İznik Gezilecek Yerler

Bursa İznik Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Büyük kentlere yakın olması sayesinde Bursa’nın bu şirin ilçesini hem hafta sonu kaçamakları hem de uzun süreli tatiller için tercih edebilirsiniz. İznik’te gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir. 

İznik Gölü

Doğal güzellikleri ve bol oksijenli, huzur dolu ortamı nedeniyle ilçeye gelen gezginlerin İznik gezilecek yerler listelerinin değişilmez parçalarından birisi olan İznik Gölü, 1950’li yıllardan beri çevresinde yapılan düzenleme çalışmalarıyla önemli bir cazibe merkezi haline gelmiş.

İznik’te gezilecek yerler arasında olan ve günü birlik gezilerin yanı sıra kamp alanları sayesinde ziyaretçilerine konaklama fırsatı da sunan gölün batısı piknik alanlarına ayrılmış. Bu alanlar dışında konaklama ve yeme-içme ihtiyaçlarınız için dilerseniz çevresindeki tesislerden de yararlanabilirsiniz. Antik dönemlerde Ascania Limne olarak anılan gölde ayrıca anıtsal bazilika kalıntıları bulunmuş.

İznik’te Gezilecek Yerler: İznik Müzesi

1960 yılında ziyarete açılan İznik Müzesi, Sultan I. Murat tarafından 1388’de annesi Nilüfer Hatun adına inşa ettirilen İmarethane içerisinde yer alıyor.

Cumhuriyet döneminde farklı ihtiyaçlar için depo olarak faydalanılan tarihi yapı, müzenin açılmasıyla birlikte ilçenin çevresindeki alanlardan toplanan arkeolojik eserlerin sergilenmesi için kullanılmaya başlanmış.

Kültürel tesisin bahçesi Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma lahitlere, mezar taşlarına ve kabartmalara; iç kısmındaki ara mekansa Ilıpınar Höyüğünden çıkartılan eserlere ayrılmış. Müzeyi ziyaretinizde ayrıca bölgenin simgesi haline gelen seramik ve çini örneklerini de inceleyebilirsiniz.

Ayasofya Cami

İznik’te gezilecek yerler arasında olan ve ilçenin merkezinde yer alan Ayasofya Camii, kilise olarak kullanıldığı dönemlerde Hristiyanlık ile ilgili önemli kararların alındığı 7. Konsül toplantısına ev sahipliği yapmış.

Yapının İslamiyet’e uygun bir ibadethaneye çevrilmesi ise 1331’den sonra Orhan Gazi’nin isteğiyle gerçekleşmiş. Kanuni döneminde Mimar Sinan’ın eklemelerle kullanım alanını genişlettiği dini yapı, müzeye dönüştürülmesi için gerçekleştirilen yakın tarihteki başarısız restorasyon çalışmasına rağmen 3 nefli bazilika stili ana hatlarını korumayı başarmış. Yapı, bir süre müze olarak kullanılsa da baskılar sonucu 2011’de tekrar ibadete açılmış.

Yeşil Camii

Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden biri olduğu için İznik gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz Yeşil Camisi’nin inşası, I. Murat’ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından başlatılmış.

Sadrazamın 1387’de ölümünün ardından, 4 tarafı surlarla kaplı ilçenin doğusundaki Lefke Kapısı’na yakın konumdaki yapı, oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından tamamlatılmış. Yapıldığı ilk yıllarda dini yapı bir külliye olarak anılsa da medrese ve hamam bölümleri günümüze sadece harabe olarak ulaşabildiği için bu özelliğini kaybetmiş. Caminin en etkileyici kısımlarını turkuaz, yeşil, mor çinilerle süslü minaresi ve Osmanlı’da bir ilk olan mermer mihrabı oluşturuyor.