Osmaniye Gezilecek Yerler

Osmaniye Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Türkiye’nin sekseninci ili olan Osmaniye’ye gelecekler için Osmaniye Gezilecek Yerler yazısını derledik. Bu şehir oldukça eski bir tarihe dayanan yerleşik yaşamı ve içerisinde ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile bilinmektedir. Daha Anadolu’da ilk yerleşik yaşam dönemlerinden bu yana bu topraklar üzerinde yaşam vardı. Hitit, Pers, Roma ve daha nice medeniyet Osmaniye üzerinde egemenlik kurabilmeyi başarmıştır. Bu toprakların en önemli özelliği ise kuşkusuz ki Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinde olmasıdır.

Üç Önemli Medeniyetin Mirası Olan Dini Yapı: Alacami

Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerin izlerini taşıyan bir yapı arıyorsanız rotanızı Kadirli ilçesine çevirmenizde fayda olacaktır. Bu yapı ikinci yüzyılda Romalılar tarafından bir manastır olması amacı ile inşa edilmiş sonrasında beşinci yüzyılda bir de kilise bölümü ilave edilmiştir. Bu bölge Dulkadiroğulları’nın eline geçtiğinde ise bir cami olarak değiştirilmiştir. Osmanlı Döneminde de aktif olarak kullanılan bu yapı daha sonralarda boşaltılmıştır. Zamanın azizliği nedeni ile hasar görse de günümüzde halen ayakta olan bu yer kesinlikle görülmesi gereken önemli noktalar arasındadır.

Abbasi Halifesi Tarafından Yaptırılan Bir Yapı: Haruniye Kalesi

Haruniye Kalesi, 785 ile 786 yılları arasında Abbasi Halifesi Faraç Bey tarafından. Harun Reşit adına yaptırılmıştır. Bu kale Arap Kaleleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Birçok kez el değiştiren bu nokta, başından geçen savaşlar nedeni ile zaman zaman yıkılmıştır ama restorasyon çalışmaları ile yeniden kale inşa edilmiştir. Birçok savaşta üst olarak kullanılan bu kale en son 2010 yılında yeniden restore edilerek gelenlerin gezmesi ve görebilme amacı ile açılmıştır.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı

Akdeniz’in eşsiz manzarasına sahip olabileceğiniz bir Milli Park olan Karatepe Aslantaş, Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde yer almaktadır. Oldukça zengin bir ekolojik yaşantısı olan milli park yaklaşık 7891 hektarlık bir alanın üzerinde konumlanmıştır. 1958 yılından bu yana bir milli park olarak korunan alanda birçok aktivite turistleri beklemektedir. Buraya gelerek kamp yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Eğer günü birlik uğrayacaksanız piknik çantanızı almayı unutmayın.

Osmaniye Sınırları İçerisindeki Antik Kent: Kastabala Antik Kenti

Anadolu’nun dört bir yanında antik kent bulabilirsiniz. Osmaniye’de bu antik kentlerden birine ev sahipliği yapmaktadır. Kastabala isimli bu kent il merkezine oldukça yakın bir yerde bir ovanın üstünde yer almaktadır. Harabe kalıntılarını yakından görebileceğiniz bu antik kent hakkında ihtiyacınız olan bilgiyi ise orada bulunan rehberlerden edinebilirsiniz.

Osmaniye Gece Hayatı Nasıldır?

Şirin bir şehir olan Osmaniye, sahip olduğu mekanları sayesinde ziyaretçilerine eğlenceli ve keyifli vakitler geçirtmektedir. Gece hayatı olarak diğer şehirlere oranla biraz daha sönük olmasına rağmen son zamanlarda açılan mekanlar sayesinde en azından geceleri canlı tutmayı başarmaktadır. Daha çok türkü barlara yönelik olan eğlence mekanları ile beraber barlar ve gece kulüpleri de şehir bünyesinde bulunmaktadır. Özellikle sabaha kadar açık olan gece kulüpleri, Osmaniye gece hayatı olarak ziyaretçileri memnun etmektedir. Bununla beraber alkollü ve alkolsüz mekanların bulunması, her türden ziyaretçinin eğlenebileceği mekanlar bulmasını da sağlamaktadır. Canlı müzik ve nefis yemekler ile sıcak bir ortam sunan Osmaniye gece hayatı, bu gidişle kısa zamanda diğer şehirlerdeki tempoya yetişecek gibi duruyor! Ailece eğlenmek isteyenler için de gayet nezih bir sunan mekanlarda gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Şehrin önde gelen bazı mekanları ise Atlantis Pub, Çatı Restaurant & Bar, Serhat Et & Balık ve Rocka Cafe olarak sıralanabilir.

Osmaniye Yemekleri Nelerdir?

Osmaniye yemekleri, çevresindeki illerden ve bulunduğu bölgeden etkilenerek her mideye hitap edecek şekildedir. Bölgeden etkilenerek çok sayıda bulgur yemeğine sahip olan Osmaniye mutfağında et ağırlıklı yemekler de bol miktarda bulunmaktadır. En çok tanınan yemekleri olarak; Zorkun tava, etli kömbe, damak çatlatan kaburga dolması ve tavuk doldurma gelmektedir. Bunlar ek olarak; kabak çiçeği dolması, hamurişi olarak birçok yörede denk gelebileceğiniz bazlama ve kete, yemek öncesi kesinlikle tadına bakmanız gereken mahluta ve tutmaç çorbaları kesinlikle denenmelidir. Ve tabi bölgeye has tatlısı, Künefe! Osmaniye yemekleri, şehri ziyaret eden kişilerin kesinlikle hayatında iz bırakacak derecede lezzetlidir. Kenti ziyaret ettiğinizde bu lezzetleri tadabileceğiniz en meşhur mekanlar ise; Biber Kebap, Ciğerci Enver Usta, Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri, tavuk ve kırmızı et seçenekleriyle Güney Restoran ve künefe için Künefeci Latif Usta ve Ehl-i Künefe! Bu arada sabah kahvaltısında Osmaniye simidi yemeden kentten ayrılmayın!

Osmaniye Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Osmaniye, ülkemizin güney kısmının uç noktasına yakın bir şehrimizdir. Bu sebeple özellikle ülkemizin uç kısımlarındaki şehirlerle mesafe olarak uzak düşmektedir. İstanbul-Osmaniye arası mesafe bu sebeple ortalama 11 saatlik bir yolculuk sonunda aşılmaktadır. Bu süre özel araç yerine otobüs tercih edildiğinde daha da artabilir. Ankara’dan Osmaniye’ye gitmek isteyenler ise yaklaşık olarak 8 saatlik bir yolculuk yapacaklardır. Osmaniye’ye kara yolunun dışında hava ve deniz yoluyla da ulaşım mevcuttur. Adana ve Gaziantep illerine olan yakınlığı sayesinde uçak ile gelmek isteyenler Adana Havalimanı’nı ve Gaziantep Oğuzeli Havalimanı’nı kullanabilirler. Bu şekilde havalimanından Osmaniye’ye yaklaşık 1-2 saatlik bir sürede varılabilir. Deniz yolu seçeneği olanlar ise İskenderun Limanı’nı tercih ederek Hatay üzerinden yaklaşık 2 saat yolculuk ile Osmaniye’ye ulaşabilir. Osmaniye ulaşım konusunda şehiriçinde de oldukça başarılı illerdendir. Bu sebeple ziyaretçiler hızlı ve konforlu bir şekilde şehir turu yapabilmektedir.

