Mersin Gezilecek Yerler

Mersin Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Akdeniz’e kıyısı olan ve herkesin en az bir kez görmesi gereken şehre gelecekseniz Mersin Gezilecek Yerler rehberi tam sizin ihtiyacınız olan şey olacaktır. Akdeniz’in güzelliklerini, tarihe şahit olmuş yapılarını ve turizmin kalbinin attığı noktaları keşfedebilmek istiyorsanız sizin için derlemiş olduğumuz bu yerlere kesinlikle gitmeniz gerekir.

Mersin Gezilecek Yerler Rehberinin İlk Durağı: Cennet Cehennem Çökükleri

Mersin denildiğinde akla buranın gelmemesi imkansızdır. Farklı ve ilginç yapısı ile dünyanın dört bir yanından turistleri kendisine çeken bu yer Silifke ilçesinde yer almaktadır. Her ikisi de farklı derinliklere sahip olan bu çöküntüler aslında altlarında yer alan mağaraların tavanlarının çökmesi ile oluşmuştur. Dağcılığa ilginiz varsa ve ekipmanınız yanınızdaysa izin alarak buradaki mağaraya inebilme şansına sahip olabilirsiniz. Ancak dikkat edin mağaraların diplerine indikçe basacağınız zemin kayganlaşacaktır.

Bu iki mağaradan Cennet Mağarası oldukça kolay bir şekilde inilebilen bir yerdir. Dağcılık ekipmanlarınız olmadan inebilirsiniz ancak Cehennem biraz daha zorludur. Buraya geldiğinizde eğer Müze Kartı’nız varsa kolay bir şekilde bölgeye giriş yapabilir ve bu iki inanılmaz doğa harikasını kendi gözleriniz ile görebilirsiniz.

Hayrete Düşürecek Kaya İçindeki Heykeller: Adam Kayalar

Erdemli ilçesinin sınırlarında yer alan Şeytan Vadisi’ne geldiğinizde gözlerinize inanamayabilirsiniz. Milattan önce üçüncü yüzyıl ve milattan sonra üçüncü yüzyıl aralığında yapıldığı düşünülen bu heykeller her göreni ilk önce şaşkına çevirmektedir. Gizemini hala korumakta olan bu kaya kabartmaları içinde 4 kadın, iki çocuk, 11 erkek, dağ keçisi ve Roma kartal figürleri yer almaktadır. Son figür nedeni ile Roma döneminde yapıldığı düşünülen bu kabartmaların neden ve niçin yapıldığı ise halen bir gizemdir.

Mersin Gezilecek Yerler Rehberinin Sembolik Yapısı: Kız Kalesi

Mersin denildiğinde akla birçok yerin geldiğinin farkındayız. Bu yerlerden bazıları ise Mersin’in sembolik noktaları haline gelmiştir. İşte o sembolik yapılardan birisi de Kız Kalesidir. Denizin kenarında kayalıkların üzerine yapılan bu kalenin Kıbrıslı bir prens tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sonrasında birçok medeniyetin ve halkın egemen olduğu bu kalenin tam yapılma tarihi ise üzerindeki yazıttan 1119 olduğunu söyleyebiliriz. Bu kaleyi birkaç yerden görebilirsiniz. İsterseniz yakınına gidin isterseniz bu kalenin tüm ihtişamını görebileceğiniz bir tepeye çıkın. Bizim önerimiz her iki yerden de burayı görmenizdir.

Mersin’i Yakından Tanımak İçin: Mersin Arkeoloji Müzesi

Bir şehri yakından tanıyabilmek istiyorsanız kesinlikle şehrin müzelerine gitmeniz gerekmektedir. İşte Mersin’in tarihini yakından tanımak isteyenler içinde buraya gelinmesi gerekiyor. İçerisinde birçok arkeolojik ve etnografik esere ev sahipliği yapan bu müzede birçok tarihi zamana yakından bakabilirsiniz.

Mersin Gece Hayatı Nasıldır?

