Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Kırklareli Gezilecek Yerler yazısı size doğu ve batının arasında kalmış ve tarihin en önemli noktalarından biri olan Kırklareli’ni tanıtmak amacı ile derlenmiştir. Marmara bölgesinde yer alan bu şehir, her iki kıtasının da kendisine kattığı gelenekler ve görenekler sayesinde birbirinden farklı yapılara ev sahipliği yapma imkanına ulaşmıştır. Bu şehre geldiğinizde höyüklerden kalelere, camilerden hamamlara, antik tiyatrolara ve daha nice yapıya ulaşım imkanını bulabileceksiniz.

Kırklareli Gezilecek Yerler Arasında Gitmeniz Gereken İlk Durak: Hızırbey Camii

Şehir merkezinde yer alan bu cami 1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılması ile bilinmektedir. Kare planlı bir cami olan Hızırbey Camii, bazı kaynaklara göre Avrupa’nın en eski camisi olma özelliğini taşımaktadır. Birçok kez restorasyon çalışmaları yapılan bu cami en son 2007 yılından orijinaline uygun bir şekilde onarım görmüştür. Halen aktif olarak bir cemaate sahip olması bu şehre geldiğinizde kesinlikle görmeniz gerektiğinin bir başka kanıtıdır.

Dördüncü Murat Döneminde Yaptırılan Köprü: Babaeski Köprüsü

Kırklareli’ne geldiğinizde köprüler ve camiler sizi en çok karşılayacak yapılar olarak çıkacaktır. Özellikle köprüler bu şehirde oldukça öneme sahip yapılardır çünkü Osmanlı Dönemi’nde Avrupa’ya yapılan seferler sırasında oldukça çok kullanılmış ve inşa edilmiştir. Bunlardan birisi de Babaeski Deresi’nin geçmekte olduğu mevkide inşa edilene Babaeski Köprüsü’dür. Dördüncü Murat tarafından 1633 yılında inşa ettirilen bu köprü, Osmanlı orduları için önemli bir yere sahip olmuştur.

Kırklareli Gezilecek Yerler Arasında Bir Mimar Sinan Eseri: Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Hem mimarı hem de yaptıran kişisi önemli bir köprü arıyorsanız Kırklareli’de bir örneğini bulabilirsiniz. Lüleburgaz Deresi üzerine inşa edilen bu köprü oldukça önemli bir devlet adamı olan Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kervanların ve postacıların yolları kolay bir şekilde geçmesi için yapılan bu köprüsünün Lüleburgaz tarafında yer alan kısmı orijinal piramit görünümünü korumaktadır. Bu köprünün günümüze kadar bu denli iyi bir şekilde gelmesinin en büyük nedeni ise oldukça özen gösterilerek inşa edilmiş olmasıdır.

Bizans Dönemine Ait Bir Eser: Aya Nikola Manastırı

Aya Nikola Manastırı, Bizans döneminde Jüstinyen tarafından yaptırılmış ve Dünyanın en eski taş oyma manastırıdır. Altıncı yüzyılda inşa edilmesine rağmen günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunarak gelen bu manastırın mimari detayları da oldukça büyüleyicidir. Zemin katında bir kilise bulunan manastır, kayaların içlerinin oyularak yapılması ve bu binada kalacak keşişler için özel odaların yer alması oldukça başarılı bir işçiliği göstermektedir.

Kırklareli Gece Hayatı Nasıldır?

