa etkinlik anlamında çevresindeki Ege illerine göre biraz zayıf zannedilse de, gerçek hiçte öyle değildir. Manisa etkinlikleri, kültürel ve sanatsal çapta çok seçeneklidir. Manisa İl Kültür ve Turizm Derneğinin yardımıyla, Manisa’da yerel düzeyde birçok kültürel ve sanatsal etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin ne olduğu ve tarihleri konusunda Manisa Belediyesinin resmi internet sitesini ziyaret ederek en doğru bilgiyi alabilirsiniz. Şehrin tiyatro salonunda her ay klasik tiyatro oyunları sergilenmektedir. Bunlar dışında özel şirketlerin düzenlemiş olduğu etkinliklere katılarak, Manisa ziyaretinizi eğlenceli hale çevirebilirsiniz. Bu etkinlikler için ise internet üzerinde yer alan etkinlik takvimlerini kullanabilirsiniz. Manisa eğlence yerleri de en az Manisa etkinlikleri kadar çeşitlidir. Şehir merkezinde bulunan birçok alışveriş merkezi ve eğlence salonu, Manisa yerlilerine ve ziyaretçilerine sınırsız eğlence imkanı sunar. Bunu dışında aileniz ile birlikte hep beraber eğlenceli dakikalar geçirmek istiyorsanız, Türkiye’nin en kaliteli lunaparklarından olan Manisa Lunapark’ını ziyaret edebilirsiniz. Birçok oyuncak ile birlikte çocuklarınız ve sevdikleriniz ile birlikte eğlenebilir, Manisa’da unutulmaz dakikalar yaşayabilirsiniz.

Manisa Konaklama İpuçları

Manisa’nın konaklama anlamında gerçekten iyi bir şehir olduğunu söylersek sanıyoruz ki doğruyu söylemiş oluruz. Şehir merkezinde yoğunlaşmış olan birçok Manisa konaklama alternatifi, Manisa yerlilerine ve ziyaretçilerine her bütçeye uygun, ekonomik konaklama seçenekleri sunar. Manisa’nın 17 ilçesinin neredeyse her birinde birçok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar, size aradığınız her şeyi sunacaklardır. Şehir merkezinde bulunan kaliteli ve diğerlerine göre daha lüks otellere, Spilos Hotel, Anemon Hotel, dovsOtel Boutique, Orucoğlu Oreko Hotel, Hotel Buyuk Saruhan örneklerini verebiliriz. Eğer Manisa’yı ziyaret etme amacınız, Manisa’nın termal turizmini deneyimlemeye yönelik ise, Kaya Magnesia Thermal Spa, The Fortyfive Business Hotel&Spa gibi kaliteli termal oteller, size sağlıklı bir şekilde konaklamaya imkan verecektir. Tabiat içerisinde konaklama için Spil Dağı Milli Parkında bulunan bazı otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Bu bölgede bulunan otel ve pansiyonlar, yaz kış farketmeksizin konaklamanıza imkan vereceklerdir. Tatil köyü tarzı bir arayışınız var ise, Tuana Tatil Köyünü tavsiyelerimiz arasına ekleyebiliriz.

Manisa Festivalleri Nelerdir?

Manisa festivalleri ziyaretçilere her yıl muhteşem seçenekler sunmaktadır. Siz de Manisa ziyaretinizi bu festivallerin yapıldığı döneme denk getirerek, Manisa seyahatinizde oldukça eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Gelelim o muhteşem Manisa festivallerine. Karaelmas Kültür Sanat Festivali 2000 yılından bu yana her 28 Mayıs'ta Soma kasabasında düzenleniyor. Çağlak Festivali 11-20 Mayıs tarihleri ​​arasında Akhisar'da, Üzüm Festivali 5 Eylül'de ve 3 Eylül'de Alaşehir'de gerçekleşiyor. Bağımsızlık Günü Şenlikleri 1-3 Eylül tarihleri ​​arasında Selendi'de gerçekleşir ve buna “Kültür ve Sanat Festivali” denir. Ayrıca 10 Ekim'de Atatürk'ün Manisa Ziyareti her yıl sokaklarda kutlanmaktadır. Manisa Mesir Festivali, her yıl değişik dönemlerde binlerce ziyaretçinin katılımıyla düzenlenmektedir. Manisa’nın en önemli değerlerinden olan Mesir macununu bu festivalde en lezzetli şekilde tadabilirsiniz. Cirit Festivali ise, genellikle 1-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenmektedir. Türklerin ata sporu olan cirit, bu festivalde gayet profesyonel bir şekilde oynanır. Müsabakalar düzenlendikten sonra, ziyaretçilere en lezzetli Manisa yöresel yemekleri ikram edilir. Bu festivalde eğlenirken, aynı zamanda muhteşem bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz.