Karabük Gezilecek Yerler

Karabük Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Karadeniz’in en genç illerinden biri olan Karabük, birçok noktası ile Karabük Gezilecek Yerler yazısında sizleri bekliyor. Asi Karadeniz’in yeşili ile bezenmiş bu şehir, herkesin en az bir kez gitmek istediği ve bir yıl içinde binlerce yerli ve yabancı turisti çektiği Safranbolu ile ünlüdür. Kendisine has evleri, yöresel yemekleri ve daha nice özelliği ile eğer yolunuz Karadeniz’e düşerse gelmeniz kesinlikle gerekli olan bu şehri sizin için inceledik.

Karabük Gezilecek Yerler Denildiğinde İlk Akla Gelen Yer: Safranbolu Evleri

Karabük başlı başına bir cennetken en güzel yerini kime sorarsanız sorun alacağınız cevap genellikle Safranbolu olacaktır. Bu ilçe her sene binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Tüm bu kişilerin geldiği ve görmek için yanıp tutuştuğu yapılar ise Safranbolu Evleri’nden başka bir şey değildir. İlçe içindeki bu evler yaklaşık olarak 200-300 yıl önce inşa edilmişler ve halen mükemmelliklerini koruyorlar. İlçenin içerisinde sizi büyüleyecek tam olarak 2000 tane ev bulunuyor. Bu evler zamanla yıpransalar da restorasyon çalışmaları bu evleri eski hallerine getirmeye çalışıyor.

Karadeniz’in Serin Suları: Baklabostan Şelalesi

Serin suları ve inanılmaz manzarası ile Karabük’ün göz bebeği olan gezilecek yerlerinden birisi de kesinlikle Baklabostan Şelalesidir. Yeşilin ve mavinin bir arada olduğu bu yer ailecek ya da arkadaşlarınız ile huzurlu ve eğlenceli bir piknik yapmayı istediğinizde gelmeniz gereken yerlerin başındadır. Yaz aylarında yöre halkı tarafından oldukça tercih edilen bu yer günübirlik ziyaretleriniz için en ideal yer.

Karabük Gezilecek Yerler İçindeki En Büyüleyici Doğal Güzellik: Şeker Kanyonu

Yenice ilçesinin sınırları içinde yer alan bu kanyon toplamda 6,5 kilometre uzunluğundadır. Bu Kanyonun ilk iki kilometresini aracınız ile gidebilirken geriye kalan kısmını ise yürüyerek tırmanmanız gerekir. Bu kanyon Karadeniz’in tüm güzelliklerini bir yerde toplarken sizler de buraya geldiğinizde birçok doğa sporunu deneyebilirsiniz. Dağcılık, Kaya tırmanışı ya da rafting tüm bu doğa sporlarının içinde yer alırken bu kanyon aynı zamanda kamp yapmak içinde ideal bir yerdir.

Karadeniz’in En Yüksek Tepesindeki Gölet: Eğriova Göleti

Batı Karadeniz’in en yüksek tepesi dendiğinde akla gelen Keltepe’nin içinde suni yani sonradan yapılmış bir gölet bulunuyor. Uzunluğu 1 kilometre olan bu gölet doğa ile inanılmaz bir uyum içinde sizlere Karabük’ün büyüleyici yönünü sunuyor. Bu gölet çevresinde doğa yürüyüşü yapabilir, çadırınızla kamp kurabilir ve daha düz olan kısımlarında dağ bisikleti ile dolaşabilirsiniz.

Karabük Gece Hayatı Nasıldır?

Karabük gece hayatı genellikle barlarda ve canlı müzikli mekanlarda yaşanmaktadır. Turistik bir ilçe olan Safranbolu’da gece eğlenceleri için birçok mekan bulmak mümkündür. Jack ’s Bara Karabük’te keyifli zaman geçirebileceğiniz yerlerden biridir. Arasta Cafe & Bar ise Karabük’e gece eğlenceleri deyince akla gelen ilk yerdir. Dublaj Performance Hall Karabük’ün en büyük gece kulübüdür. Burada sabah saatlerine kadar gece eğlenceleri düzenlenmektedir. Orkestrası ve ortamı ile öne çıkan Gümüş Konak Karabük’te gece eğlencesi yaşamak isteyenler tarafından tercih edilen yerlerdendir. Gümüş Konak özellikle kokteylleri ile ünlüdür. Hangar Bar Cinci Han arkasında yer alır. Burada DJ performansları sergilenmekte ve gece eğlenceleri düzenlenmektedir. Adress Bar, Eski Çarşı’da yer alır ve özellikle yabancı müzikler ile gece eğlencesi yaşamak isteyenler tarafından tercih edilir. Köroğlu Konakları sakin bir gece mekanı tercih edenlerin uğrak yeridir.

