Isparta Gezilecek Yerler

Isparta Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Gül ve lavanta bahçelerinin diyarı Isparta doğal güzelliğinin yanı sıra pek çok gezilecek yere de sahiptir. Gül denilince ilk akla gelen Isparta tarihi ve antik açıdan da oldukça önemli bir şehirdir.

Isparta’da Gezilecek Yerler Listesinde İlk Durak: Adada Antik Kenti

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan Adada Antik Kenti, Pisidia bölgesinin antik kentleri arasında yer almaktadır. Helenistik dönemde para basan bir yerleşim alanı olan kentte en eski sikkeler çıkartılmıştır ve üzerinde tanrı Zeus’un ve Herakles’i ve Dionysos’un tasvirleri bulunmaktadır. Toros Dağları’nın 1200 metre yüksekliğinde bulunan Adada Antik Kenti zengin kalıntılarıyla ve gezilecek yerleriyle tam bir tarih mekanıdır.

Kovada Gölü

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan ve Isparta’da gezilecek yerler listesinde yer alan Kovada gölü, bir dağ gölü olup Torosların en ıssız zirvelerinde 20 kilometreye kadar uzanan kıyılara sahiptir. Güney kısımda kalan yüzyıllık çınarlarla çevrilidir ve birkaç tane kumsaldan başka bir şey yok. Bu kumsallarda denize girmek mümkün olup, sessizliğin içinde bir ses gibi insanın içini dolduruyor.

Yazılı Kanyon

Isparta’da gezilecek yerler listesinde yer alan kanyonda tarihi Kral Yolu da geçmektedir. Buranın temiz havası size çok iyi gelebilir ve birden yamaç paraşüt yapma isteğiniz olabilir. Yazılı Kanyon’a çok yakın olan ve yamaç paraşütü yapabileceğiniz sayılı yerlerden biri olan Eğirdir’e geçebilirsiniz

Firdevs Bey Bedesteni

Isparta Valisi Firdevs Bey tarafından Mimar Sinan Camisi’ne gelir sağlamak üzere 1561 yılında yaptırılmıştır.

Davraz Kayak Merkezi

Isparta’da gezilecek yerler listesinde yer alan Davraz Kayak Merkezi, son yıllarda turizm açısından büyük bir gelişme göstermiş önemli bir bölgedir. Kayak Merkezi Isparta’ya yaklaşık 26 kilometrelik bir uzaklığa sahip olup, Süleyman Demirel Havalimanı’na 50 kilometrelik bir mesafede yer alır. Aynı zamanda kolay bir ulaşım yoluna sahip olması, kış sezonunda tatilcilerin bu bölgeyi tercih etmesini sağlar

Isparta Müzesi

Bir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hayata geçirilen Isparta Müzesi ilk olarak 1935 yılında Halk Evi’nin bir salonunda eski eserlerin sergilenmesiyle başlamıştır. Dört salonda sergilenen eserler; Etnografya, Arkeoloji, Yörük Salonu ve Halı Salonu olarak ayrılmıştır. Yöreye ait olan yazmalar, peşkir, lambalar, tespihler Etnografya bölümünde sergilenirken Arkeoloji bölümünde Paleolitik dönemden günümüze kadar gelen eserler kronolojik şekilde sergilenmektedir. Yörük bölümünde Yörük çadırı ve tüm malzemeler sergilenirken vitrinleri Yörük yün çorapları, heybeler, çoban eşyaları ve çalgı aletleri süslemektedir.

Isparta Gece Hayatı Nasıldır?