Kırklareli gece hayatı geçmişte çok canlı bir yapıya sahip olmasa da günümüzde yeni mekanların açılması ile bir nebze olsun canlanmıştır. Gece eğlenceleri için canlı müzik yapan mekanları tercih ediyorsanız Line Bar, The Peak Club, Beirut Music Hall sizler için doğru tercih olabilir. Alkollü eğlence yerlerini tercih ediyorsanız seçiminiz; Köşem Pub, Kaptan Pub, Deep House Republic veya Joker Bar’dan yana olabilir. Merkezde gece eğlence mekanı arıyorsanız Papazın Evi Cafe & Bar, Henry Jones Kırklareli, VeRa Cafe ve Bukalemun en fazla tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır. Bu gece eğlence yerlerinde canlı müzik dinleyebilir, Karaoke gibi birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Papazın Evi Cafe & Bar Yayla Caddesi’nde bulunan eğlence mekanıdır. Eğlenceli bir gece geçirmek isteyenler burayı sıklıkla tercih etmektedir. Sungurbey Caddesi’nde bulunan Henry Jones ise et yemekleri ve kahvaltısı ile ünlüdür. Bu kafede akşam saatlerinden sonra zaman zaman canlı müzik de yapılmaktadır. Demirköy’de yer alan İğneada Resort Hotel& Spa içindeki Flight Bar tercih edilen eğlence yerlerinden biridir.

Kırklareli Yemekleri Nelerdir?

Kırklareli yemekleri uzun tarihin ve kültürünün çeşitliliği ile harmanlanmıştır. Kırklareli yemekleri içinde en sevilenleri Papara, Labadayı, Labada sarması, Manca, Kırklareli köftesi, Tavuklu kalle, Kuzu kapama, Papaz yahnisi, Sütlü hamur çorbası, Kupriva, Sütlü biber turşusu, Pekmezli kaçamaktır. Bu yemekler dışında Tas Kebabı şehirde oldukça fazla yapılmakta ve tüketilmektedir. Tas Kebabı kuzu ile yapılan lezzetli bir kebap çeşididir. İçine birkaç sebze eklenerek pişirilmektedir. Tas Kebabı restoran ve evlerde pişirilen tüketilen bir yemektir. Kırklareli’nin sevilen lezzetlerinden biri de soğan aşıdır. Günlük olarak tüketilen sulu bir yemektir. Soğan aşı, içine birçok sebze eklenerek pişirilmektedir. Bıldırcın, Kırklareli’nde sıklıkla tüketilen bir av kuşudur. Bıldırcının birçok çeşit yemeği yapılmaktadır. Bakla Çorbası, Kırklareli’ne özgü bir çorbadır. Bakla haşlanarak diğer malzemelerle bir araya getirilir ve pişirilir.

Kırklareli Ulaşım Bilgileri ve Kırklareli Eğlence Yerleri

Kırklareli ulaşım; kara yolu, demir yolu ve hava yoluyla yapılmaktadır. Her gün birçok otobüs firması Kırklareli’ne seferler düzenlemektedir. Çorlu havaalanına uçarak da Kırklareli’ne havayolu ile ulaşım mümkündür. Kırklareli şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile yapılır. Otobüsler genellikle 07:00 ve 22:00 saatleri arasında hizmet vermektedirler. Bu saatler güzergaha göre değişiklik gösterebilir. Gece ulaşımda otobüsler hizmet vermemektedir. Kırklareli’nde şehir içi ulaşımda tercih edilen bir başka yöntem ise taksiler ile ulaşımdır. Gece otobüsler ile ulaşım yapılmadığı için genellikle taksiler ulaşım için kullanılır. Şehirde birçok noktada taksi durakları bulunmaktadır. Kırklareli’nde ulaşım için tercih edilebilecek bir diğer yöntem de araç kiralamadır. Şehirde bulunan pek çok noktadan uzun süreli veya kısa süreli araç kiralayarak ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kırklareli Etkinlik Önerileri ve Kırklareli Eğlence Yerleri

