Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan ve birçok medeniyete hizmet etmiş bir toprağın üzerinde yaşamına devam eden Kayseri’ye geliyorsanız Kayseri Gezilecek Yerler yazısına bakmanız gerekir. Bu yazı ile asırlık bir şehrin tüm tarihi ve dini yapılarını yakından tanıyabilir, doğal güzellikleri karşısında hayran kalabilirsiniz. Bir de yakın zamanda tatil rotanızı bu şehre çevirecekseniz bu yazı tam da ihtiyacınız olan şey.

Kayseri Gezilecek Yerler Arasında Durmanız Gereken İlk Nokta: Kayseri Kalesi

Burası tam olarak Kayseri şehrinin kalbi olan Cumhuriyet Meydan’ında yer almaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Kayseri Kalesi, günümüzde bir şehir sembolü olmuştur. Halen ayakta olan kısımları tüm heybeti ile Cumhuriyet Meydanı’nda ziyaretçilerini karşılarken bu kalenin en ünlü olduğu özelliği ise savunmasıydı. En iyi korunan şehir kalesi olması da bu kalenin önemini daha da arttırmaktadır. Bu kale tam olarak şehir merkezinde yer almasından dolayı oldukça kolay erişime sahip bir yapı olarak da bu listede öne çıkmaktadır.

Kayserinin En Güzel Dini Yapılarından Biri: Kurşunlu Cami

Kayseri denince akla bu şehirde doğmuş Mimar Sinan gelir. Ünlü mimarın kendi memleketinde yapmış olduğu Kurşunlu Cami ise bu şehrin en önemli kültürel ve dini miraslarının başında yerini alır. Klasik Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bu cami, özellikle iç işlemeleri ve mimari işçiliği ile görenleri hayran bırakan cinsten bir yapıdır. Bu caminin isminin Kurşunlu olmasının nedeni ise büyüleyici kubbesinin kurşundan yapılmasıdır. Bu nedenle asıl ismi Hacı Ahmed Paşa Camii iken şimdileri Kurşunlu Cami olarak bilinmektedir. Eğer bu camiye gelmek istiyorsanız rotanızı Park Bulvarına çevirmeyi unutmayın.

Müzeleri İle Meşhur Kayseri’de Görmeniz Gereken Bir Yer: Kayseri Atatürk Müzesi

Bu şehrin hemen her yerinde bir müze bulabilirsiniz. Eskişehir ve İstanbul gibi müze zengini olan Kayseri’nin en önemli müzelerinden birisi de Atatürk Müzesidir. 19. Yüzyılda Geç Osmanlı döneminin özelliklerini taşıyan bir evin içinde yer alan bu müze aslında 1988 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye geldiğinde kaldığı ilk yerdir. Daha sonrasında 1919 yılında şehre yeniden gelen Atatürk yeniden bu evde konaklamıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan bu evin içinde Atatürk’ün Kayseri’de yayınladığı beyanname ve ziyaretinde çekilen fotoğrafları görebilirsiniz.

Kayseri Gezilecek Yerleri Burası Olmadan Tamamlanmaz: Erciyes Dağı

Kayseri denildiğinde akla hakkında türküler bile yazılmış olan heybetli Erciyes Dağı gelir. Kayseri’nin sembolü olan bu dağın tepesinde hiçbir zaman kar eksilmez. Bu gösterişli dağın içinde ise birbirinden farklı hikayeler yatmaktadır. Üstelik Erciyes Dağı sönmüş bir küme volkan dağıdır.

Kayseri Gece Hayatı Nasıldır?

