Tutak Gezilecek Yerler

Tutak Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Tutak, Ağrı ilimizin 7 ilçesinden biridir. Ağrı il merkezine yaklaşık 41 km uzaklıkta kuruludur. Tutak’ta gezilecek yerler kaleleri ve kiliseleri ile oldukça ilgi görmektedir. Tutak çok eski bir yerleşim yeridir. Çevre iller tarafından antep denilmektedir.

Tutak Tarihi

Tutak ilçesi tarihi milattan öncesine dayanmaktadır.  Ağrı’nın diğer 6 ilçesi gibi birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Fakat bu medeniyetlerin içinde asıl burada hüküm süren Urartular olduğunu biliyoruz. Van merkezli kurulan Urartular buralarda uzun süre hüküm sürmüşlerdir. Burada birçok yapı bırakmışlardır. Daha sonra onların yerine gelen medeniyetler bazıları bu yapılara ekleme yaparken bazıları da yakıp yıkmışlardır. Daha sonra Osmanlı hakimiyetine geçen ilçemiz 1. Dünya savaşı sırasında Rusların işgaline uğramıştır.  Daha sonra Ruslar çekilince Ermenilerin işgali başladı 1918 yıllında işgal sona erip ilçe bağımsızlığına kavuşmuştur.

Zencir Kale

Tutak’ta gezilecek yerler arasında olan kale, ilçenin yakınında bulunan Katavin dağında bulunur. Urartulara ait olunduğu söylenilir. Fakat yapılış tarihi hakkında bilgi yoktur. Günümüzde ise yıkık bir şekilde ulaşılmıştır. Kalenin köşelerinde zencir sallandığı için bu ad verilmiştir

Kan Kalesi

Tutak’ta gezilecek yerler arasında olan Kan Kalesi, ilçenin yakında bulunan Dönertaş köyün sınırların içerisindedir. Urartular’a ait olunduğu söylenilir.  Günümüze sadece temel seviyesi ulaşılmıştır. Halk arasında Kale-i Hum denilmektedir.

Karagöz Kilisesi

Tutak’ta gezilecek yerler arasında olan bu kilise, ilçe merkezine bağlı Daya pınarı köyünün sınırlarındadır. Bu köy merkeze 26 km uzaklıktadır. Burada mağarada oyularak bir kilise inşa edilmiştir. Tarihi hakkında bilgi yoktur. Kiliseye, dışarıdan kayalara işlenerek yapılmış merdivenlerle inilmektedir. Ortada geniş bir alan, yanarda odalar, raflar pencere ve çıraklıklar vardır. Benzeri ibadethane çevrede birkaç yerde görülmektedir. Hamur un Beklemez Köyünde de aynı tarzda yapılmış yer altı kilisesi vardır.

Tutak’ta Ne Yenir?

Geleneksel yemekleri arasında yer alan ve her bayramda yapılan Halise yemeğinin yapılışında kırmızı et, dövülmüş buğday, su, tuz ve tereyağı kullanılıyor. Yemek için önce büyük küp içerisine su konularak, tandırda kaynatılıyor. Kaynayan suyun içerisine dövülmüş buğday ile et konularak, 6-7 saat pişiriliyor. Yemek, üzerine tereyağı konularak servis ediliyor.