Karabük Yemekleri Nelerdir?

Karabük yemekleri şehrin geçmişinin tarih öncesine dayanması ve doğal yaşamı nedeniyle zengin bir mutfak kültüründen doğmuştur. Karabük’ün hemen herkes tarafından bilinen lezzeti ünlü Safranbolu lokumudur. Uzun Fasulye ise Karabük’ün meşhur yöresel yemekleri arasındadır. Uzun fasulye, Karabük'te, özellikle de Safranbolu'da sık sık yapılan ve tadına doyum olmayan yemeklerdendir. Perohi; peruhi ya da piruhi el emeği lezzetlerdendir. Bazı yerlerde yoğurtlu mantı olarak da bilinen bu nefis yemek, hamurunun yapımından tabağa gelene kadar el emeği istemektedir. Nefis hamuru özenle açılıp karelere bölünüyor, içine süzme yoğurt ya da süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edilen keş adlı peynir ve nane karışımı kapatılıp üçgen şeklinde kapatılıyor. Sonra doğru kaynayan suya konuluyor. Üzerine tereyağı konularak servis ediliyor. Kemikli kırmızı etle yapılan, özellikle kuzu etiyle ayrı bir güzel olan bütün et yemeği, Karabük mutfağının en güzel örneklerinden biridir. Tereyağında etlerin tüm yüzleri güzelce kızarıncaya pişiriliyor, ardından etler bir tencereye alınıp bir miktar su, tereyağı ve isteğe göre salça ekleniyor. İçine ekleyeceğiniz baharatları beğeninize göre çeşitlendiriyorsunuz.

Karabük Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Karabük ulaşım; karayolu veya havayolu ile yapılmaktadır. Zonguldak Karabük arası yaklaşık 105 kilometre, Kocaeli Karabük arası yaklaşık 313 kilometre, Ankara Karabük arası yaklaşık 223 kilometre, Sakarya Karabük arası yaklaşık 264 kilometre, Hatay Karabük arası yaklaşık 885 kilometre, Trabzon Karabük arası yaklaşık 763 kilometre, Samsun Karabük arası yaklaşık 432 kilometre mesafededir. Karabük’e birçok otobüs firması seferler düzenlemektedir.

Karabük otogarı şehir merkezinde yer almaktadır. Türkiye’nin hemen her şehrinden Esenboğa Havalimanı’na uçuşlar düzenlenmektedir. Esenboğa Havalimanı Karabük’e en yakın havalimanıdır. Havalimanı ve Karabük arası yaklaşık 240 km’dir. Karabük’te şehir içi ulaşım belediye otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Araç kiralama ve taksi ile ulaşım seçenekleriniz arasında yer almaktadır. Safranbolu Karabük’te en fazla ziyaret edilen ve konaklama için tercih edilen ilçe olduğundan Karabük Safranbolu arasında birçok karşılıklı otobüs seferi düzenlenmektedir. Bu ilçeye taksi ile de ulaşım sağlanmaktadır.

