Yalova Gezilecek Yerler

Yalova Gezilecek Yerler ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Marmara Bölgesi’nde bulunan Yalova’ya gelenler için derlediğimiz Yalova Gezilecek Yerler yazısı bu ilin görülmesi gereken en güzel yerlerini içermektedir. Oldukça küçük bir il olan ve genellikle ilk tercih olmayan bu şehir, aslında birçok önemli yapı ve yeri içerisinde gizlemektedir. İşte sizin için derlediğimiz bu yazıda Yalova’ya geldiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerleri bir araya getirdik.

Yalova Gezilecek Yerler Denildiğinde Görmeniz Gereken Bir Yapı: Yürüyen Köşk

Bu köşkün adını ilk okuldan beri derslerde bile duymuşsunuzdur. Bir Çınar ağacının yanında yer alan köşk 1929 yılında inşa edilmiştir. Ama önemli olan 1930 yılında çınar ağacının dalının büyüyerek köşkün çatısını ve duvarını delmeyi başladığı dönem olmuştur. Atatürk’ün isteği üzerine inşa edilen bir köşk olarak görevliler ağacın dalını kesmek için Atatürk’ten izin isterler ancak Atatürk, ağacın dalının kesilmemesini ister ve bu nedenle köşk bir ray yardımı ile hareket ettirilir. Bu nedenle ismi günümüzde Yürüyen Köşk olarak bilinmektedir.

Masallardan Çıkmış Bir Cennet: Karaca Arboretumu

Burası 1948 yılında Hacı Halil Karaca tarafından satın alınmış ve oğlu Hayrettin Karada tarafından 1970 yılından başlayarak günümüze bir bitki cennetine dönüştürülmüştür. Dünyanın dört bir yanından getirilen bitki çeşitlerinin yer bulduğu burası 1980 yılında Karada Arboretumu ismi ile ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Bu sayede ülkemizdeki ilk özel arboretumu olma özelliğini alan bu yer günümüzde de birçok kişiyi çekmektedir. Aynı masallardan bir sahneyi andıran bu yer kesinlikle Yalova’ya gelindiğinizde görmeniz gereken bir yerdir.

Tabloları Andıran Bir Yalova Gezilecek Yerler Durağı: Sudüşen Şelalesi

Yalova sınırları içerisinde birçok yer size masalı ya da ünlü bir ressam tarafından yapılmış bir tabloyu andıracaktır. İnanılmaz bir tabiata sahip olan bu şehrin en önemli doğal güzelliklerinden birisi de Termal ilçesinin sınırların yer alan Sudüşen Şelalesi’dir. Şehrin bir doğa harikası olarak bulunan şelale etrafındaki yeşil alanları ile de oldukça zengindir. Şelalenin oldukça hızlı akması nedeni ile yüzme için elverişli bir yer değildir ancak etrafı oldukça sevilen bir kamp ve piknik alanı olarak bilinmektedir.

Doğa Olayları İle Oluşan Bir Termal Durak: Yalova Termal Kaplıcaları

Burası 4000 bin sene önce doğa olayları ile oluşmuş bir termal noktadır. İl merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan bu kaplıcalar Türkiye’nin şifa turizminde önemli bir yere sahiptir. Şifalı sular denildiğinde akla gelen ilk yerlerden birisidir. Üstelik günümüzde altın madalya sahibi olan tek Türk Kaplıcası olma özelliğini de taşımaktadır.

Buranın sularının özelliği ise içilebilir ve kaliteli olmasıdır. Şifa arayanların geldiğini bu termal kaplıcalar Bizans döneminde ün yapmaya başlamış ve günümüze kadar her geçen gün daha fazla insan tarafından öğrenilerek ziyaret edilmektedir.

Yalova Gece Hayatı Nasıldır?

Yalova gece hayatı şehrin küçük olmasından dolayı Çınarcık bölgesinde daha hareketli olarak görülmektedir. Turizmde gerçekleşen atılımlar ile Yalova gece hayatı bir nebze olsun canlanmıştır. Gece hayatının daha fazla görüldüğü Çınarcık’ta barlar, kafeler ve canlı müzik mekanlarında gece eğlenceleri yapılmaktadır. Yaz aylarında mevsimsel olarak artan Yalova nüfusu Çınarcık’ı yaz misafirlerinin uğrak noktası haline getirmiştir. Yalova’da en öne çıkan gece eğlence yerleri; Kale Club, Majito Club, Ambiance Cafe’ dir. Yalova’da bulunan otellerin barlarında canlı müzik ve dj performansları ile gece hayatı devam etmektedir. Bunların dışında şehirde düzenlenen açık hava konserleri de Yalova gece eğlencelerine katkıda bulunmaktadır. Bindokuzyüz Meyhanesi, Donanma Restoran-Kafe- Lounge, Pelid Art Otel Bar, Kaktüs Gazinosu, Thermal Pool Bar, Guitar Heroes, Ömür Cafe Yalova’da gece eğlencelerinde tercih edilir.

Yalova Yemekleri Nelerdir?

Yalova yemekleri şehre olan göçler nedeniyle zengin bir mutfak kültürü neticesinde ortaya çıkmıştır. Yalova’nın en ünlü yemeklerinden bazıları; Milföylü Yalova Kebabı, Yalova Köftesi, Termal Sarma, Pavli, Papara ve Yaprak Pidesi ’dir. Yalova mutfağı sebze ve ot yemekleri ile ünlü bir mutfaktır. Şehrin tarıma elverişli olması nedeniyle mutfak sebze ve ot yemekleri açısından güçlenmiştir. Yalova’da sevilerek tüketilen Yalova Çorbası lahana yaprağı, bulgur ve yeşil mercimek ile yapılmaktadır. Milföylü Yalova Kebabı ise milföy yapraklarına et ve kaşar peyniri koyularak yapılır. Yalova Köftesi ise sunumda krema ve kaşar ile birleştirilir. Yalova’da yaprak sarması da ülkemizde bilinen yaprak sarmasından daha farklı olarak yapılır. Bu sarmada iç olarak sote mantar ve biftek kullanılmaktadır. Yalova tatlıları arasında Termal tatlısı çok ünlüdür. Krep ile yapılan tatlıya marmelat ve kavrulmuş fıstık ilave edilir. Arzuya göre tatlıya vişne reçeli eşlik eder.

Yalova Ulaşım Bilgileri ve Yolculuğunuzda Yardımcı Olacak Bilgiler

Yalova ulaşım şehrin sahip olduğu 6 ilçesi de dahil olmak üzere otobüsler, minibüsler ve taksiler ile gerçekleştirilmektedir. Deniz kıyısında bulunan yerlere ulaşım için kiralık tekneler kullanılmaktadır. Şehir bisiklet kullanımına da uygun olduğu için kısa mesafelerde yerel halk bisiklet yollarını ulaşım için tercih etmektedir. Yalova seyahati ulaşımı için ise karayolu, deniz yolu ve havayolu ile ulaşım seçeneklerinden biri tercih edilebilir. Havayolu ulaşımında Bursa- Yenişehir Hava Limanı ve Kocaeli- Cengiz Topel Hava Limanı ile yurt içi uçak seferleri kullanılır. İstanbul Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanı ile hem yurt içi hem de yurt dışı uçak seferleri ile Yalova’ya ulaşılabilir. Karayolu ulaşımında Yalova, Bursa ve Kocaeli İllerine bağlıdır. Yalova İl sınırları içinde mevcut karayolu ağı toplamı 334 kilometredir. Yalova’ya karayolu ulaşımında pek çok otobüs firması seferler düzenlemektedir. Deniz yolu ile Yalova’ya ulaşımda genellikle İstanbul- Yalova arasında, şehir hatları yolcu vapurları ve deniz otobüsleri ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Yalova’dan İstanbul ve Kartal’a düzenli deniz otobüsü seferi de bulunmaktadır.