Osmaniye Etkinlik Önerileri ve Osmaniye Eğlence Yerleri

Osmaniye eğlence yerleri, diğer şehirlere oranla daha sakin ve cafe tarzı yerlerdir. Bu sebeple de hem şehirde yaşayanların hem de ziyaretçilerin keyif alması için çok sayıda etkinlik düzenlenmektedir. Osmaniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve gerçekleştirilen etkinlikler, Osmaniye etkinlik takviminde yer almaktadır ve yayınlanmaktadır. Her yaştan kitleye hitap eden etkinlikler, kenti ziyarete gelen kişiler tarafından da yoğun bir şekilde ilgi görmektedir. Yetişkinler ile beraber çocukları da kapsayan bu etkinlikler, hem kültürel hem de sportif olabilmektedir. Sergi, yarış ve gösteri gibi farklı tarzlarda olan Osmaniye etkinlik alternatifleri, bu sayede her hobiye hitap edebilmektedir.  Kitap Fuarı, Satranç Turnuvası, Resim Yarışmaları, Off Road Yarışları ve Konserler, yıl boyunca Osmaniye’de gerçekleştirilen etkinliklerden sadece birkaçıdır. Belediye sayfasında yayınlanan takvime göz atarak, şehir ziyaretinizi bu etkinliklere göre de planlayabilirsiniz.

Osmaniye Konaklama İpuçları

Osmaniye konaklama konusunda çok fazla alternatifi bünyesinde barındırmaktadır. Sadece kültürel olarak değil iş hayatından da birçok kişiyi konuk eden Osmaniye, çoğu şehir merkezinde olmak üzere çok sayıda otellere ve pansiyonlara sahiptir. Misafirlerini konuk ederken, hizmetten ve kaliteden ödün vermeyen konaklama yerleri, şehir insanının güleryüzlü ve sıcakkanlı olması sebebiyle de samimi ve sıcak bir ortam sunabilmektedir. 4 ve 5 yıldızlı otellerin çoğunlukta olduğu şehirde pansiyonlar da oldukça fazla rağbet görmektedir. Özellikle ekonomik tatil ve gezi yapanlar için son derece makul seçenekler sunulmaktadır. Şehir merkezinin dışında daha çok butik otel tarzında olan konaklama seçenekleri, bu yönüyle de misafirlerini cezbetmektedir. Royalton Otel, şehrin en öne çıkan oteli olurken Assa Sülemiş Otel, Osmaniye Hanedan Otel ve Şahin Otel de diğer tercih edilen oteller arasındadır.

Osmaniye Festivalleri

Osmaniye’nin kültürel bir şehir olması, şehirde gerçekleştirilen festivallerin içeriğinde de karşımıza çıkmaktadır. Ziyaretçilerine ve şehir halkına keyifli zamanlar yaşatan bu festivaller, hemen hemen yıl boyunca her ay yapılmaktadır. Ocak ayında yapılan Turp Festivali, belediye tarafından organize edilmektedir ve katılımcılarının eğlenmesinin yanında şehrin önemli gelir kaynağı olan turpun da tanıtımının yapılması hedeflenmektedir. Bu festivali Mart ayında gerçekleştirilen Karacaoğlan Şenlikleri ve Nisan ayında düzenlenen Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması takip etmektedir. Havaların ısınmasıyla beraber Tek Kurşun ve Trap Atıcılığı Müsabakası, Kiraz Şenliği ve Karaoğlanoğlu Koşusu yapılmaktadır. Temmuz ve Ağustos ayında özellikle yayla kültürünü sevenlerin katılmak isteyeceği Zorkun Yayla Şenlikleri düzenlemektedir. Kültüründen kopmayan bir şehir olan Osmaniye Eylül ayında Aşık Feymani Şenlikleri düzenlemektedir. Yılın son büyük festivali olan Fıstık Festivali ise yine Eylül ayı civarlarında gerçekleştirilmektedir. Osmaniye festivalleri, bazı dönemlerde tarih olarak değişiklikler göstermektedir. Bu sebeple ziyaretçilerin planları yaparken bu durumu göz önüne almaları ve Osmaniye Belediyesi’nin websitesini takip etmeleri yararlı olabilir.