Kayseri gece hayatı eğlence sektörünün de gelişmesi ile birlikte oldukça hareketlenmiştir. Kayseri’de turistik geziler oldukça fazla olduğundan gece hayatı oldukça canlıdır. Talas ve Cumhuriyet Meydanı gece eğlenceleri için tercih edilen mekanların bulunduğu yerlerdendir. Kayseri gece eğlenceleri için öne çıkan yerler arasında en önemlileri; Kayseri manzarasını seyredebileceğiniz Seyir Teras& Cafe, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan ve akşam saatlerinden başlayıp gece geç saatlere kadar canlı müzik yapan Mills Cafe, Hilton Oteli’nde yer alan Kale Roof Bar, İstasyon Caddesi’nde bulunan Harman Pub’ dır. Ayrıca, Radisson Blue Otel’de yer alan Roof Lounge Kayseri’de kaliteli hizmet veren yerlerdendir. Kayseri’de daha özgün mekanlarda gece eğlencesini yaşamak istiyorsanız SineMasal Bistro sizin için uygun olacaktır. Sinema teması ile hizmet veren mekanda lezzetli yemekler eşliğinde gece eğlenebilirsiniz. Gönül Kahvesi Alpaslan Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu mekanda keyifli vakit geçirebilir, aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenebilirsiniz.

Kayseri Yemekleri Nelerdir?

Kayseri yemekleri köklü bir mirasın eseri olarak ortaya çıkmıştır. 5000 yıllık bir mirasa sahip olan Kayseri mutfağı tüm dünyaca tanınmaktadır. Kayseri mutfağı her ne kadar mantı ve pastırma ile anılsa da yemek kültürü oldukça zengindir. Kayseri mutfağında öne çıkan lezzetler genellikle et ve hamur işleridir. Kayseri’nin en bilinen yemeği mantıdır. Mantıdan sonra pastırma ve Kayseri sucuğu bölgede tanınan diğer ürünlerdir. Kayseri sofrasında iken şehrin yöresel yemeklere ne kadar düşkün olduğu anlaşılır. Kayseri yemeklerinde kullanılan malzemeler genellikle un, tuz, pastırma, patlıcan, kayısı, erik kurusu, salça, biber, armut kurusu, badem, ceviz, iğde, pekmez ve üzüm kurusudur. Kayseri bölgesinde çorbalar da yemek kültürünün ayrılmaz bir paçasıdır. Çorbalar arasında Kurşun Aşı Çorbası, Kuru Bamya Çorbası, Börek Aşı Çorbası, Kesme Hamur Çorbası sevilerek yenmektedir. Kayseri’de yaklaşık 30 çeşit mantı yapılmaktadır. Bu mantılardan en yaygını ve herkes tarafından bilineni Kayseri Mantısı ’dır. Bu mantının dışında yağ mantısı, tepsi mantısı gibi türler de bulunmaktadır. Su böreği, tandır böreği, şebit yağlaması gibi hamur işleri Kayseri mutfağında yer almaktadır. Sulu Köfte, kağıtta pastırma, Kayseri Güveci gibi yemekler ünlü et yemekleri arasında tadılması gereken lezzetlerdir.

Kayseri Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Kayseri ulaşım ağı tramvay, otobüs ve dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Türkiye’nin 3. büyük İç Anadolu ili olan Kayseri’de 2 tramvay hattı bulunur. Kayseri’de şehir içi otobüs ağı Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından koordine edilmektedir. Akıllı Şehir Kayseri uygulaması ile tüm otobüslerin güzergah ve saatleri takip edilebilir. İki yönlü tramvay hatları Kayseri Organize Sanayi ve İldem arası ve Cumhuriyet Meydanı Talas arasında gerçekleşmektedir. Kayseri’de ulaşım için Aktif 38 adı verilen elektronik kart kullanılmaktadır. Bu kart şehrin hemen her noktasında satılmaktadır. Aktif 38 elektronik kartına dolum yapılabilmektedir. Şehir içi ulaşımda tercih edilebilecek bir diğer seçenek de taksi ile ulaşımdır. Şehrin pek çok noktasında taksi durakları 7/24 hizmet vermektedir. Kayseri’de uzun dönem kalmayı planlıyorsanız araç kirama da seçenekleriniz arasında yer alabilir.