Kırklareli etkinlik anlamında hareketli illerimizdendir. Şehirde birçok konser, tiyatro oyunu, sahne sanatları gösterileri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler dışında Kırklareli’nde yapılacak birçok gezi etkinliği de bulunmaktadır. Kırklareli eğlence yerleri şehrin kendisi kadar hareketlidir. Eğlence mekanları arasında en fazla tercih edilen mekan Kaptan Pub’ dır. Salaş, küçük ve samimi bir ortama sahip olan mekan, özellikle buz gibi birasıyla biliniyor. Bunun yanı sıra köftesi ve ciğeriyle de meşhur olan Kaptan Pub mutfağında konuklar için özel spesiyaller bulunuyor. Sponge Bar, 2015 yılından beri Kırklareli gece hayatı ve eğlence dünyasına yön veren mekanlardan biri olarak hizmet veriyor. Pahalılık açısından oldukça uygun olan Sponge Bar’da, bira, şarap, kokteyl gibi alkol çeşitleri bulunuyor.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Lokal Beer Cafe, özellikle gençler arasında oldukça popüler. 20 yıldır çizgisini koruyan ve yaptığı yeniliklerle gündemde kalmayı başaran Lokal Beer, kalitesiyle birçok müdavimi bulunan bir mekandır. Lüleburgaz’da cafe ve etkinlik alanı olarak hizmet veren Pyramid Garden&Bistro, canlı müzik programları, eğlence geceleri, doğum günü kutlamaları, bekarlığa veda, kına gecesi ve nişan eğlencesi, iş yemekleri gibi birçok özel kutlamaya ev sahipliği yapıyor.

Kırklareli Konaklama İpuçları

Kırklareli konaklama bakımından ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır. Sahil şeridinde yer alan İğne Ada ve Vize’de yer alan Kıyı köy konaklama için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Yaz turizmi nedeniyle popüler olan bu yerlerde denize sıfır konumda ve çarşıya yakın birçok 3 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı oteller, motel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Şehir içinde kalmak istiyorsanız burada da pek çok otel seçeneğiniz bulunmaktadır. Kırklareli’nde konaklama için kiralık evler de bulunmaktadır. Kırklareli’nde konaklama için otel misafir yorumlarına göre en iyi oteller; İğneada Resort Hotel& Spa, İğneada Parlak Resort, Atakale Butik Otel, Kıyıköy Limon Otel, Kıyı Köy Damla Apart Pansiyon, Lozengrad Hotel, Royal Bilgiç Hotel’dir. Bu oteller dışında en çok tercih oteller arasında Line Suite Hotel, Pera Hotel Lüleburgaz, Longoz Hotel, Atakale Butik Hotel, Palivor Çiftliği gibi tesisler de yer almaktadır.

Kırklareli Festivalleri Nelerdir?

Kırklareli festivalleri ulusal ve uluslararası platformlarda yapılan festivallerdir. Bu festivaller arasında en önemlileri; Kırklareli Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Festivali, Kaynarca Kültür ve Su Festivali, Büyük Yağlı Pehlvan Güreşleri, Lüleburgaz Müzik Festivali, Kırklareli Yayla Bolluk Bereket ve Bağ Bozumu Şenliği, Pınarhisar Kültür Sanat ve Gençlik Festivali, Lübifest, Vize Tarih ve Kültür Festivali olarak sıralanmaktadır. Kırklareli Karagöz Kültür, Sanat ve Kakava Festivali şehir merkezinde ve mayıs ayında yapılmaktadır. Mayıs ayında yapılan bir diğer festivalde Kaynarca Kültür ve Su Festivalidir. Bu festival Kaynarca ilçesinde yapılır. Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri Mayıs ayında Babaeski ilçesinde gerçekleşir. Çilek Festivali ise Demirköy’de Mayıs ayında gerçekleştirilmektedir.

Kırklareli tarımı ile ilgili tanıtımların gerçekleştirildiği Babaeski Tarım Festivali Temmuz ayında Babaeski’de yapılmaktadır. Vize Tarih ve Kültür Festivali Ağustos ayında Vize Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Festivallerin tarihleri ve içerikleri değişebileceğinden festivaller ile ilgili planlama yapmadan önce şehrin resmi internet sayfasından festivaller ile ilgili bilgi almak gerekir.