Kozluk Gezilecek Yerler

Kozluk Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Kozluk gezilecek yerler arasında Batman’a bağlı küçük ama bir o kadar da sevimli bir ilçe. Batman’a kadar geldiyseniz Kozluk gibi güzel bir ilçeyi de gezmeden gitmeniz yazık olur doğrusu. Kozluk’ta nereleri görmeliyim derseniz Kozluk gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Kozluk Gezilecek Yerler: Kozluk Kalesi

Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan Kozluk Kalesi Siirt, Silvan ve Hasankeyf üçgeni arasında kalan bir bölgede yer alıyor. Milattan önce Pers hükümdarının dini amaçlarla inşa ettirdiği Kozluk Kalesi tarih boyunca da önemini ilk günkü gibi korumaya devam etmiş. Uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başaran kale oldukça yıpranmış olsa da hala tüm heybeti ile ayakta durmayı başarmış. 

Kozluk Gezilecek Yerler: Rabat Kalesi

Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan bucağının Yanıkkaya Köyü’nde bulunan Rabat Kalesi’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair kesin bilgiler bulunmuyor. Oldukça hasar görmüş olan kale yine de büyük kısmı ayakta kalarak günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş. Yorgun ve heybetli görüntüsüyle herkesi kendisine hayran bırakan kalenin manzarası da oldukça güzel. Kozluk ilçesine gelirseniz Rabat Kalesi’ni de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Kozluk Gezilecek Yerler: Hıdır Bey Camisi

Kozluk’ta yer alan bir başka güzel yapı ise Hıdır Bey Camisi. Üzerinde yer alan kitabede yazdığına göre daha önce bu bölgede yaşamış olan beylerden Hıdır Bey tarafından inşa edilmiş bu camii. Ayrıca Hıdır Bey’in bölgede daha pek çok eseri bulunmakta. Uzun yıllar boyunca yöre halkına hizmet eden Hıdır Bey Camisi artık oldukça yıpranmış ve minaresi yıkılmış durumda. Yine de oldukça güzel görünen camii pek çok kez restorasyon çalışmasından geçse de eski güzelliğinden bir şey kaybetmemiş. Kozluk denilince akla gelen eserlerden biri olan Hıdır Bey Camisi gezilecek yerler listesinde kesinlikle bulunması gereken bir yapı.

Kozluk Gezilecek Yerler: İbrahim Bey Camisi

İçerisinde bulunan kitabede yazan bilgilere göre Gemen Aşiretinden Murtaza Bey’in oğlu İbrahim Bey tarafından 1705 yılında inşa edilen İbrahim Bey Camisi özellikle de üzerindeki süslemeler ile dikkat çekmekte. Camide dikkat çeken bir başka unsur da kıble yönünde on ikiye bölünmüş bir güneş saati bulunması. Bu güneş saati sayesinde namaz vakitlerini bulmak da kolaylaşmış.