Mersin gece hayatı sahil kısmında yer alan her şehirde olduğu gibi oldukça canlıdır. Mersin’de gece hayatının canlı olmasının bir nedeni de öğrencilerdir. Kış aylarında dahi ılık bir iklimin hüküm sürdüğü Mersin’de her bütçeye uygun gece eğlenceleri bulmak mümkündür. Özellikle şehrin sahil kesitinde gece hayatının yaşandığı bar, disko, meyhane, restoran gibi pek çok mekan bulunmaktadır. Şehirde gece hayatının yaşandığı eğlence yerlerinden en fazla tercih edilenlerinden birkaçı; Roof Divan, North Sea Irish Pub, Yer Fıstık, Parlak Ocakbaşı ve Fasıl, Sess gibi mekanlardır. Canlı müzik ve manzara eşliğinde Mersin gecesini yaşamak istiyorsanız Roof Divan şehrin en kaliteli mekanlarındandır. Burada oldukça elit bir eğlence yaşayabilirsiniz. Eğer tercihiniz biradan yana olacaksa North Sea Irish Pub, farklı bir eğlence konsepti arıyorsanız Yer Fıstık gece eğlencesi için durak noktanız olabilir. Fasıl ve Ocakbaşı ile geceye devam etmek istiyorsanız tavsiye edilen adres Parlak Ocakbaşı ve Fasıl’dan yana olmaktadır.

Mersin Yemekleri Nelerdir?

Mersin yemekleri arasında en fazla ilgi gören ve tüketilen yemekler kebap türleridir. Hatta bazı kebap türleri kahvaltı da dahi tüketilmektedir. Mersin kahvaltılarında ciğer olmazsa olmaz kahvaltı malzemesidir. Mersin mutfağından çıkıp ünü tüm Türkiye’ye yayılan yemeklerden biri de tantunidir. Tantuni yağlı koyun eti ile yapılan bir yemektir. Yoğurtlu, biftek ve tavuk versiyonları da bulunmaktadır. Tantuni ile yapılan dürümler Mersin mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Mersin mutfağında bir diğer lezzet de haşlanarak yapılan içli köftedir. Bu tip içli köftenin içinde ceviz konulmaz ve şekil olarak kızartılarak yapılan türe göre daha yuvarlaktır. Mersin için lahmacun en az Gaziantep kadar önem taşır. Fındık lahmacun veya normal lahmacun olmaz üzere çeşitlendirilmiştir. Mersin mutfağında buğday, nohut ve bulgur ile hazırlanan yemekler oldukça fazladır. Öğle yemeklerinde genellikle Batırık adı verilmiş Yörük mutfağından Mersin mutfağına geçiş yapmış ince bulgurdan yapılan sulu ve katı çeşidi bulunan yemek yenmektedir. Mersin mutfağının bir diğer ünlü lezzeti de nohut ve tahinin birleşimi ile yapılan Humus’ tur. Humus da Mersin mutfağından tüm Türkiye’ye yayılmış bir lezzettir.

Mersin Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Mersin ulaşım bakımından oldukça rahat olan illerimizden biridir. Şehirde ulaşım belediye otobüsleri ve özel halk otobüsleri ile sağlanmaktadır. Dolmuşlar da şehir içi ulaşımı oldukça rahatlatmaktadır. Ticari taksi durakları şehrin her noktasında bulunmaktadır. Mersin Belediyesi toplu taşıma araçları 70’ten fazla güzergah ve hatta hizmet vermektedir. Mersin’de eğer toplu taşıma araçları ile seyahat edecekseniz Kentkart almanız gerekmektedir. Kentkart şehrin hemen her noktasından temin edilir. Kentkart ile gerçekleştireceğiniz şehir içi ulaşımda hem ekonomik seyahat etmek hem de bir araçtan diğer araca aktarma yapmak mümkündür. Mersin’de şehir içi ulaşımda etkin olarak kullanılan taksiler lisanslıdır ve taksimetre ücretlerine göre tarifelendirilmiştir. Mersin’de özellikle sahil kesiminde dolaşmak için bisiklet de kiralanabilir. Bisiklet kullanarak da Mersin’de kısa mesafelere ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Mersin Etkinlik Önerileri ve Mersin Eğlence Yerleri