Isparta gece hayatı özelikle belli aylarda daha hareketlenmektedir. Eylül ve haziran aylarında daha canlı olan gece hayatında şehirde öğrenin gören öğrencilerin de katlısı büyüktür. Üniversitenin tatile girdiği aylarda ise gece hayatında hareketlilik önemli ölçüde azalmaktadır. Isparta gece hayatı daha çok bar ve kafelerde yoğun olarak yaşanır. Isparta gece eğlencelerinde öne çıkan mekanlar arasında yer alan Kardelen Gazinosu 1990 yılından beri hizmet vermektedir. Isparta gece eğlencelerinde tercih edilen bir diğer mekan ise Barcelona Pub& Plus’ dır. Burada canlı müzik eşliğinde eğelenebilirsiniz. Big Yellow Taxi Benzin, Kutlubey bölgesinde yer alan Eylül Türkü Evi, Kafeler Caddesi olarak bilinen Süleyman Demirel Caddesi gece eğlence mekanları için gidebileceğiniz yerler arasında yer alır. Isparta gece hayatı daha çok bar ve kafelerde yoğun olarak yaşanır.

Isparta Yemekleri Nelerdir?

Isparta yemekleri et yemekleri, çorbalar, sebze yemekleri, balık yemekleri ve tatlılardan oluşmaktadır. Bölgede hamur işleri de sevilmektedir. Isparta mutfağı hem Akdeniz mutfağından hem de İç Anadolu Mutfağından etkilenmiştir. Isparta’nın yer aldığı bölgedeki Yörükler’ in Isparta mutfağına katkıları da yadsınamaz. Isparta mutfağında en fazla tüketilen yemekler genellikle etli yemeklerdir. Haşlanmış nohut, pirinç, et suyu, soğan, tereyağı ve baharatlar ile yapılan Kabune Pilavı bölgede çok sevilmektedir. Bu yemek özel günlerde ve düğünlerde mutlaka yapılır. Isparta yemeklerinde et önemli bir malzemedir. Isparta ve çevresinde yetişen dana ve kuzular yöreye has otlar ve kekik ile doğal olarak beslendiği için etin kalitesi ve aromasını başka bir yerde bulmak çok zordur. Isparta mutfağında olmazsa olmaz lezzetlerden biri de reçeldir. Isparta’ya has özel gül reçelinin ünü dünyaca bilinmektedir. Şehirde sadece gül reçeli değil patlıcan, süt reçeli, kayısı, çilek reçelleri gibi reçeller de yapılmaktadır. Isparta mutfağında ünlü olan diğer lezzetler ise; Nokul, Tandır Kebabı, Sazan Dolması, Yalvaç Güllacı, Şalgam Aşı, Yatırtma yemekleridir.

Isparta Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Isparta ulaşım özellikle şehir içinde otobüsler ile yapılmaktadır. Şehirde 47 güzergah bulunmaktadır. Isparta’da şehir içi ulaşım için otobüsleri kullanacaksanız ulaşım kartı almanız gerekmektedir. BU elektronik kart şehrin hemen her noktasından temin edilebilir. Kart temin edemediyseniz tek geçişli biletler de Isparta’da kullanılmaktadır. Isparta çevresinde ulaşım için eğer köylere gitmeniz gerekiyorsa Isparta Köy Garajı’ndan çevre köylere otobüsler kalkmaktadır. Şehir içi ulaşımda tercih edilen bir diğer yöntem ise taksi ile ulaşımdır. Isparta’da 7/24 ulaşım hizmeti veren taksi durakları bulunmaktadır. Isparta geziniz eğer uzun süreli olacaksa şehir merkezinde araç kiralama firmalarından araç kiralamanız da bir seçenek olacaktır. Isparta’ya gezi planlıyorsanız hem hava yolu hem de karayolu ile Isparta’ya seyahat edebilirsiniz. Şehirde bulunan Süleyman Demirel Havalimanı hava yolu ulaşımında kullanılabilir. Karayolu seyahati planlıyorsanız Isparta’ya her gün pek çok otobüs firmasının seferleri bulunmaktadır.