Kayseri Etkinlik Önerileri ve Kayseri Eğlence Yerleri

Kayseri etkinlik programları genellikle Kayseri Kültür ve Sanat Merkezi, Kadir Has Gösteri ve Sanat Merkezi tarafından düzenlenmektedir. Etkinlikler; konserler, sahne sanatları şeklinde gerçekleşmektedir. Kayseri’de etkinlikler içerisinde çocuklarınız ile katılabileceğiniz tiyatro oyunları da oldukça fazladır. Bireysel veya ailenizle etkinlikleri açık havada gerçekleştirmek istiyorsanız Kayseri’nin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz. Örneğin; sabah Kayseri usulü mükemmel bir kahvaltı yaptıktan sonra Ermeni, Rum ve Türkler’ in birlikte yaşamış olduğu Talas’ı gezebilirsiniz. Taş evleri ile ünlü olan Talas’ta tarihin izlerini takip edebilirsiniz. Talas’tan sonra yer altı şehri ile ünlü olan Ali Dağı’nda gezebilir, bu volkanik kayalara oyulmuş geçmiş yaşamı inceleyebilirsiniz. Avgunlu Medresesi ve Türbesi şimdilerde kitapçı-kırtasiye-cafe şekline dönüşmüş. Burada soluklanıp güzel bir kahve içebilirsiniz. Kahve molasından sonra Kayseri Kalesi size eşsiz bir gezi yeri olacaktır. Burada Kayseri tarihine yeniden tanıklık edebilirsiniz.

Kayseri Konaklama İpuçları

Kayseri konaklama seçenekleri her bütçeye göre değişkenlik göstermektedir. Son yıllarda şehir ve çevresinde yapılan oteller Kayseri’de konaklama rahatlığı sağlamıştır. Otel zincirleri Kayseri’de pek çok otel yatırımı gerçekleştirmişlerdir. Şehir içinde bulunan Kayseri otellerinin birçoğu iş seyahatleri için tercih edilmektedir. Şehir merkezine uzak olan oteller ise kültür turları için tercih edilmektedir. Kayseri’de ulaşım kolay olduğu için şehir merkezinden biraz daha uzak bir konumda konaklamak herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Kayseri’de konaklama için en fazla tercih edilen oteller; Ibis Kayseri, Novotel Kayseri, Holiday Inn Kayseri Düvenönü, Radisson Blu Hotel Kayseri, Hilton Kayseri, Ommer Hotel Kayseri’dir. Kayseri’de özellikle kayak turizminden faydalanmak istiyorsanız kalabileceğiniz oteller arasında Ramada Resort by Wyndham Erciyes, Mirada Del Lago Hotel, Emin Koçak Otel gibi Erciyes dağ otelleri konaklama tercihleriniz arasında yer alabilir.

Kayseri Festivalleri Nelerdir?

Kayseri festivalleri arasında yer alan Erciyes Kış Turizm Festivali her yıl Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşir. Erciyes Kış Turizm Festivali hem Kayseri hemde çevre iller tarafından oldukça talep görmektedir. Kayseri'de gerçekleşen diğer bir festivalde Yeşilhisar kültür ve Kayısı Festivali’dir. Festivalde çok çeşitli yarışmalar düzenlenir ve pek çok konser verilir. Kayseri Kültür ve Kayısı Festivali her yıl Temmuz ayında gerçekleşir ve kayısı ikramı da yapılır. Kayseri Hasan Hoca Pilav Şenliği Kayseri'de 13 yıldır geleneksel olarak devam eder. Kayseri Hasancı’ da düzenlenen Pilav Şenliği çok kişinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Temmuz ayının sonunda düzenlenen şenlikte pilav üstü döner ve ayran ikramları yapılmaktadır. Her yıl Haziran ayında Akkışla Yoğurt ve Kilim Festivali yapılır. Bu festivalde halk oyunu gösterileri yapılır ve yöresel şarkılar eşliğinde yemek ikramlarında bulunulur. İncesu Kültür Turizm ve üzüm Festivali her yıl Kayseri'de Eylül ayında gerçekleşir. İncesu ilçesinde düzenlenen festivalde üzüm üreticileri bir araya gelir. Üzüm yetiştiriciliği alanında çeşitli ödüller verilir.