Mersin etkinlik bakımından hareketli şehirler arasında yer alır. Mersin Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikler şehirde pek çok kişinin katılımı ile gerçekleşir. Yenişehir KM Barış Salonu, Jolly Joker Mersin etkinliklerin yapıldığı ve düzenlendiği yerler arasındadır. Mersin’de her bütçeye göre etkinlik bulmak mümkündür. Şehirdeki etkinliklerde görsel sanatlar, konserler daha yoğunluktadır. Mersin’de düzenlenen etkinliklerin yanısıra bireysel olarak yapılabilecek etkinlikler, aktiviteler de bulunmaktadır. Mersin’in doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedebileceğiniz bir tura katılabilirsiniz. Mut ilçesine bağlı Yerköprü Milli Parkı’nda yer alan Yerköprü Şelalesi’ni keşfedebilirsiniz. Daha sonra Mersin Merkezde Tantuni keyfi yapıp, denizin ortasında yer alan Kızkalesi’ne çıkabilirsiniz veya Cehennem Obruklarını keşfe çıkabilirsiniz. Mersin seyahatinizi eğer çocuklarınızla gerçekleştiriyorsanız Forum Mersin’de pek çok çocuk eğlence yeri olduğunu bilmenizde fayda var. Aries Arena Karting’de çocuklarınızla keyifli vakit geçirebileceğiniz Mersin eğlence yerleri arasında yer alıyor.

Mersin Konaklama İpuçları

Mersin konaklama açısından her bütçeye uygun alternatifleri olan bir şehirdir. Mersin merkezde konaklama için çeşitli oteller ve pansiyonlar bulunur. Bu otellerin pek çoğu 3 ve 4 yıldızlıdır. Mersin’de şehir içinde konaklama istiyor ve ulaşıma yakın olmak istiyorsanız merkez bölgesi konaklama yapmanız için daha uygun olacaktır. Turizmin özellikle de deniz turizminin fazla olduğu bölgede eğer uzun süreli konaklama veya tatil yapacaksanız aylık veya sezonluk evler kiralayabilirsiniz. Pansiyon sistemi Mersin’de oldukça gelişmiştir. Dilerseniz haftalık veya aylık olarak pansiyonlarda da konaklamanız mümkündür. Mersin bölgesinde en fazla tercih edilen otellere göz atmak gerekirse; The Monard Hotel şehir merkezinde konaklama için tercih edilmektedir. Denize en yakın otellerden olan Mersin HiltonSA en fazla tercih edilen oteller arasında yerini almaktadır. Eğer memur statüsünde iseniz; Mersin Öğretmenevi, Mersin Polis Evi seçebileceğiniz diğer alternatif konaklama yerlerindedir. Bu iki konaklama yeri memur olmasanız da konaklama imkanı vermektedir. Mersin seyahatinizi kamp yapma amacıyla gerçekleştiriyorsanız Mersin’de pek çok güzel kamp alanı bulunmaktadır. Erdemli, Silifke ve Anamur arasında yer alan Tisan Koyu Kampseverlerin gözde kamp alanları arasındadır.

Mersin Festivalleri Nelerdir?

Mersin festivalleri ulusal ve uluslararası platformlarda gerçekleşmektedir. Bu festivallerden en öne çıkanları; Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali, Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Örtüaltı Üzüm Festivali, Mut Karacaoğlan Kayısı Festivali, Kız Kulesi Turizm Festivali’dir. Mersin festivaller ile dolu olan bir şehir olduğu için her yıl binlerce kişinin katılımı ile hem şenlikler hem de festivaller yapılmaktadır. Temmuz ayında yapılan Uluslararası Anamur Kültür Ve Muz Festivali, Şaymana Festival, Tarsus Üzüm Festivali her yıl yerli yabancı binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşir. Mersin’de festivaller kapsamında pek çok şenlik de yapılmaktadır.

Geleneksel Batırık Şöleni Erdemli ilçesinde yapılmaktadır. Ermenekliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen şölende birçok yöreden misafirler ağırlanarak kaynaşma gerçekleştirilir ve eğlenceler yapılır. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Mersin Sanat Etkinlikleri Derneği tarafından düzenlenmektedir. Bu festival 2002 yılından beri her yıl yapılmaktadır. Klasik müzikten caz ve koro performanslarına, dans gösterilerine kadar müzik ile dolu olan festivalin katılımcı sayısı oldukça fazladır.