Isparta Etkinlik Önerileri ve Isparta Eğlence Yerleri

Isparta etkinlik takvimine bakıldığında sahne sanatları, gezi, eğitim ve konser etkinlikleri daha fazla görülmektedir. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikler de şehirde oldukça sık düzenlenmektedir. Şehirde yer alan etkinlikler için Isparta etkinliklerini düzenleyen kurumların internet sayfalarını takip edebilirsiniz. Isparta’da açık havada yapılacak pek çok etkinlik bulunmaktadır. Hem bireysel hem de ailenizle katılabileceğiniz etkinliklere örnek vermek gerekirse; Isparta’da yöresel bir kahvaltı yaptıktan sonra Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda gezintiye çıkabilir, Isparta’nın doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Çam havasında yürüyüş yapmak hem siz hem de aileniz için dinlendirici bir aktivite olacaktır. Eğer Isparta’ya Temmuz ayında seyahatinizi gerçekleştiriyorsanız lavanta kokulu köy olan Kuyucak Köyü’ne uğrayabilirsiniz. Mor lavanta tarlalarının güzelliği karşısında bu gezinizde büyülenebilirsiniz. Eğer trekking meraklısı iseniz Türkiye’nin ikinci en uzun yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu’nun bir kesiminin geçtiği Yazılı Kanyon’da trekking keyfi yapabilirsiniz.

Isparta Konaklama İpuçları

Isparta konaklama açısından her bütçeye hitap eden bir yapıdadır. Şehirde 100’den fazla tesisi yer almaktadır. Tesisler 5 yıldızlı lüks otellerden pansiyonlara kadar çeşitlilik göstermektedir. Konaklama tesisleri içerisinde en fazla tercih edilenleri sıralamak gerekirse; Barida Hotel, Basmacığlu Hotel, Davraz Kayak Merkezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulama Oteli, Isparta Öğretmenevi, Bilge Apart Hotel konaklanan yerler listesi içinde yer alır. Eğer konaklama tercihiniz pansiyonlardan yana ise; Alis Pansiyon ve Göl Pansiyon tercih listenizde yer alabilecek nezih pansiyonlardır. Isparta lavanta bahçeleri ile ünlü olduğu için özellikle hasat zamanı olan aylarda daha fazla ziyaretçi alır. Bu nedenle hasat zamanlarında lavanta bahçelerinin olduğu köylerde bulunan köy evleri de konaklama için pansiyon olarak kullanılabilir. Köy dışında otelde kalmak istiyorsanız çevrede otel konaklaması seçenekleriniz de bulunmaktadır. Isparta seyahatiniz hasat zamanına denk geliyorsa rezervasyon için erken hareket etmeniz sezonluk doluluklarda konaklama problemi yaşamanızı engelleyecektir.

Isparta Festivalleri Nelerdir?

Isparta festivalleri şehrin simgesi olan gül ve lavanta ile özdeşleşmiştir. Uluslararası Isparta Gül ve Halı Festivali şehrin en önemli festivalidir. Bu festival kapsamında şehirde gül yarışmaları yapılır ve ödüller verilir. En güzel Gül, En Güzel Gül Reçeli gibi alanlarda yapılan yarışmalar yanında bu festivalde konserler de düzenlenir. Uluslararası Isparta Gül ve Halı Festivali her yıl Mayıs ayında yapılmaktadır. Uluborlu Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri tam bir festival havasında gerçekleşir.

Temmuz ayı ortasında gerçekleşen bu etkinliği Uluborlu Belediyesi koordine etmektedir. Eğridir Motosiklet Festivali Isparta’da yapılan en önemli festivallerdendir. Binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşen festival bölgedeki en heyecanlı etkinlikler arasındadır. Festivalde motosiklet yarışları ve gösterileri gerçekleştirilir. Temmuz ayında yapılan bu festival Eğridir sınırlarında yapılır. Oluklacı Şenlikleri festival olarak düzenlenmektedir. ISTUDAK, GÖLDOSK, ETUDOSD gibi dağcılık grupları ve Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Kulübü Öğrencileri ’nin çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirdikleri şenlik kapsamında Eğirdir Belediyesi Park ve Bahçeler ekiplerinin getirmiş oldukları Dişbudak fidanları toprakla buluşturulmaktadır.