Yalova Etkinlik Önerileri ve Yalova Eğlence Yerleri

Yalova etkinlik takvimi genellikle Yalova Üniversitesi ve Yalova Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Çocuk oyunları, sergi, tiyatroların olduğu etkinlikler yanında Yalova’da yapılabilecek Açıkhava etkinlikleri de vardır. Yalova’da yapılabilecek etkinliklere örnek olarak Çınarcık’ta yer alan ormanda sonbahar yürüyüşü verilebilir. Şelalesi ile ünlü olan Çaldere Yalova’da yapılabilecek açık hava etkinliklerine keyifli bir örnektir. Çaldere’de ağaçlar arasında parkur yürüyüşleri yapabilirsiniz. Kahvaltı için ise Bülbül Deresi çevresindeki mekanlar öneriliyor. Kamp yapmayı ve trekking yapmayı seviyorsanız Delmece Yaylası’na giden yolda bulunan Erikli Şelalesi sizin için ideal bir seçim olacaktır. Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan Yalova Dinlenme ve Eğlence Merkezi (YADEM) mavi ve yeşilin buluştuğu yerler arasında yer alıyor. Yalova eğlence yerleri olarak; Yalova Dinlenme ve Eğlence Merkezi’nde go-kart, piknik alanı, aquapark, bungalov evler, beach club, restoran, padişah çadırı, çay bahçesi, piknik alanı, yemek ve düğün salonu, kır düğünü alanı gibi mekanlar ve denize girme yerleri bulunuyor.

Yalova Konaklama İpuçları

Yalova konaklama bakımından pahalı şehirlerdendir. Yalova’da otel seçimi yaparken, en iyi fiyat-fayda oranına ve konuk değerlendirme puanına bakarak karar vermek gerekir. Yalova’da konaklama önerileri içerisinde en öne çıkan oteller; Termal Elit Hotel, Limak Thermal Boutique Hotel, Thermal Park Hotel, Black Bird Thermal Hotel & Spa, Thermo Vital Hotel, Kaprim Motel şeklinde sıralanmaktadır. Evim Apart Hotel ise apart otel statüsünde kalınabilecek otellerden biridir. Termal Elit Hotel, şehirdeki en iyi misafir değerlendirmesine sahip otellerden biridir. Hamamlara yakın konumlanması otelin en büyük avantajlarından biridir. Limak Thermal Boutique Hotel kaplıcalar ile ünlü Termal ilçesinde yer alır. Misafir yorumlarına göre en iyi otellerden biri olan Limak Thermal sunmuş olduğu imkanları açısından da tercih ediliyor. Thermal Park Hotel şık ve modern bir yapıya sahiptir. Otelin misafir değerlendirmesi üst sıralarda yer alıyor. Black Bird Thermal Hotel & Spa 4 yıldızlıdır. Şıklık ve lüksün konforunu arıyorsanız bu otel sizin için doğru konaklama tercihi olacaktır. Thermo Vital Hotel 3 yıldızlı ve bütçeye uygun olan oteller arasındadır. Dağ ve çam ormanları arasında olan otel sakin bir tatil geçirmek isteyen misafirlerini ağırlamaktadır. Kaprim Motel 2 yıldızlıdır. Fiyat açısından son derece uygun olan otellerden biridir.

Yalova Festivalleri Nelerdir?

Yalova festivalleri şehrin kültürel yapısını yansıtmaktadır. Altın Çınar Kültür ve Sanat Festivali 2017 yılından beri düzenlenmektedir. Çınarcık ilçesinde yapılan festival 3 gün sürmektedir. Festivalde ünlü sanatçılar konserler vermektedir. Festival kapsamında 3 gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Yalova Uluslararası Kafkas Halk Dansları ve Müzik Festivali Yalova Kuzey Kafkas Derneği tarafından koordine edilmektedir. Festivalde yöresel kıyafetler, çeşitli yöresel folklorik danslar sergilenmektedir. Festivalde sevilen sanatçılar konserler vermektedir. Geleneksel Delmece Yaylası Şenlikleri tam bir festival havasında yapılmaktadır. Delmece Yaylası Şenlikleri temmuz ayında yapılmaktadır. Yaylacılığın öneminin hatırlatılması için düzenlenen şenlikte üreticiler ürettikleri ürünleri aralarında takas yolu ile paylaşıyor. Bu şenlikte pek çok organik ürün satışı da yapılıyor. Yalova festivalleri, festivallerin kapsamı ve tarihleri değişkenlik gösterebileceğinden Yalova festivallerinin resmi sayfasına etkinlik planlamasından önce bakmak faydalı olacaktır.