Karabük Etkinlik Önerileri ve Karabük Eğlence Yerleri

Karabük etkinlik takvimi içinde öne çıkan etkinlikler eğitim sohbetleri, seminerler, tiyatro gösterileri ve konserlerdir. Karabük açıkhava etkinlikleri için adeta bir cennet gibidir. Şehirde hem bireysel olarak hem de turlar ile katılabileceğiniz pek çok etkinlik ve gezi bulunmaktadır. Örneğin; Cam Teras Safranbolu’ya gidebilir ve etkileyici Safranbolu manzarasını keşfedebilirsiniz. Tokatlı Kanyonu, Mencilis Mağarası’nı keşfedebilirsiniz. Eğer kamp yapmak istiyorsanız Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası size uygun bir konaklama ve aktivite alanı sağlamaktadır. Milli Park olan Baklabostan Tabiat Parkı’nda siz ve aileniz uzun doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Göztepe Timüsü şehrin en önemli tarihi yerlerinden biridir. Dilerseniz bu noktaya bir gezi aktivitesi düzenleyebilirsiniz. Bu aktiviteler arasında mola vermek isteseniz şehrin tarihi gazozu Bağlar Gazozunu mutlaka denemelisiniz.  Gezi etkinliğinizde tercih edebileceğiniz yerlerden birisi de Safranbolu Evleri’dir. Buraya dilerseniz kendiniz gidebilir veya turlara katılabilirsiniz. Karabük eğlence yerleri açısından özellikle gece eğlence yerleri tercih edilmektedir. Gündüz şehir ve çevresinde yapılan turlara katıldıktan sonra gece eğlencesi mekanları ile gününüzü sonlandırabilirsiniz.

Karabük Konaklama İpuçları

Karabük konaklama açısından Safranbolu ilçesi başta olmak üzere birçok ilçesinde konaklama seçeneklerine sahiptir. Albergo Butik Otel, eşsiz doğası, vadileri, kanyonları, yaylaları ve göletleriyle ünlü Karabük Yenice'de bulunmaktadır. Konuklarını tüm yıl ağırlamaya devam eden tesis güler yüzlü ve kaliteli hizmet anlayışına sahiptir. Eski bir ahşap yayla evinden restore edilerek inşa edilen tesis, üç katlı ve Şeker Irmak Vadisi manzaralı 12 odadan oluşmaktadır. Gülden Pansiyon Safranbolu, misafirlerin tarihi dokuyu en iyi şekilde hissetmelerini sağlıyor. Ev yapımı tarzında kaliteli ve güvenilir gıdalardan yapılan sağlıklı ve güzel Türk yemekleri açık büfe olarak servis edilir. Safranbolu'da yer alan Safran City Hotel & Spa, sauna, Türk Hamamı ve masaj hizmetlerini içeren bir spa merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Tesisin diğer olanakları arasında toplantı odası ve konferans salonu sayılabilir. Zalifre Konakları Safranbolu; UNESCO tarafından Safranbolu'da koruma altına alınmış 1300 eserden biridir. Her sabah restoranında geleneksel Türk kahvaltısı servisi yapılmaktadır. Bağlar Saray Otel Safranbolu ise geleneksel Türk evi mimarisini yansıtmaktadır. Tesisin tüm konaklama birimleri ve tesis binası şık bir tasarıma sahiptir.

Karabük Festivalleri Nelerdir?

Karabük festivalleri tüm yıla yayılmış festivallerdir. Safranbolu Bağbozumu Şenliği her yıl Eylül ayı sonlarında gerçekleştirilmektedir. Yörenin Çavuş Üzüm’ünün tanıtıldığı festivalde en iyi üzüm yetiştiricisi ve üzüm güzeli yarışmaları da yapılmaktadır. Festival 2 gün boyunca sürmektedir. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali her yıl Eylül sonu Ekim başında gerçekleşmektedir. Uluslararası olarak yapılan festivalde belgesel film gösterileri yapılmaktadır. En iyi belgeseller bu festivalde ödüllendirilmektedir. Konserler ve söyleşilerin de yapıldığı festivalin katılımcı sayısı bir hayli yüksektir. Dede Yaylası Şenlikleri şehrin manevi kurucusu sayılan Bahaddin Gazi’yi anma etkinlikleri kapsamında yapılır. Dede Yaylası Şenliklerinde katılımcılara pilav dağıtılmakta, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Karabük merkezde gerçekleştirilen şenliği Karabük Belediyesi ve Bahattin Gazi Vakfı ortak olarak koordine etmektedir. Karabük festivalleri ile ilgili kapsamlı bilgiler ve düzenlenme tarihleri şehrin resmi internet sitesinden değişiklikler olabileceği için kontrol edilmelidir.